Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Rotorua - The Volcano land of Te Ika A Maui - Nordön, Nya Zeeland
Sundström Travel Logo

Rotorua - The Volcano land of Te Ika A Maui - Nordön, Nya Zeeland


Nya Zeeland (Raglan) 2006-03-05

Kia Ora!

Ett "normalt" Ă„r skulle vi den första söndagen i mars ha varit pĂ„ Njoy i TĂ€by och kört "Vasaloppet" pĂ„ spinningcyklar under ca 4 timmar tillsammans med 29 andra, samtidigt som vi kollar pĂ„ storbilds-TV och ser vem som vinner det prestigefyllda Vasaloppet (och Anders skulle ha kört Öppet SpĂ„r förra helgen)! Vi hoppas att det blev en Svensk och helst en Mora-son som vann i Ă„r!!
Den fÀrgglada Champagne Lake utanför Rotorua. Klicka pÄ bilden för större bild.IstÀllet har vi idag (första söndagen i mars) anmÀlt oss till en surfingskola i Raglan!?! Raglan Àr vÀrldsberömt för sin "VÀnster" - en vÀnster som Àr en av vÀrldens lÀngsta surfingvÄgor. Peter, vill du komma med? VÄr mÄlsÀttning Àr enbart (och det Àr inte sÄ enbart!) att lyckas komma upp pÄ brÀdan en gÄng och fÄ kÀnna det som Àr sÄ speciellt med surfing. VÀrldspremiÀr för oss imorgon eftermiddag alltsÄ - hÄll tummarna!!!

Innan vi kom hit till vÀstkusten pÄ Nordön sÄ tillbringade vi tre dygn i Rotorua. En fascinerande stad (och vi försökte att negligera alla japaner, koreaner etc.) med varma kÀllor, svaveldoft och mycket Maorikultur. Rotorua har en mycket fin Marae som vi besökte - Marae Ohinemutu.

Vi besökte bÄde Wai-O-Tapu och Waimangu strax utanför Rotorua dÀr vattnet kommer uppsipprandes, ibland uppsprutandes, tillsammans med diverse mineraler som bildar bÄde fÀrgglada och vackra formationer (se foton). Naturligtvis relativt turistiskt men vÀrt att titta pÄ och fascineras av.

Waimangu skapades av det stora vulkanutbrottet den 10 juni 1886 - vi har lÀst och sett mycket information om detta kraftfulla vulkanutbrott - bÄde i Waimangu men Àven pÄ Museet i Rotorua som vi besökte en av dagarna.
Ett hÀrligt museum som fokuserar mycket kring Maori-kulturen och dess historia. De har en stor avdelning med gamla Maori ting som visar dess historia och hantverksmÀssiga kunskaper. För att fÄ Àn mer kunskap i Maori-kulturen besökte vi en av kvÀllarna Mitai för en kvÀll med diverse förestÀllningar och traditionella danser, inklusive den kÀnda "Haka" - deras krigsdans. SvÄrt att fÄ bra bilder i mörkret men det var bÄde spÀnnande och lÀrorikt. Vi bjöds Àven pÄ "Hangi" - middag tillagad pÄ traditionellt Maorivis i jorden, som i en stor ugn. Det var mums-mums!!!

Sista dagen i Rotorua passade vi pĂ„ att se hur man klipper FĂ„r. Det var VÄLDIGT mycket Japaner pĂ„ uppvisningen och lika kul som att titta pĂ„ "showen" var det att titta pĂ„ nĂ€r Japanerna irrade runt och testade de "Japanska" hörlurarna....Trassligt vĂ€rre kan man sĂ€ga!! Det finns 19 olika raser av FĂ„r i Nya Zeeland, de flesta har man för ullens skull. Rekordet pĂ„ FĂ„rklippning lyder pĂ„ 700 st pĂ„ 9 timmar, det gör ett FĂ„r var 45:e sekund!! Mycket snabbare Ă€n att raka knoppen pĂ„ Anders!

Efter denna uppvisning gick vi en guidad, mycket bra, tur pĂ„ "Kiwi Encounter". Vi har insett att enda chansen att fĂ„ se Kiwis (fĂ„glarna) Ă€r att besöka ett Zoo eller liknande. HĂ€r föder man upp Kiwis och lyckas rĂ€dda och sĂ€tta ut ca 60 % av Kiwibarnen. I det vilda klarar sig bara 5 % till vuxen Ă„lder! Ägget (ett enda gudskelov!) upptar en STOR del av fĂ„gelmamman, nĂ€r det Ă€r dags att vĂ€rpa sĂ„ har det motsvarande storlek som om vi skulle föda fram en 4-Ă„ring!! Vi fĂ„r Ă€ven se tre Kiwis pĂ„ "riktigt". De Ă€r vakna bara pĂ„ natten sĂ„ hĂ€r har man vĂ€nt pĂ„ dygnet för dem, vilket de inte tyckts ha nĂ„gonting emot. Vi fick dock inte ta nĂ„gra kort sĂ„ vi har laddat ner kort frĂ„n nĂ€tet sa att ni ska kunna se hur dessa vinglösa Kiwis ser ut.

PÄ vÀgen frÄn Rotorua till Taupo besökte vi Orakei Korako (The Hidden Valley) - ocksÄ det ett stÀlle med varma kÀllor, puttrande lerpooler och vackra formationer och fÀrg-konstellationer. Vi stannade Àven vid Nya Zeelands mest vÀlkÀnda vattenfall - de berömda Haka falls - en liten loska i jÀmförelse med Iguasso-fallen i Sydamerika men med en otroligt fin turkos fÀrg pÄ fallet. Haka betyder sockervadd och det ser de verkligen ut som!!

I Taupo slog vÀdret om och det blev riktigt kyligt (hösten nÀrmar sig) och för första gÄngen pÄ lÀnge fick vi lite regn pÄ oss. Vi hade ju tÀnkt vandra "Tongariro Crossing" men vi bestÀmde att det var för trist vÀder att ta den 8-timmars lÄnga vandringen. IstÀllet Äkte vi ner till Waiouru och besökte ett mycket bra Arme' museum. Om ni trÀffar en person frÄn NZ (och Australien) eller planerar att besöka NZ lÀr er dÄ namnen Gallipoli och ANZAC - det Àr respekt!!

PÄ vÀgen tillbaka stannade vi och tog nÄgra foton pÄ vulkanen Mt Ngauruhoe, mer kÀnt som Mount Doom i Mordor frÄn "Lord of the Rings" - inget höjdarvÀder, dock!

VÀl tillbaka i Taupo tog Eva en timmes Powerwalk utmed strandkanten. Skönt att kunna ge sig ut pÄ egen hand fast det Àr mörkt. KÀnns mer tryggt Àn TÀby! Under promenaden noterade Eva att ALLA Hotel, Motel och Hostel var "No Vacancy", hmmm vad berodde det pÄ? Det finns ju sÄ oerhört mÄnga. Jo; dagen efter, lördag gÄr den stora tÀvlingen, "Ironman" i Taupo!!! Fan, ocksÄ! Om vi bara vetat lite i förvÀg...............fast nu blÄste ju hela simningen, 3,8 km inne och vem vill "bara" cykla 18 mil och springa en "Mara"?
SÄ, i gÄr lördag, Äkte vi i regn och STARK blÄst vidare och stannade i Waitomo pÄ ett Hostel med egen pool minnsan! NÄvÀl, vi struntade i poolbadet och gjorde en "Black River Rafting" i stÀllet. IklÀdda vÄtdrÀkt, rubberboats, hjÀlmar med pannlampor och mycket skratt, hoppade, studsade och "seglade" vi i underjorden i Ruakuri-grottan, 60 meter ner i underjorden!!!!!! Vattnet var nog bara 12 gradigt men det tÀnkte vi inte sÄ mycket pÄ utan vi kollade alla glowworms, lysmaskar (det ser ut som himmelen gör en stjÀrnklar natt), skumma grottformationer och försökte hÄlla oss pÄ "i" simringen (innerslangen)! Skitkul!!!

Imorgon Àr det Àntligen dags: Surfingskola kl 15:00!!

Arohanui

EvAnders

PS. Orkar ni kan ni kika pÄ den excentriske Warren's foton frÄn East Cape pÄ: Warren reser ridandes med sina tvÄ hÀstar runt NZ!?

Bilder