Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Tokomaru Bay - Ostkusten pĂ„ Te Ika a Maui - Nordön, Nya Zeeland
Sundström Travel Logo

Tokomaru Bay - Ostkusten pÄ Te Ika a Maui - Nordön, Nya Zeeland


Nya Zeeland (East Cape) 2006-02-28

Heja Tre Kronor - vicket OS för Sverige, lite trist att vi missade alla medaljer och spÀnningen i ishockeyfinalen och Niklas Lidströms avgörande 3-2 - det mÄste ha varit en otroligt befriande och skön kÀnsla att vara svensk dÄ!!!!

MÄnga av er har eller har haft sportlov med snö och skidÄkning medan vi kuskat vidare pÄ Nordön hÀr i Nya Zeeland i strÄlande sol och 25 grader. Ett helt annat liv dock Àn det ni har dÀrhemma, med delade badrum, kylskÄp, duschar, kök pÄ hostel, alla klÀder packade i en ryggsÀck och utan Aktuellt och Rapport pÄ kvÀllarna! NÄvÀl, vi har det fortfarande alldeles förtrÀffligt Àven om vi inte har sÄ otroligt bra pejl pÄ vad som hÀnder i Sverige - jodÄ, vi kollar pÄ DN pÄ nÀtet ibland!! Kanske Àr det lika bra det, sÄg att fÄgelinfluensan nÄtt Sverige sÄ nu har vÀl tidningarna nÄgot att skriva om.

Vi visste inte sÄ mycket om East Coast innan vi började vÄr fÀrd frÄn Wellington och uppenbarligen Àr det inte sÄ mÄnga som tar sig till denna del av North Island. Jo, till Hawkers Bay och Art Deco-staden Napier söker sig mÄnga turister och sÄ ocksÄ vi. TvÄ nÀtter blev det dÀr och en av kvÀllarna tog vi en guidad rundtur för och titta pÄ alla Art Deco hus med dess spÀnnande detaljer - se bilderna. Hela staden Napier Àr uppbyggd mellan 1932 och 1934, efter den förödande jordbÀvningen i februari 1931 som jÀmnade hela staden med marken. JordbÀvningen mÀtte 7,8 pÄ Richterskalan och huvudskalvet varade i 2,5 minuter med mer an 500 efterskalv! Endast 4 hus stod kvar efter skalvet och brÀnderna som följde. "VÀrldens yngsta stad" stod i princip fÀrdig redan i Dec 1932! Napier Àr en de förnÀmsta Art DecostÀderna i hela vÀrlden, sÀgs det.

De konstintresserade i vÄr lilla grupp dreglade nÀr de blev visade alla smÄ detaljer och symboler som Àr karaktÀristiska för Art Deco. Vi Àr ju inga proffs direkt men det var mycket intressant och berikande. Vi fick bl. a lÀra oss att Art Deco verkligen Àr symmetri.

En av dagarna tog vi Àven en lÄngpromenad upp pÄ Te Mata - ett berg som enligt den Maoriska traditionen förestÀller en död jÀtte som ligger pÄ rygg. Han tog en jÀttetugga av berget - delen nedanför hans huvud - och gjorde sÄ att jorden blev vÀldigt bördig i Hawkes Bay men sjÀlv blev han förgiftad och la sej ner for att dö. Hawkes Bay kryllar av frukt- och grönsaksodlare och Àr ett av NZ bÀsta vindistrikt.

Vi körde sedan upp Highway 35 förbi Gisbourne, Ät vÄr medhavda lunch vid surfbeachen Wainui och kom sent pÄ eftermiddagen till Tokomaru Bay och checkade in hos Brian och Liz pÄ Brian's Place. Ett mycket litet stÀlle med ett tiotal sÀngplatser, belÀget en bit upp frÄn stranden med en fantastisk utsikt över viken.

1 planerad dag blev tre nÀtter och fyra dagar! Det var höjdarstÀllet hittills! Inte för att det var sÄ mycket action direkt!!!!! TvÀrtom, det var sÄ förbaskat charmigt, mysigt, kosigt, pittoreskt, personligt, gemytligt och bara sÄ helnice helt enkelt! HÀrliga gÀster som vi hade crayfishparty med, kikade pÄ soluppgÄngar, gick pÄ puben (jodÄ, det fanns en pub!), kikade pÄ NZ-foton och bara satt och snackade med och tvÄ vÀrdar som var helmysiga. Liz bakade Àppelkaka och banankaka med glass som hon bjöd pÄ och mer gÀstfria mÀnniskor Àr svÄrt att hitta - och vi hittade dem i en by som har 300 invÄnare!!

Brian lÄnade ut sitt mycket rostiga golfset frÄn 1974 (köpt i Melbourne och ett medlemskort frÄn 1975 fanns i bagen!!) och vi tog bilen en kvart upp till Te Puia Spring dÀr vi frÄgade om vi kunde gÄ ut och spela pÄ deras bana. 15 minuter senare var vi pÄ första tee!!

Eva hade fÄtt lÄna en splitter ny golfhandske (hennes försvann i blÄsten i Wellington), hon delade ett grafitset med Makatita som kom med förslaget att dela set i klubbhuset, vi deltog i en tÀvling och hade betalat 24 NZ $ (110 kronor för oss bÀgge) för att spela, var en 5-boll (3 maorier och 2 svenskar) och vi kikade ut över golfbanan och insÄg att livet var rÀttvist idag igen!

Efter 18 spÀnnande hÄl njöt vi av vÄra vÀlförtjÀnta öl i golfrestaurangen och vi insÄg snart att i de 110 kronor vi betalat för golfen och klubbhyran ingick Àven en buffé med mat och golfpriser!! En lÄng stund senare lÀmnade vi vÄra nya MaorivÀnner med ett stort leende pÄ lÀpparna och varsin vinflaska i handen (vÄra priser, sÀkert vÀrda 150 kronor tillsammans) och vÀnde tillbaka till Brian's Place dÀr nykokta crayfish vÀntade (de gick ner de med!).

Det Àr sÄdana hÀndelser som hjÀlper till att bli förtjusta i en del av ett land - Highway 35 efter kusten Àr underbart vacker och det frestade att stanna Àn fler dagar i denna del av NZ men vi drog vidare och hamnade till slut i Rotorua. PÄ vÀgen stannade vi och tog bilder av nÄgra Marae (Maoriska samlingshus) och tog en liten omvÀg ut till East Cape, totalt blev det 400 kilometer denna 8 timmars resdag pÄ dessa slingrande vÀgar. Pust!!

Nu skall vi utforska det turistiska Rotorua, stan som stinker av gaser frÄn vulkanisk aktivitet och som har mycket maorikultur och Àn fler japanska och koreanska turister!!!!!

MÄnga kramar frÄn era reserapportörer som idag Àven skickar extra kramar till vÄra svenska OS-medaljörer!!!!!

EvAnders

Bilder