Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Mendoza - Äventyr i Mendoza!
Sundström Travel Logo

Mendoza - Äventyr i Mendoza!


Argentina (Mendoza) 2005-10-29

TĂ€nk, man lĂ€r sig nĂ„got nytt varje dag. Än mer nĂ€r man Ă€r pĂ„ resandes fot i frĂ€mmande land som vi Ă€r.

1. Argentina Àr 6 gÄnger större till ytan Àn Sverige. Under den dryga vecka vi varit i landet har vi upplevt alltifrÄn fuktdrypande djungel i Missiones till meterhöga snödrivor i Anderna och skall man ta sig nÄgonstans i landet sÄ pratar man dagar och inte timmar nÀr man planerar in sina bussturer.

2. Mendoza som Àr det största vindistriktet i Argentina Àr en oas i en öken. Okej, att vi kanske hade trott att det var torrt och sÄ i omrÄdet men att det i princip Àr en öken - det visste vi inte innan. Hela stadens (och odlingarna) existens Àr uppbyggd pÄ mÄngÄriga (frÄn inkatiden) och mycket sofistikerade kanalsystem dÀr vattnet leds nerför berget frÄn vattenreservoarer till odlingarna.

3. HÀr finns olja i massor. Oljeindustrin hÀr i Mendoza Àr större Àn vinindustrin - dÄ Àr ÀndÄ Argentina det 4 eller 5 största vinlandet i vÀrlden.

4. Argentina Àr billigt. En lunch med en stor köttbit med salladstallrik och en halv flaska vin gÄr pÄ cirka 30 konor. Vi var med pÄ flera utflykter har i Mendoza - den lÀngsta och dyraste varade frÄn 07.00 till 21.30 (San Rafael) och kostade 200 kronor.

5. Bilparken Ă€r gammal. Är man intresserad av gamla bilar, bussar och lastbilar Ă€r Argentina (och hela Sydamerika) helkul. HĂ€r ser man gamla godingar, den ena vĂ€rre Ă€n den andra. Det lĂ„ter hĂ€rligt och "frustas" nĂ€r bilarna drar ivĂ€g frĂ„n vĂ€gkorsningarna.

6. MÄnga Àr fattiga och det gÄr inte en timme utan att man ombeds ge en slant till nÄgon som kommer fram till en. GÀller i princip alla stÀder vi varit i - bÄde Brasilien och Argentina. Ju större stÀder desto tuffare. Peppar, peppar men Àn sÄ lÀnge har vi inte inte kÀnt oss hotade en enda gÄng.

7. Det Sydamerika vi sett de första 6 veckorna Àr betydligt mer lÀttrest Àn vad vi kunde förestÀlla oss. Infrastrukturen med lÄngdistansbussar Àr alldeles fantastisk ( i stÀderna Àr det buss, taxi och metro som gÀller). Kolla in pÄ Andesmar sÄ fÄr ni en inblick i serviceutbudet (ja, det Àr pÄ spanska men att titta pÄ bilder och klicka pÄ lÀnkar Àr vÀl inte sÄ svÄrt!?). Det blir nog fler turer till denna kontinent - oj, vad mycket som ÄterstÄr att se!!!!??!

OK, Mendoza var helcool. Vi har varit pĂ„ nĂ„gra bodegas och kollat in vinodlingarna, provat viner (MALBEC ÄR KUNGEN AV VINER I MENDOZA) och blivit imponerad av kvalitĂ©n och professionalismen.

Utflykterna vi gjorde var helt suverÀna, dels sÄ Äkte vi till San Rafael och kollade hÀftiga ökenliknande landskap, raviner med helkonstiga stenformationer och dels Äkte vi upp i Anderna till grÀnsen till Chile pÄ 3.200 meter över havet. DÀr var det isande kallt, halv storm och snöglopp. Vi hade hoppas kunna se toppen av Aconcagua (6.900 meter över havet) men det var inte vÀder för det denna gÄng.

Nu har vi sett de vÄr första Kondor - det blev ett 20-tal till slut. Maffigt stora fÄglar - cirka 3 meter mellan vingspetsarna.

Nu tar vi nattbussen tillbaka till Buenos Aires och vilar upp oss pÄ söndag innan nya Àventyr vÀntar nÀsta vecka i Uruguay och ett besök pÄ en Estancia utanför Buenos Aires - oj vad tiden gÄr fort - nÀsta lördag flyger vi ner till Sydamerikas sydligaste stad Ushuaia (ligger 350 mil söder on Buenos Aires!!) i Patagonien.

Massor av sydamerikanska kramar!

EvAnders

Bilder