Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - A Rafting worth waiting for!!!!
Sundström Travel Logo

A Rafting worth waiting for!!!!


New Zealand (Wanaka) 2006-01-17

Strax söder om Christchurch pÄ "Banks Peninsula" ligger en underbar liten "fransk" stad vid vattnet, Akaroa, det blev vÄrt nÀsta resmÄl efter nÄgra dagars "acklimatisering" i Christchurch.

Vi bodde hos tvÄ tjejer som hade tvÄ dubbelrum i sitt hem, Dolphin Backpackers. Rekommenderas! Strosar runt i den oerhört charmiga, franska kuststaden (kan inte göra mer dÄ vara kroppar vÀrker som tusan efter den TUNGA Bodypumpen....)

Alla gator har franska namn och de flaggar t.o.m. franskt, och maten, maten.......god och.......fransk.. Stannar dock bara en natt och vi Äker vidare inÄt land mot Rangitata River och förhoppningsvis lite spÀnnande White Water Rafting i morgon.

Har hört att detta lÀr vara den hÀftigaste i NZ! Med en grade av 5, pÄ en skala mellan 1 och 6 och dÄ Àr 6 "unraftable", kanske lite tungt for tvÄ nybörjare men va fan , man lever bara en gÄng! Vi bor pÄ Rangitata Rafting Lodge i ett dubbelrum mitt i ingenstans, hÀrligt lugnt och skönt. Anders grillar lamm och lagar till en supermiddag, mums!!

Vi fÄr lÄna deras kök, mycket vÀlutrustat och de har en massa DVD filmer (och surround ljud) att fördriva kvÀllarna med. För ja, det blir fler kvÀllar........ den 12 januari regnar det som tusan och har regnat pÄ vÀstkusten sedan dagen innan, vilket betyder att floden ar oerhört hög, för hög att vÄga göra rafting pÄ. Om den normalt gör 150 kubikmeter/sekund, och 200 Àr grÀnsen för rafting, sÄ gör den nu drygt 500!!

Vi tar bilen en dryg timme till Timaru, en kuststad pÄ östsidan och lÀgger in lite bilder pÄ minTur samt kollar av mailen. Tillbaks pÄ lodgen, lagar middag (Anders gör det kanon idag igen!!) och vÄr spÀnning Àr STOR, hur blir det i morgon?? Jo, floden gÄr sakta ner men......den Àr bara nere pÄ ca 320.....Vaknar tidigt, Àter frukost och undrar: Hur blir det?? NÄ, den Àr för hög och det gÄr inte att rafta idag heller....:-(

VÄtt Àr det! Eva i grön hjÀlp nÀst lÀngst fram till vÀnster och Anders helt översköljd av vatten. Adrenainet sprutar i denna grade V!!! Klicka pÄ bilden för att förstora.Fan den som ger sej!!! Vi beslutar att ge den en chans till!! Beger oss ut pÄ vandring i Peel Forest, nÀra dÀr vi bor, en ganska tuff vandring pÄ 5 timmar. Tillbaks pÄ lodgen blir det en hÀrlig dusch och pastamiddag och hoppsan! - vi lyckas vÀlta vÄrt bord (men det var en hÀftig falk vi fick span pÄ) och Eva fÄr vin pÄ sina klÀder! Vi fÄr lÄna en tvÀttmaskin och passar pÄ att tvÀtta alla vÄra klÀder, Yippi!!

Nu har det kommit fler förvÀntansfulla gÀster till lodgen och de vÀntar en buss frÄn Christchurch vid 11 i morgon förmiddag. Kanske dÄ.......fast det ser mörkt ut......Vaknar den 14:e...Hur ser det ut???? Jo, den gÄr sakta ner, just nu Àr den strax över 200.....vi avvaktar och ser!!

Det kommer ca 30 pers med bussen och vi Ă€ter lunch ihop....och .......spĂ€nningen Ă€r olidligt hög.....JAAAA! Det kommer att bli Ă€ventyrligt men....... den Ă€r strax över 190 och vi kör!!!!!!!! GUD VA' HÄFTIGT!!!!!

Det Àr det högsta guiderna kört pÄ denna sÀsong sÄ det kittlar ordentligt i magen, redan under genomgÄngen pÄ lodgen.

Med bussar och 5 gummibÄtar Äker vi till en lugn del av Rangitata River dÀr vi sjösÀtter och delar upp oss i grupper om 6 och fÄr en ordentlig genomgÄng - sÀkerhet och team - under den första ca 20 minuter lugna delen. Kommer att starta lite "lugnt" med grade 2 som sedan följs av "Wild water rafting".

Vi mÄste alla kÀmpa tillsammans för att klara oss igenom, "Tsunamin" (en grade 4 del) och de tvÄ grade 5 delarna utan att flippa runt......... Vi blir ett riktigt "rescue team" under den första grade 5 delen, dÄ bÄten efter oss flippar runt och ingen av dem lyckas hÄlla fast vid bÄten......vi plockar upp 4 livrÀdda pers i vÄr bÄt och lyckas hÄlla oss pÄ rÀtt köl tills vi kommer till lite lugnare vatten. HÀr gÄr vi av bÄten (och gör precis som Anja innan hon skall köra sin slalom) och kollar in dels att det gÄr att köra den sista lÄÄÄnga grade 5 delen dels att vi VILL köra den. Man kan gÄ runt...... Men det Àr det ingen i vÄr bÄt som vill gÄ.......

Steve, vÄr guide, förklarar för oss att denna sista hÀftiga del Àr "som allt det andra, fast allt pÄ en gÄng"..........WOW!!!!!!! Vi Àr oerhört fokuserade och lyder Steves order, adrenalinet pumpar för fullt, vi kÀmpar och blir dj... blöta (som syns pÄ bilderna) hjÀrtat pumpar ordentligt men..vi klara't!!!!!!!!!!!!!

Och som grĂ€dde pĂ„ moset sĂ„ fick vi möjlighet att hoppa frĂ„n en 10 meters klippa (det Ă€r HÖGT!) rĂ€tt ner i den vilda floden!!! Klart vi gjorde! Det kĂ€nns nu ganska lĂ€tt att bara slĂ€ppa kontrollen.......... Med all utrustning pĂ„ oss (inkl hjĂ€lmar) tog EvAnders ett steg och HOPPADE tillsammans!!!!!!! Kolla bilderna frĂ„n raften (nedan) som vĂ„r fotograf tog, tyvĂ€rr var minneskortet slut nĂ€r vi hoppade nerför klippan.

Behöver vi sÀga att BBQ:n pÄ lodgen blev lyckad!!!! Vi beslutar oss för att stanna Ànnu en natt pÄ detta underbara stÀlle!!!

Vaknar nÀsta morgon av att det Àr fullt med folk pÄ lodgen. Denna dag har de förutom Christchurchbussen Àven en morgonrafting. KÀnns ganska skönt att lÀmna den nu överfyllda lodgen........

Åker mot Lake Tekapo, kollar in lite fina vyer, handlar, kollar mail och Ă„ker vidare, förbi Lake Pukaki dĂ€r vi har en fantastisk vy över Mt Cook, det högsta berget i NZ, 3.574 möh! Bokar dubbelrum i Twizel, pĂ„ ett litet Backpackers och Ă€ter en god italiensk middag pĂ„ "Poppies".

Efter en natts god sömn Ă„ker vi upp till Mt Cook och vandrar i Hooker Valley innan vi drar vidare mot Wanaka och Wanaka lake. Vi lagar en hĂ€rlig grillmiddag, jodĂ„, det blir lamm sĂ„ klart, vi Ă€r ju pĂ„ NZ! Beslutar att stanna i 2-3 dagar, hĂ€r finns sĂ„ oerhört mycket att göra och se, vad ska man vĂ€lja????? Kanske Eva ska göra sitt Skydive hĂ€r - om vĂ€dret tillĂ„ter? Över berg, glaciĂ€rer och klarblĂ„ sjöar! Vi Ă„terkommer!!!

BlÄsiga hÀlsningar frÄn EvAnders som njuter av Sydön pÄ NZ.

Bilder