Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Fjordland - Kryssning pĂ„ Doubtful Sound med Fjordland Navigator
Sundström Travel Logo

Fjordland - Kryssning pÄ Doubtful Sound med Fjordland Navigator


Nya Zeeland (Doubtful Sound) 2006-01-31

Har tagit oss en sovmorgon (!) och vaknar i vÄrt lilla krypin pÄ knappt 6 kvadrat, pÄ Manapouri Lakeview Motorpark, till strÄlande solsken!

Idag skall vi ut och kryssa! Vi skall ut pÄ den 40 kilometer lÄnga Doubtful Sound, en av mÄnga otroligt vackra fjordar hÀr pÄ sydvÀstra Sydön. Och med oss har vi vÄra Engelska vÀnner, Deb och Rich, som ocksÄ Àr ute pÄ en "365 dagars resa runt jorden". Kanske kommer ni ihÄg att vi trÀffade dem och delade ett 4-bÀddsrum pÄ ett hostel i El Chalten i Patagonien, Argentina i november - nu har vÄra vÀgar mötts igen!

Vi blir upphÀmtade och körda till Lake Manapouri för en 50 minuters bÄtresa över det kristallklara vattnet till andra sidan av sjön. DÀr vÀntar en 40 minuters bussresa - pÄ den "vÀg" som kraftverksbyggarna byggde pÄ 60-talet - över Wilmot Pass. Garanterat inga andra fordon pÄ den vÀgen ute i bushen!! PÄ passet fÄr vi vÄr första glimt av fjorden och utsikten Àr helt otrolig!! Nya Zeeland har verkligen det vackraste av HELA vÀrlden samlat i sitt relativt lilla land. Nu skall vi dock vara snÀlla mot vÄra grannar i vÀst - de norska fjordarna Àr definitivt i klass med detta!

Vi checkar in oss i vÄrt fyrabÀddsrum (rum?) pÄ Fjordland Navigator, en vacker bÄt dÀr vi skall tillbringa det nÀrmsta dygnet. Under sÀkerhetsbreefingen fÄr vi kaffe och hembakta muffins, mums!! Vi Àr ett 70-tal personer och sÀkert 15 olika nationaliteter finns representerade.

Vi lÀttar ankar och beger oss pÄ vÄr fÀrd genom Doubtful Sound mot Tasmanska Havet. Fjordlandskapet Àr sÄ vackert.......höga branta berg mot det lugna blÄ vattnet! Och man tror inte att det Àr sant: Kan det verkligen vÀxa skog pÄ dessa branta klippor? Hur vÀl funkar naturen!?

Snart Ă€r det dags for lite aktiviteter, vi vĂ€ljer att paddla kajak. Det har vi inte gjort pĂ„ vĂ€ldigt lĂ€nge sĂ„ det Ă€r med darriga ben vi sĂ€tter oss ned i kajaken. Det gĂ„r ju finfint Ă€ven om vĂ„gorna blir lite vĂ€l höga ibland och sveper rĂ€tt över oss. Man kunde ju bli lite blöt........Vi blev drĂ€nkta!!! Anders tyckte att det var lika bra att bada helt efterĂ„t, i 12 gradigt vatten! - "Ähh, det var kallare att bada i isvak i Finland förra vintern"

Tur att vi har en strÄlande sol som kan torka oss och vÄra klÀder. Mot kylan (?) fick vi en supergod soppa och vi kostar pÄ oss ett kallt glas vitt vin. Det slank ner ganska snabbt minsann.

Upp pÄ soldÀck och kolla in naturen, vi passerar en ö som bebos av sjölejon och sÀlar - de ligger som vanligt och bara lapar sol och slöar - man skulle kunna tro att de Àr svenska turister!?!

Tiden gÄr snabbt och efter att varit ute pÄ öppet vatten en stund (nÀsta landmassa Àr Sydpolen) Àr det dags för middag. Vi hade hört innan att den skulle vara otroligt god sÄ förvÀntningarna Àr pÄ topp och vet ni? - Den var Ànnu bÀttre Àn förvÀntat!! Den bÀsta middagen hittills i NZ!! Skönt med lite omvÀxling mot vÄra egenlagade middagar pÄ de hostel vi normalt bor pÄ.

SolnedgÄngen blir fin, vi fÄr nypa oss i armen för att fatta att vi fÄr uppleva detta, Ànnu en hÄrd arbetsdag för oss "professionella turister" Àr snart till Ànda!! Och, inga flygplan eller ens andra turistbÄtar som stör - inte heller nÄgra trÀngselskatter, snöslask, stress eller januarimörker.

Efter att vi introducerat Deb och Rich för PLUMP och spelat en omgÄng (Anders vann!!) sÄ kryper vi till kojs. Professionella turister som vi Àr sÄ sÀtter vi klockan tio minuter före gonggongen, gÄr upp direkt (kl 6:20) och slipper kön till duscharna!

Nu Àr vÀdret helt annorlunda, det regnar rejÀlt och vinden har ökat ordentligt!! Men det Àr ganska gott att Àta en STOR frukost inne i en bÄt och höra regnet skvalpa utanför. Dessutom sÄ blir vattenfallen mycket vackrare - tyvÀrr brukar det ta 24 timmar innan de blir riktigt stora sÄ det missar vi denna gÄng. HÀr Àr faktiskt solsken "dÄligt" vÀder ur det perspektivet!

Vilken tur att vi lyssnat pÄ de mÀnniskor vi trÀffat hÀr i Nya Zeeland som berÀttat att Doubtful Sound Àr lika vackert men inte lika kÀnt som Milford Sound!! IgÄr tog vi nÀmligen bilen upp till Milford Sound, den kÀndaste av fjordarna hÀr i Fjordland och dÄ förstÄs den mest besökta. Vi blev omkörda av bussar hela tiden och vÀl framme sÄ kryllade det av smÄ flygplan, helikoptrar och dagsutflyktsbÄtar. Nu skall det dock sÀgas att Milford Sound Àr fantastiskt vackert och att bilresan dit upp var som att se stora delar av "Sagan om Ringen"-filmerna.

Ännu ett dygn har passerat pĂ„ vĂ„r fantastiska resa runt jorden och efter drygt 130 dagar pĂ„ resandes fot Ă„ngrar vi inte för en sekund detta 1-Ă„riga break frĂ„n ekorrhjulet hemma i Sverige.

"Man lever bara en gÄng"

MĂ„nga kramar EvAnders

Bilder