Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Kaikoura - Whale watch i Kaikoura, Sydön Nya Zeeland
Sundström Travel Logo

Kaikoura - Whale watch i Kaikoura, Sydön Nya Zeeland


Nya Zeeland (Wellington) 2006-02-16

Efter tvÄ timmar nÄdde vi den lilla byn Kaikoura ( Kai=food, Koura=crayfish) och nÄgot vi lÀrt oss Àr att ta vara pÄ tillfÀllen för vÀdret kan skifta vÀldigt fort sÄ vi tog oss ner till hamnen direkt och kollade om vi kunde komma med nÄgon av Whale Watch-bÄtarna redan nu - och visst - det fanns plats en timme senare!

Det var uppehÄll och inte sÄ blÄsigt - nÄja, det gungade riktigt bra dÀrute ute till havs. Och, ja vi blev förvarnade om att vi kunde bli sjösjuka - sÄ vi tog för sÀkerhets skull ett litet "dykpiller".

Vi blev satta pÄ en buss och fick dÀr en sÀkerhetsgenomgÄng och vips, sÄ Àr vi framme vid bÄten, Paikea! Vi sitter bekvÀmt i "salongen" och ser pÄ djupmÀtaren att det Àr en "canyon" under oss. Strax utanför Jettyn Àr det upptill 100 meter djupt men vÀldigt snart fÄr mÀtaren "rena snurren" och gÄr snabbt ner till 1.500 m u h!!! Och det Àr dÀrför man kan se Valar Äret om hÀr.

Vi spanar pÄ den första Kaskelottvalen (sperm whale) som ligger vid ytan och andas i ca 5 minuter innan den dyker ner i djupet igen. DÀr stannar den i ca 45 minuter innan den behöver gÄ upp till ytan och andas igen. SÄ för att fÄ det perfekta ValstjÀrtkortet fÄr man bara en enda chans och det Àr precis nÀr den dyker nerÄt. De vet oftast pÄ utseendet av stjÀrten vilken val det Àr. Var tredje val Àr en hanne som heter Tiake. Han Àr ca 18 meter lÄng, lite kortare Àn vÄr bÄt. Och dÀr, tredje gÄngen gillt fÄr vi ett fin-fint kort! Yippi!!

PÄ vÀgen tillbaka ser vi Albatrosser flygandes runt bÄten, det Àr mÀktigt! SÄ otroligt stora fÄglar!! Vi förstÄr Karin pÄ Thabela Travel som har dessa fÄglar som sin personliga favorit. (Karin Bernesson berÀttar och visar bilder om Inkariket med Galapagos den 21 mars 2006 i DN-huset pÄ Gjörwellsgatan 30 - för mer info kolla pÄ hennes hemsida) Som en extra bonus sÄ kommer det cirka 500 delfiner och leker runt bÄten pÄ vÀgen tillbaka - de slÄr volter och showar pÄ sitt karaktÀristiska sÀtt. Verkligen en hÀrlig bÄttur!!

En sÄdan tur skall naturligtvis premieras sÄ vi tog oss till en av de bÀttre restaurangerna och Eva bestÀllde in Kaikouras stolthet - Crayfish (mums-mums) och Anders tog dagens fisk (nÄgot maorinamn som vi inte kommer ihÄg - gottigottgott var det) och till det bestÀllde vi in en Allan Scott Chardonnay 2004 (eller var det 2005?) och njöt!

Resten av tiden i Kaikoura tillbringade vi utefter halvöns strÀnder och kollade pÄ sÀlar, cormorants/shags/skarvar och andra sjöfÄglar - kikade pÄ fÄrmodet - alltsÄ frisyrerna, smet ivÀg pÄ en bodypump och Ät upp alla vÄra matrester vi hade pÄ vÄrt hostel.

Anledningen till det var att vi dagen efter skulle ta oss upp till Picton och dÀr lÀmna vÄr fina Toyota Corolla - som tagit oss 5.250 underbara kilometer pÄ Sydön - för att ta fÀrjan över till Wellington pÄ Nordön. VÀl uppe i Picton tog vi farvÀl av South Island för denna gÄng - sammanfattningsvis har det varit drygt 5 veckor av bara minnesrika dagar. Ta chansen nÀr ni kan och Äk hit - ta dock gott om tid pÄ er!! Vill ni ha nÄgra tips sÄ vet ni att vi mer Àn gÀrna hjÀlper till.

Nu har vi anlÀnt till Wellington, plockat ut en ny bil vid fÀrjelÀgret - en ljusgrön Ford Fiesta - och bor kungligt hos Philip och Hellen Swales i Upper Hutt.

Massor av South Island kramar - hoppas att du fÄr (lÀs: tar dig) möjlighet att komma dit nÄgon gÄng i ditt liv!!

EvAnders

PS. Deb och Rich har hört av sig (skönt - Rich överlevde body pumpen!!) – de Ă„ker till Australien imorgon – skall bland annat se Commonwelth Games i Melbourne och en U2 konsert i Adelaide.

Bilder