Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Khao Lak - KĂ€nslosamt Ă„terbesök till Khao Lak
Sundström Travel Logo

Khao Lak - KÀnslosamt Äterbesök till Khao Lak


Thailand (Khao Lak) 2006-09-09

Klockan 10.20 den 26:e december 2004 slog VÄgen in mot stranden i Khao Lak och vi har under hela resan planerat att komma tillbaka till Khao Lak och söka upp vÄra vÀnner som överlevde tsunamin och se hur de har det nu.

Men innan vi kom hit blev vi bestulna!!

Vi tog en lĂ„ng promenad pĂ„ stranden i Khao Lak för att se hur mycket som förĂ€ndrats efter tsunamin. Klicka för större bild.Ja, sĂ„ har det dĂ„ hĂ€nt!! Även oss professionella turister! Efter en mardrömsresa frĂ„n Siem Reap till ThailĂ€ndska grĂ€nsen (6 timmar pĂ„ en superguppig vĂ€g med en helt sönderskakad minibuss dĂ€r delar av taket föll loss och dĂ€r det var stora hĂ„l i golvet, sĂ€tena som hade lossat frĂ„n golvet och dĂ€r det kom in sand ÖVERALLT, vi och bagaget var helt rödbruna och ovanpĂ„ detta mĂ„dde Eva illa) sĂ„ bytte vi i Thailand till en stor lyxbuss med fungerande AC.

Skönt tyckte vi.....Ànda tills vi kom fram till Bangkok dÄ bagaget lyftes ut pÄ gatan med en rasande fart och bussen försvann, vi fick tag i en taxi till Silom City Hotel och skulle duscha av oss dammet (vÀlbehövligt) och byta klÀder (till annat Àn rödbrunt) dÄ Eva upptÀcker att nÄgon varit i hennes stora ryggsÀck..

Vi kollar vÄr packning blixtsnabbt och konstaterar att allt Àr mycket noggrant genomgÄnget men att det "bara" saknas tvÄ kreditkort. Vi spÀrrar dom direkt, tack Föreningssparbanken för fin service! och de verkar inte ha hunnit med att anvÀnda dom.

Det har alltsÄ suttit folk i det ovanligt stora lastutrymmet pÄ bussen och gÄtt igenom allas bagage och vad vi kan se koncentrerat sej pÄ kort, smycken och pengar. VÄr dykdator, dykhus till kameran osv. Àr kvar. Vi brukar pÄ flit fördela vÄra vÀrdesaker i olika vÀskor (och smycken har vi inte med oss!) sÄ det Àr ingen katastrof för oss. Vi har andra kort. Och förresten hÄller pengarna ÀndÄ pÄ att ta slut *ler*.

Vi konstaterar att vi verkligen haft tur under ett helt Är. FÄr senare veta att det verkligen Àr ligor och att det gÀller speciella bussar frÄn grÀnsen. Otur att vi skulle ta just en sÄdan......Nu vet vi att det Àr sÀkrare att ta en "statlig" buss med nr pÄ. AnvÀnd er inte av bussbolaget Neak Krorhorm i Siem Reap!! Ja, sÄ det blir en sen middag i Bangkok och Eva mÄr bÀttre, skönt.

Vet ni, vi har ett favorit cheesecake stÀlle i Bangkok!!! "Secret Recipe" pÄ Silom Road, sÄ det blir vÄr lunch innan vi flyger med Air Asia till Phuket.

Olof Carlson pÄ Poseidon Bungalows. Klicka för större bild.Olof Carlson, pÄ Poseidon Bungalows hÀmtar oss pÄ Phukets flygplats och kör oss upp till Khao Lak. Han har varit vÄr kontakt med Khao Lak sedan Tsunamin och vi har trÀffat honom nÄgra gÄnger innan tsunamin 2004. Det har regnat mycket hÀr (ja, det Àr regnsÀsong nu) sÄ Poseidon Bungalows har stÀngt för tillfÀllet.

Vi bor en natt ganska nÀra "vÄr" supermarket men flyttar till Nang Thong Bay Resort dÀr vi fÄr en seaside bungalow (40 m till havet) med ALLT (flÀkt, AC, toa, varmvatten, kylskÄp osv.) för 1.000 baht (ca 200 kronor)!! Duschen Àr ute, fast inne om ni förstÄr? vi duschar i mÄnskenet under bar himmel, underbart!! HÀr finns en hÀrlig pool, bra restaurang och personalen Àr jÀttegullig. Vi brukade Àta har ibland innan Tsunamin och restaurangen Àr pÄ ungefÀr samma stÀlle.

Dessutom Àr Hotellchefen Chitladda Sornin (Jist), som först visade oss runt, slÀkt med Khanittha som drev Garden Beach Resort. Kul! StÀllet kan varmt rekommenderas sÄ kontakta Jist för bokningar och andra upplysningar.

Vi tar en lÄÄÄÄng promenad utmed beachen och Àven om beachen ser helt annorlunda ut och inga gamla byggnader finns kvar kan vi orientera oss (Ja, kanske Anders mer Àn Eva...). Det byggs för fullt och dom flesta stÀllena skall öppna i december sÄ har arbetas det treskift minsann.

Garden Beach och Andaman som Àgs av samma familj hÄller pÄ att bygga nytt och det ligger lika fint som förut fast nu kommer det kosta mer Àn 500 bath (under 100 kronor) per natt! Det Àr slut med "billigt" boende hÀr nu. Alla bygger med pool, AC osv. osv.

2 kilometer frĂ„n stranden ligger polisbĂ„ten och den Ă€r som synes stor. Klicka för större bild.Vi Ă€r nu borta vid Nya Ayara Villas och det var hĂ€r vĂ„ra vĂ€nner, Familjen Kihlblom, bodde och försvann, alla fem, med Tsunamin 2004. Vi skulle ha firat NyĂ„r ihop hĂ€r i Khao Lak 2004.........sitter nu och tĂ€nker pĂ„ dom pĂ„ "deras" restaurang medan solen skiner – eller Ă€r det Kihlblommorna som meddelar att de Ă€r OK dĂ€ruppe. Alla vĂ„ra Änglar Ă€r med oss..........................

HĂ€r runt Ayara Villas och gamla Mais Quiet Zone Ă€r det helt platt och det fanns ingenting som stoppade vĂ„gen. Överallt finns nu varningstorn och högtalare och skyltar som talar om evakueringsvĂ€gar upp i höjden. Vi konstaterar att det nu mĂ„ste vara vĂ€ldigt sĂ€kert, Khao Lak ur ett tsunami perspektiv, och önskar samtidigt att utrustningen skulle ha funnits pĂ„ plats 2004!!

PÄ vÀgen tillbaka gÄr vi förbi den stora PolisbÄten som Äkte med vÄgen 1,5 km upp pÄ land. Vi förstÄr vilka krafter det var. Ja, det blev en lÄng promenad fylld av minnen. StrÄlande sol hela vÀgen - bonus med tanke pÄ att det Àr regnperiod nu.

Och mer sol fÄr vi, hÀrligt! Vi lyckas tillbringa flera dagar vid poolen och vid havet. PÄ kvÀllarna tar vi en drink pÄ vÄr veranda och njuter av solnedgÄngen. Ni som varit hÀr med oss, kommer ni ihÄg hur vackert det var? Det Àr det fortfarande!! En kvÀll kommer Olof förbi och tar en öl med oss. Han hÀlsar sÄ gott till Er alla han mött!!

Det kÀnns bra att bara vara hÀr igen och spendera vÄra pengar hos dom som verkligen har haft det tufft i tvÄ Är. Vi handlar lite smÄgrejor och nÄgra T-shirts för mycket, av solidaritet, och nÀr det kommer till prutningen hÄller vi igen.

Vi Ă€r sĂ„ glada att Ă„terse Nam igen! Alla vi svenskar som bott pĂ„ tidigare Garden Beach skickar en hĂ€lsning och lyckönskningar med Khao Lak Andaman Resort. Klicka för större bild.Vi har trĂ€ffat “Nam”, eller Khanittha som ni kanske mer kĂ€nner henne som, och hon visar oss runt pĂ„ sitt nya stĂ€lle; Khao Lak Andaman Beach Resort, som öppnar i december. Det kommer att bli jĂ€ttefint, men just nu Ă€r det en byggarbetsplats. Restaurangen ligger pĂ„ exakt samma stĂ€lle som förut. Nam berĂ€ttar ocksĂ„ mycket om Tsunamin, hur hon “flög” upp med vĂ„gen (och hade tur med nĂ€stan inga fysiska skador), och att dom fortfarande inte hittat hennes syster.

Hon Àr vÀldigt glad att se oss och vi mÀrker att hon lÀngtar till att börja arbeta igen, sÄ kom hit, hÀr Àr fortfarande ett paradis!!!!

Och glöm dÄ inte att ge henne en stor kram frÄn oss!!

MÄnga kramar frÄn era professionella turister

EvAnders

Bilder