Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Queenstown - Te Wai Pounamu - Sydön, Nya Zeeland – Del ett
Sundström Travel Logo

Queenstown - Te Wai Pounamu - Sydön, Nya Zeeland – Del ett


Nya Zeeland (Dunedin) 2006-01-22

Vad Àr sÄ speciellt med Nya Zeeland? Efter drygt tvÄ veckor i landet Àr det vÀl för tidigt att ge nÄgot direkt svar men vi har fÄtt vÄrt första intryck och det som slÄr oss Àr den sÀregna, omvÀxlande och vackra naturen. Vi skall nu och fortsÀttningsvis under vÄr resa i NZ försöka ÄskÄdliggöra det med bilder - se vÄra första alster nedan.

Med tiden hoppas vi Àven kunna fÄnga sjÀlen i landet - lite dÀrför kommer vi nu att dra Ànnu mer söderut mot Southland dÀr det inte finns lika mÄnga turister. Kanske kan vi Àven fotografera det dÀr som man bara Äker förbi men som kanske inte Àr sÄ spektakulÀrt.

De bofasta har förstÄtt marknadsvÀrdet av naturen och djuren till fullo sÄ hÀr kostar det mesta pengar att uppleva. Den Nya ZeelÀndska dollarn har blivit vÀldigt stark de senaste tvÄ Ären sÄ turistpeaken har nÄtts för denna gÄng och de flesta affÀrsidkare mÀrker av att NZ har blivit ett dyrare land att vistas i genom att det kommer lite fÀrre turister hit i Är som kan spendera de rÀtta pengarna.

Överhuvudtaget Ă€r de vĂ€ldigt duktiga pĂ„ att marknadsföra sina attraktioner (hĂ€r finns det broschyrer i drivor - överallt!) och det Ă€r fantastiskt vilken draghjĂ€lp de har fĂ„tt genom filminspelningen av Sagan om Ringen, som gjordes pĂ„ Nya Zeeland.

Vi har lyckats hÄlla vÄr budget vad avser mat och boende genom att hitta bra hostel samtidigt som restaurangbesöken blivit betydligt sparsammare. HÀr lagas det egen pasta, sallad, nudlar m.m. och grillarna pÄ vÄra hostels anvÀnds flitigt samtidigt som luncherna för det mesta Àr egentillverkad matsÀck..

Sedan Eva gjorde sitt magnifika 12.000 fots fallskÀrmshopp har vi gjort ett par hÀrliga dagsvandringar, dels i Wanaka och dels i Queenstown - se bilder. Wanaka var riktigt charmigt och Queenstown Àr Àventyrssporternas Mecka sÄ hÀr var det puls, mycket folk och action överallt. Det cirkulerar hanggliders över stan hela dagen lÄng och folk kommer med leende pÄ lÀpparna med fotografier frÄn bungyjumps (det finns ett gÀng olika!!), hanggliding, fallskÀrmshopp, jetboating etc. etc. etc...

Det vi gjorde i hurtvÀg var att köra ett spinning och ett pump-pass efter varandra en tidig morgon. Skönt och mindre trÀningsvÀrk denna gÄng!!

Vi var naturligtvis och kikade pÄ Kawarau Bridge dÀr AJ Hacket började bungyjumphoppningen för mer Àn 20 Är sedan - inget hopp av oss denna gÄng, dock! Inte heller för Anders gamla Unisys kollega frÄn England - Colin Gash och hans fru Sue som Àr ute pÄ, ja just det, en jorden-runt-resa, som vi trÀffade i Queenstown. De reser Ät "andra hÄllet" och vi har haft mailkontakt sedan i höstas och rÀknat ut att vi borde kunna trÀffas pÄ Sydön, NZ - och sÄ blev fallet!! TvÄ trevliga middagar tillsammans blev det plus att Eva inspirerade Sue att göra ett fallskÀrmshopp - vi fÄr se framöver om det blir av?!?

Vi har redan lyckats köra knappt 200 mil med vÄr lilla Corolla och ÀndÄ har vi i princip enbart tagit oss frÄn Christchurch via Queenstown till Dunedin och det Àr faktiskt helt otroligt sÄ mÄnga typer av landskap vi lyckats fÄ se under dessa mil. NÄgot som Àr slÄende dÀr vi Äkt Àr hur lite trÀd det finns och hur torr och "obördig" jorden Àr. Det Àr knappt att fÄren hittar nÄgot grÀs uppe i bergen - och fÄr och lamm finns det mÄnga miljoner av!! NÀr vi kommer till vÀstkusten om en vecka eller sÄ lÀr detta inte stÀmma - det Àr dÀr allt regn faller.

Idag gjorde vi en heldagsutflykt till Otago Peninsula och kikade pÄ sjölejon, sÀlar, albatrosser och pingviner - det var en riktig höjdardag - sicken hÀrlig natur och vilka naturupplevelser!! Hemma i Sverige har det enligt nÀtupplagan av DN varit snöstorm med tusentals avvÄkningar i snöovÀdret över helgen, och nÀr du lÀser detta (efter att ha skottat dig fram till bilen, kÀmpat genom drivorna) Àr det Ànnu en mÄndagsmorgon pÄ jobbet.....

Massor av kramar – EvAnders

Bilder