Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pŚ 365 Dagar - El Calafate: √Öska utan moln eller regn vid Perito Moreno
SundstrŲm Travel Logo

El Calafate: √Öska utan moln eller regn vid Perito Moreno


Argentina (El Calafate) 2005-11-10

Hola amigos de Suecia y otras paises.

Ljudet när tonvis, eller tiotals ton av is av Perito Moreno glaciären släpper från den 60 meter höga framkanten av glaciären ner i den blågröna glaciärsjön låter som åska och synerna när isen släpper får håret att resa sig.

Det är så mäktigt att se detta förunderliga och mäktiga skådespel som utspelar sig framför våra ögon. Sällan har ett naturfenomen varit så kittlande och fängslande, här sitter vi på samma plats och bara lyssnar och ser "kalvningarna" under några timmar.

Eva tar ett foto på en tunnel och en formation som ser ut och vara på G att kollapsa. Vi håller ögonen på den och hör hur det mullrar och det släpper lite då och då från det området och från många andra ställen. Så börjar det riktigt mullra men vi har en buss som skall gå klockan 15.30. Vi brukar vara "duktiga" och hålla tiderna men nu går det bara inte att slita sig - vi blir kvar!!!

Dånet när väggen släpper är oerhört och krafterna som är verksamma är imponerande - det är så att ögonen tåras under detta utbrott - oj, vad liten människan är mot dessa naturfenomen. Nåväl - vi kommer cirka 10 minuter sent till bussen där de plikttrogna sitter och säger Hola, Hola när vi kastar oss upp på bussen. Vi frågar lite försynt om de såg DET - men icke sa Nicke. Vi håller låg profil och susar tillbaka de 8 milen till El Calafate med ett stort leende på läpparna.

En magisk upplevelse har vi fått uppleva säger vi när vi sitter på stans bästa lammrestaurang - det som är mest fascinerande är att detta skådespel upprepar sig varje dag 365 dagar per år - vilken attraktion.

Perito Moreno glaciären är unik på så sätt att den är en av de ytterst få glaciärer som inte retirerar utan är i princip i jämvikt. Var fjärde år ungefär utspelar sig ett än större naturfenomen, detta då glaciären når fram till en halvö som med jämna mellanrum delas av glaciären och ena halvan av sjön däms upp under en lång tid för att sedan, med hjälp av trycket från vattnet, spränga en tunnel genom glaciären som sedan under några dagar eroderar för att sedan kollapsa.

Vi såg hur det såg ut mars 2004 på en DVD och det var helt ofattbart. Kan inte beskriva detta med ord - förhoppningsvis har någon sett detta på Discovery Channel eller något liknande.

Dag två i El Calafate tog vi en heldags båttur för att se några av de andra glaciärerna i området, bland annat till Upsala Glacier. Uppkallad efter staden Uppsala då en forskargrupp från Universitet studerade glaciären i början av 1900-talet. Den glaciären har verkligen gått tillbaka de senaste 50 åren.

Respekten för glaciärerna är påfallande, båten gick inte närmare än 800 meter från glaciären, likaså när vi besökte de andra glaciärerna, det ar klart har man en isvägg som är upp mot 130 meter och man vet att de kan kalva en mindre Empire State Buildning när som helst så har man RESPEKT!

El Calafate är en riktig öken håla men den potential som finns med Nationalparken kommer säkert få denna lilla stad att växa mycket fort de närmaste åren. Nu har man fått en flygplats sedan några år och det byggs på många ställen i byn.

Som du märker ligger vi lite i osynk med tiden, det beror på att vi är i "obygden" och vi har ett komprimerat program som inte tillåter så mycket tid på internetcaféer och ladda ner bilder över satellit är ingen höjdare. När detta skrivs har vi även haft 3 dagars vandring i El Chaltén och Fitz Roy massivet och imorgon bär det av till Chile och Torres del Paine - men det får vi återkomma till senare. Vi kan bara säga en sak - VOW!

Många kramar/EvAnders

Bilder