Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Nelson - Te Wai Pounamu - Sydön, Nya Zeeland – Del tre
Sundström Travel Logo

Nelson - Te Wai Pounamu - Sydön, Nya Zeeland – Del tre


Nya Zeeland (Blenheim) 2006-02-13

Vet ni vad en "Squassom" Ă€r? Eller vad parasiten Giardia kan stĂ€lla till med? Eller en lite enklare frĂ„ga kanske - varför kallas NyzeelĂ€ndare KIWIS? Vad Ă€r BBH? Återkommer senare med svaren! NĂ„vĂ€l, vi har nu kört mer Ă€n 5.000 kilometer pĂ„ Sydön i vĂ„r Corolla och sedan vi senast hörde av oss tagit oss frĂ„n Manapouri i söder via vĂ€stkusten till Kaikoura i norr.

Efter vÄr superba cruise pÄ Doubtful Sound tog vi oss till Queenstown Ànnu en gÄng. Denna gÄng för att fixa de senaste inlÀggen i resboken, svara pÄ mailen, tvÀtta, handla och smÄfixa (+ spinning och bodypump pÄ gymet!). Mest praktiska grejor som vi tar oss tid att fixa lite dÄ och dÄ, nÄja - vi stack upp i Shotover Canyon och körde Shotover Jet. Sjukt - de drar i 80 km/h genom ravinen med en jetmotor (Hamilton Jet = ingen propeller) som gör att bÄten bara behöver nÄgra centimeter vatten för att ta sig fram, nÄgra centimeter frÄn klipporna och jag tror vi hann med 10 stycken 360 grader spins med bÄten. De kallar det Thrill Therapy! Och som Eva sÀger: Skratt terapi!

Vi hade sedan en ganska lÄng fÀrd till West Coast via Haast till Franz Josef Glacier. Franz Josef Glacier och Fox Glacier, cirka 20 kilometer dÀrifrÄn, Àr stora turistattraktioner och mÄnga som kommer hit tar en helikoptertur upp till toppen av glaciÀren och kikar pÄ Mt Cook och Mt Tasman, en del tar en dagstur pÄ glaciÀren med guider och vi - vi gjorde inget av det dÀr! Efter ha sett de magnifika glaciÀrerna i Patagonien (i Argentina och Chile) med Perito Moreno som den mest spektakulÀra glaciÀren och Upsala Glacier som den största sÄ var det inte sÄ svÄrt att lÀtta dÀrifrÄn efter tvÄ dagar.

Vi hann dock med att Äka till Lake Matheson som lÀr vara den mest fotograferade sjön i NZ. Anledningen? Jo, den Àr en perfekt "spegelsjö" dÀr bÄde Mt Cook och Mt Tasman syns som spegelbilder i sjön. Under förutsÀttning att det inte Àr molnigt!! Vi gick upp 05.30 och hade en helt underbar morgonvandring runt sjön (1,5 timme) - vi sÄg inte nÄgra snöklÀdda berg men naturen var jÀttefin och fÄgellivet var pÄ topp. Tog lite bilder och ett kort pÄ ett vykort sÄ ni kan förestÀlla er hur det kunde ha sett ut. Höjdpunkten var vÀl ÀndÄ att fÄ Deb och Rich att för första gÄngen i sina liv ta en lÄngpromenad före frukost!! Skulle Deb ha vetat att det stod en lÄngpromenad pÄ schemat skulle hon inte följt med - he-he!!

VÀstkusten pÄ Sydön Àr enslig, kollosalt vacker, regnig, grön, vindpinad, charmig och för de flesta en bilresa. Det finns dock en del stÀder och kommer man upp mot Hokitika och Greymouth blir de riktiga stÀder. Vi tog oss upp till Greymouth dÀr vi bodde nÄgra nÀtter pÄ ett riktigt höjdarstÀlle - Global VillageTravelers Lodge. Ett BBH som varmt kan rekommenderas!! BBH Àr den kedja av hostels som ni skall anvÀnda av er nÀr ni reser runt pÄ NZ. Vi passade pÄ att "abonnera" TV-rummet och kikade pÄ Del 1 och Del 2 av Sagan om Ringen - nu med andra ögon efter att ha sett en hel del av Nya Zeeland. 3:an tÀnker vi ta inom en vecka eller sÄ - den har vi inte sett nÄgon gÄng, faktiskt! (apropÄ film - vi sÄg King Kong i veckan pÄ bio - COOL!). Anders och Rich gick ivÀg till ett ölbryggeri i Greymouth - Monteith's - och fick sig en guidad tur och provsmakning - mumsmums!! En av dagarna tog vi bilen upp efter kusten och besökte en gammal guldgruva innan vi Äkte till de berömda Pancake Rocks i Punakaiki inne i Paparoa National Park. SpÀnnande formation - se bilderna.

KustvÀgen (The Coast Road) Àr mycket vacker och hÀr finns mer Àn en "squassom" vid vÀgkanterna. Det var en av guiderna i Doubtful Sound som anvÀnde det uttrycket och som det lÄter Àr det en Possum som Àr platt som en pannkaka efter ha blivit pÄkörd (squashed) av en bil. Possum Àr ett av NZ största hatobjekt - ett litet djur som bara stÀller till det. De rÀknar med att det finns nÄgonstans mellan 70 och 100 miljoner possum i NZ och de kÀkar upp trÀd, vÀxter och Àr ett hot för mÄnga av de inhemska djurarterna.

Ännu en ganska lĂ„ng bilresa genom bland annat Buller Gorge innan vi kom fram till Nelson. Nelson blev bas nĂ„gra dagar för att ordna med vĂ„ra magar. Vi har varit uppblĂ„sta, haft lite diarrĂ© och inte haft nĂ„gon direkt matlust (Eva har mĂ„tt illa ganska ofta) sĂ„ vi stack ivĂ€g till lĂ€karen och Eva fick lĂ€mna prover och visst - vi hade parasiten Giardia i oss. Tre dagars antibiotika och alkoholförbud under 5 dagar. Vi har förmodligen fĂ„tt den med oss frĂ„n Sydamerika, Ecuador. Men den finns Ă€ven pĂ„ Nya Zeeland sĂ„ vi Ă€r inte riktigt sĂ€kra.

Alkoholförbud och Vin-och Mat Festival i Marlborough - jodÄ, vi köpte biljetter och var dÀr i tvÄ dagar och provade (och spottade ut!) ett antal viner frÄn NZ, kÀkade gott och trÀffade mÄnga likasinnade (god mat och dryck Àr god livskvalitet') Kiwis. Just det, namnet Kiwis för Nya ZeelÀndare kommer frÄn fÄgeln Kiwi och inte kiwifrukten. En vedertagen förklaring till varför de "fick" namnet kommer frÄn 1:a vÀrldskriget dÄ soldaterna frÄn NZ hade en Kiwi pÄ rockslaget.

Kika pĂ„ en av bilderna - det Ă€r verkligen en vĂ€rldssensation - Eva bor i en husvagn! Nu Ă€r det ju sĂ„ hĂ€r att skall man hitta boende i Blenheim nĂ€r det Ă€r vinfestival och de flesta hostels och motell Ă€r bokade ett Ă„r innan sĂ„ fĂ„r man ta det som finns. Husvagnen var OK men stĂ€llet vi bodde pĂ„ var riktigt skitdĂ„ligt - men det fyllde sin funktion!! Övernattningen pĂ„ Pat och Pauls Watsons Way Backpackers i Renwick dagen efter var desto bĂ€ttre - helt enkelt tipptopp.

Dagarna innan var vi i Abel Tasman National Park och paddlade kajak och vandrade. Att paddla tvÄmanskajak var riktigt trevligt - vi hade (visade det sig dagen efter nÀr vi vandrade) riktigt bra vÀder med lite vind och inga vÄgor. Stackars Rich och Deb - vi drog med dem Àven pÄ detta. NÄvÀl, vara engelska kompisar tyckte det var riktigt "enjoyable" Àven om vi hade tvÄ olika tempon i kajakerna och de var lite stela efterÄt. Inte blev det bÀttre för Rich dÄ vi lyckades lura med honom pÄ gymmet samma kvÀll för att prova pÄ BodyPump. Första gÄngen i gymmet för Rich och pÄ podiet stod en kvinnlig variant av Arnold Schwarzenegger som AAAAABBBSolut inte tog nÄgon hÀnsyn till att det fanns en rookie i salongen - till och med vi hade trÀningsvÀrk i tvÄ dagar efterÄt - han sa nÄgot om "not friends any longer" innan han försvann ut i sin campervan efter passet. NÄja - han överlevde och senast vi hörde frÄn honom - de Àr nu pÄ Nordön - var vi go'a vÀnner igen!!

Vandringen i Abel Tasman National Park var av karaktÀren "mycket lÀtt" vandring sÄ vi gick i sandalerna de 15 kilometer vi bestÀmt oss för att avverka. Fina vyer och hÀrligt. Just det, den hÀr dagen blÄste det en hel del och sjön var riktigt gropig sÄ de som var ute och paddlade fick verkligen kÀmpa. Perfecto att ta vattentaxi till Torrent Bay och sedan vandra tillbaka till bilen - bra koncept!

Nu Àr vi Kaikoura och har precis kollat in vad som finns ute till havs. HÀr finns dock inga bra möjligheter att ladda ner vÄra senaste bilder sa det fÄr vi fixa nÀr vi kommer till Wellington - skriver Àven nÄgra korta rader om Kaikoura dÄ.

Även om vinter-OS kĂ€nns vĂ€ldigt avlĂ€gset just nu sa hoppas vi att ni hejar fram vĂ„ra medaljhopp ordentligt - hĂ€r i NZ har de inte sĂ„ stora förhoppningar pĂ„ sina aktiva!?!!?

Med förhoppning om nÄgra Àdla medaljer frÄn Turin sÄ önskar vi dig en kul Happy Valentine och en bra vecka!!

MĂ„nga kramar EvAnders

Bilder