Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Sepik River - Äventyr pĂ„ Sepik River
Sundström Travel Logo

Sepik River - Äventyr pĂ„ Sepik River


Papua Nya Guinea (Wewak) 2006-06-06

Att uppleva Sepik River Àr tufft, den som pÄstÄr nÄgot annat har inte upplevt det riktiga Sepik. PÄ vissa stÀllen Àr myggorna frekventa. En definitionsfrÄga: Anders som har norrlÀndskt blod tyckte det var mycket mygg och Eva som Àr en mygghatare tyckte det var vÀldigt, vÀldigt mycket mygg! RÀdslan att smittas av malaria eller andra sjukdomar finns dÀr hela tiden. Otroligt hett pÄ dagarna sÄ lite lÀngre promenader resulterar i genomsvettiga klÀder. NÄja, svettig blir man Àven av att sitta i "fÄtöljen" pÄ kvÀllarna

Vi har aldrig varit sÄ smutsiga i vÄra vuxna liv nÀr vi varit pÄ resandes fot - gÀller bÄde pÄ kroppen och vÄra klÀder. SÀngen Àr en tre centimeter tjock madrass som lÀggs pÄ det hÄrda sagopalmklÀdda golvet + lakan och kudde och över sÀngen har vi ett myggnÀt som rymmer en person (njae, inte riktigt en svensk viking som Àr 195,5 centimeter lÄng). Vattenklosett och dusch som vi Àr vana vid - glöm det!

Trots dessa yttre förutsÀttningar har vi fÄtt uppleva ett av dom mest berikande och fascinerande Àventyren nÄgonsin under vÄra resor!!

Att ta sig frÄn Alois Matois Sepik Surfsite Lodge i Wewak till Pagwi Àr en drygt 3 timmar lÄng resa i en Toyota 4WD. Första biten Àr det asfaltvÀg men sista timman mot Pagwi Àr det grus, lera och hÄl i vÀgen - dock betydligt bÀttre Àn Tari's Highlands Highway. Efter nÄgra timmars vÀntan vid flodbanken kommer sÄ vÄr kanot, vilken kommer att vara vÄrt fortskaffningsmedel de nÀrmaste sex dagarna. Tiden innan de kommer fördrivs med lokalbefolkningen som Àr vÀldigt nyfikna och pratsamma. NÀr de fÄr höra att vi just besökt Huli stammen i Southern Highlands blir dom imponerade! SjÀlva vÄgar dom inte Äka dit - sÄ beryktade Àr dessa Hulis.
Den urhuggna trÀdstammen som Àr vÄrt transportmedel pÄ floden. Klicka för större bild. Huli Wigman Àr ju kÀnda krigare. Kanoten Àr en cirka 15 meter lÄng urgröpt/uthuggen trÀdstam med tre avsÄgade korgstolar, en 40 hk Yamahamotor och ett bensinfat med cirka 200 liter bensin. Vi skakar hand med Keneth (vÄr guide), Felix (captain) och George (alltiallo), packar ner vÄra ryggsÀckar, proviant och annat som Alois tagit med sig frÄn Wewak och annat som vi kommer att behöva under vÄra 6 dagar, och ger oss ivÀg uppströms.

I Ambunti Lodge stannar vi och lastar pÄ vatten, fotogen, spritkök m.m och fortsÀtter i ett underbart landskap med ett otroligt rikt fÄgelliv och mÀngder av hoppande fiskar, mot Keneths by Meno. NÀr vi sÄ efter nÄgra timmars fÀrd nÄr Meno Village, med sina cirka 500 innevÄnare, möts vi av vÀrmen frÄn byns innevÄnare nÀr vi tagit oss uppför den leriga flodbanken, hela bÄten töms och allt bÀrs till vÄrt "hus". Husen, som stÄr pÄ pÄlar, Àr byggda pÄ exakt samma sÀtt som de gjort under mÄnga hundra (troligen tusentals) Är och de Àr helt byggda av material frÄn trÀden och palmerna runt byn. Husen hÄller mellan 10 - 20 Är - sen Àr det dags att bygga ett nytt hus för familjen!

Förutom vissa moderniteter sÄsom 3 stycken 15-hÀstars utombordsmotorer, T-shirts och shorts lever de som sina förfÀder har gjort i alla tider. Alla Àr barfota och dom flesta har en machete i ena handen och en trÀdpinne i den andra. Skratten Àr alltid nÀra och överallt hör vi stoj och stim och folk som sÀger Apo (goddag). Barn överallt och de Àr vÀldigt nyfikna och glada nÀr de möter oss eller nÀr dom springer i leran eller nÀr dom kommer paddlandes i sina smÄ kanoter eller nÀr dom badar i floden. NÄja, en del smÄbarn Àr inte vana att se "The White Man" sÄ dom blir rÀdda och skriker! Vi Àr övervÀldigade av rofylldheten vi möter i detta - med vara vÀsteuropeiska ögon - primitiva liv, och vi blir glada att fÄ bo i denna by tvÄ nÀtter.

Keneth fixar mat Ät oss (mumsmums!!) och vi bÀvar lite inför natten med vÀrmen, myggen och de enkla sÀngarna men trots att den PNG:anska tuppen inte kan klockan och vi hör olika djur utanför huset sÄ sover vi gott hela natten. Bara en tunn "vÀgg" skiljer oss och grabbarna och det kÀnns tryggt att ha dom nÀra.

Hela nÀsta dag tillbringar vi i Meno med omgivningar. Keneth gÄr upp före solen och förbereder frukost: scrambled eggs, vita bönor och toast - mums igen! Han kan verkligen fÄ till det!! Han tar oss ut pÄ en promenad till byns olika delar. Runt omkring oss flyger olika, mycket fÀrggranna, fjÀrilar och uppe i trÀdtopparna sitter exotiska fÄglar och sjunger. Vi passerar "trÀdgÄrdarna" dÀr dom odlar bananer, yams, vanilj, tobak, kakao, betelnöt och mycket annat.

Efter en stund kommer vi fram till en liten sjö dÀr vi trÀffar Philips (Keneths morbror) tvÄ fruar (!?) som hÄller pÄ att arbeta med Sago:n. Kvinnorna arbetar sida vid sida och Keneth berÀttar hur dom framstÀller Sago ur Sagopalmen och efter en stund tar han oss till en annan del av sjön dÀr en familj vattnar den krossade sagon och vi kan urskilja slutprodukten som Àr som en pannkakssmet - men som Àr ren stÀrkelse.

Sago och fisk Àr basfödan hÀr i Upper Sepik och det finns oÀndliga mÀngder med fisk sÄ trots sitt "remote" lÀge mitt i djungeln/trÀsklandskapet utan affÀrer har alla mat och vi ser inga undernÀrda mÀnniskor. Alla i familjen hjÀlps Ät. Keneths lillebror klÀttrar upp i nÄgra olika trÀd och vips stÄr vi dÀr röda om tÀnderna och munnen efter att ha tuggat betelnöt blandat med mustard och limepulver. Dom har vÀldigt roligt Ät oss och som pÄ sÄ mÄnga andra stÀllen har vi mycket att vinna pÄ nÀr vi tar till oss de "lokala egenheterna". NÀr sedan Anders tackar ja till Keneths nygjorda cigarett (tobaksblad rullad i en liten bit tidningspapper) sÀger Kenth "You are a real PNG-man". Anders tar det som en komplimang och nickar medan cigaretten i munnen fÀrgas röd av Anders lÀppar.

Till lunch bjuds vi pĂ„ nygrillad makao (fisk) och stekt sago - smakar riktigt, riktigt bra – betydligt bĂ€ttre mat Ă€n en Big Mac & Co! Vi strosar runt och invĂ€ntar eftermiddagens Singsing som ett 10-tal av byborna förberett under dagen. NĂ€r dom kommer Ă€r dom klĂ€dda och mĂ„lade i sin traditionella utstyrsel och dom sjunger, trummar och dansar sĂ€kert en timme. Det Ă€r vĂ€ldigt hett hela dagen sĂ„ efter singsing:en tackar vi ja till en "shower" innan middagen. En och en stĂ€ller vi oss vid den lilla vattenkĂ€llan dĂ€r vi anvĂ€nder en liten bytta som vi öser det svala vattnet över vĂ„ra kroppar - Ooooh, sĂ„ skönt med en "shower"!!!!!

Keneth, George och Felix. Klicka för större bild. Grabbarna uppskattar att vi vill ha sÀllskap till middagen sÄ det blir en hel del prat och diskussioner om vara olika liv innan vi kryper in i vÄra myggnÀt dÀr vi sover gott hela natten. Vi Àr kolossalt imponerade av vÄra guider. De lÀser vÄra tankar och Àr otroligt omtÀnksamma och frÄn första stund kÀnner vi oss helt trygga i deras sÀllskap. De berÀttar att det har hÀnt incidenter pÄ floden och att ett amerikanskt par blev mördade (dom var inte ödmjuka utan rÀtt stöddiga) tidigare i Är - vi kÀnner dock att dessa killar skulle göra allt för att skydda oss om nÄgot skulle hÀnda.

Klockan 8 följande dag Àr frukosten uppÀten, bÄten packad med alla grejor, mÄnga hÀnder skakade och Felix har dragit igÄng motorn. 9 timmar senare anlÀnder vi till Wagu vid Wagu Lake, en helt fantastiskt vackert belÀgen by vid foten av Hunstein Range. PÄ vÀg dit Äker vi dock en stor omvÀg uppströms för att hÀlsa pÄ i den beryktade byn Swagup dÀr "The insect cult people" bor. NÀr Anders besöker skogen för att utrÀtta sina behov ser han ett 10-tal olika grÀshoppor och spindlar i fantastiska fÀrger som sitter pÄ bladen och glor. HÀr gör man vÀldigt fina sniderier med dessa djur som motiv.

Efter Swagup styr vi kosan mot Yessan dÀr vi tittar pÄ ett mycket fint utsmyckat Spirit House (eller Haus Tambaran som de kallar sina Spirit Houses pÄ Sepik-floden) och de sista timmarna i bÄten fÀrdas vi pÄ en av Sepiks mÄnga bifloder som Àr mycket vacker. Grabbarna bestÀmmer sig för att ta en short-cut och det dröjer inte mÄnga minuter innan de stÀnger av motorn och börjar dra oss fram! Dom jobbar frenetiskt i leran medan vi sitter och tittar pÄ olika papegojor, hÀgrar i massor, örnar, skarvar m.m som sveper förbi i luften ovanför vÄra huvuden.

Felix styr ut över Wagu Lake - notera bensindunken framför honom. Klicka för större bild. NÀr vi sedan efter deras heroiska insats nÄr Wagu Lake i eftermiddagssolens sken Àr det sÄ rofyllt och bedÄrande vackert att blicka ut över de skogsbeklÀdda bergen omgivna av ett oÀndligt antal stora vithuvade Sea Eagles som svÀvar ovanför oss. Den sista halvtimmen pÄ sjön till Wagu Village Àr helt enkelt gudomligt vacker.

Ny by, nytt sprÄk, egen kultur och vanor specifikt utformade under Ärens lopp utifrÄn byns geografiska lÀge, jordmÄn, djurliv, vegetation etc. etc. I Wagu bor vi hemma hos Matthew och hans fru och tre barn. Innan vi sÀtter oss ner (i vÄra stolar frÄn kanoten sÄklart!) och pratar och Àter Keneths middagsmat tar Matthew oss runt i byn. Vi förstÄr raskt att detta folk Àr jÀgare - pÄ en del av husen hÀnger krokodilhudar och torkar, vi ser cassowary ungar springa fritt, nyfÄngade vildsvin hÄller pÄ att grillas, sea eagles sitter pÄ taken och spejar och vissa familjer har fÀrgglada papegojor under husnocken.

PÄ vÀgen ner till ett pÄgÄende bymöte berÀttar Matthew att dom Àr och har alltid varit jÀgare i denna by. I de obebodda skogarna finns stora mÀngder av olika djur som de jagar med pilbÄge och spjut.

Vid bymötet dÀr en stor del av byns innevÄnare mött upp medlar Chiefen fred mellan tvÄ av de Ätta klanerna i byn. Dispyten de har handlar om mark som kan innehÄlla guldfyndigheter. Efter en halvtimmas förhandlande och medlande (vi har naturligtvis blivit bjudna pÄ betel nut!) av den neutrale Chiefen stÀller sig de bÀgge klanerna mitt emot varandra och man enas om en lösning. Alla klanmedlemmar tar i hand med varandra, kramar om varandra och det skrattas. Efter det sÀtter sig hela byn och Àter en gemensam middag bestÄende av de nyfÄngade vildsvinen.

NÀr Keneth vÀcker oss klockan 05.30 Àr vi utsövda och hungriga pÄ nya Àventyr. Vi gÄr ner till kanoten i gryningsljuset och fÀrdas nÄgra minuter pÄ den spegelblanka sjön. Efter att ha gÄtt i land promenerar vi i skogen en liten stund och vi hör en orkester av fÄgelljud runt om oss och nÀr vi tittar upp fÄr vi beskÄda hur tre stycken Raggiana Bird of Paradise dansar runt och visar sina fÀrgglada fjÀdrar och lockar pÄ sina partners. Vackrare fÄglar vetetusan om det finns att se "in action".

PÄ vÀgen tillbaka fÄr vi se fÀrska krokodilspÄr i leran och Keneth berÀttar lite besviket att han glömde att köpa nya batterier till sina stora ficklampa nÀr vi var i Ambunti. Annars skulle vi Äkt ut kvÀllen innan och jagat krokodiler....och skulle vi tillbringat denna dag i Wagu skulle lokalbefolkningen tagit med oss pÄ vildsvinsjakt med pilbÄge och spjut!!

Nu Àter vi istÀllet frukost med Matthew, packar kanoten igen och pÄbörjar den lÄnga resan till Palambe. VattenstÄndet i Wagu Lake minskar för varje timme sÄ om nÄgon mÄnad kommer hela sjön att vara torrlagd (!!) och det Àr dÄ en 5-6 timmars vandring frÄn Sepik-floden upp till byn. Nu Àr det dry season (vi hade inget regn under vÄra dagar pÄ floden) och kommer sÄ att vara till i oktober/november dÄ de stora regnfallen kommer. NÀr det Àr wet season stiger floden sÄ högt att mÄnga byar Àr helt tÀckta med vatten (dÀrav att husen Àr byggda pÄ pÄlar) sÄ dom mÄste alltid anvÀnda kanoten om de vill hÀlsa pÄ hos grannen eller gÄ pÄ toa!

Vi Àr vÀldigt glada att vi kom nu sÄ att vi fick uppleva Wagu (och möjligheterna att kunna gÄ frÄn kanoten till husen och att det gick att gÄ pÄ flodbanken). Vi stannar till i Korogu för att titta pÄ byns Spirit House och för att hÀlsa pÄ byns konstnÀrer vars vackra sniderier finns att beskÄda i Spirit housen. Trötta anlÀnder vi till vÄrt family house i Palambe, packar upp vÄra grejor frÄn kanoten, Àter en god middag och strax efter ligger vi alla fem i vÄra myggnÀt och snusar.

Eva vaknar och Àr vÀldigt förkyld med lite feber men efter ett par timmar i kanoten pÄ vÀg mot Chambri Lake förbyts snorningarna mot asgarv!! Vi kommer inte in till den stora sjön dÀrför att infarten Àr helt blockerad av flytande öar av vass och andra sjövÀxter. Grabbarna överlÀgger en liten stund innan Felix gör en vid bÄge pÄ floden och ger full gas mot vassen medan har ropar "Watch out!" - dom har bestÀmts sig för att vi skall igenom!!!! Vassen bromsar kanotens framfart ganska snart sÄ dÀr sitter vi. Vi garvar sÄ tÄrarna rinner nÀr de börjar jobba med störarna och paddlarna för att trycka oss framÄt decimeter för decimeter. Vi hjÀlper till genom att gunga kanoten sidleds och efter cirka en kvart (vi har ju inga klockor pÄ oss nuförtiden!!) sÀtter Felix igÄng motorn igen och vi glider fram över Chambri Lake.

Dom hÀr grabbarna vet vad dom gör och vi litar pÄ dom - Àven dom vet att vi litar pÄ dom sÄ dom behöver aldrig förklara vad dom hÄller pÄ med!!

Vi besöker byn Aibom dĂ€r dom gör fina lergods och byn Chambri. I Chambri tittar vi pĂ„ det nya Spirit House byns innevĂ„nare hĂ„ller pĂ„ att bygga och vi konstaterar Ă„terigen att Sepik-folket Ă€r fantastiskt duktiga pĂ„ sniderier. PĂ„ vĂ€gen tillbaka ser vi en krokodil som ligger pĂ„ flodbanken och Keneth tar spjutet och beordrar Felix att attackera men krokodilen försvinner ner i floden innan vi hinner fram. Felix berĂ€ttar senare att den var alldeles för stor för att riskfritt kunna ta den – den var mellan 3 och 4 meter lĂ„ng!! VĂ€l tillbaka i Palambe promenerar vi en halvtimma i stekande sol till dom tvĂ„ Spirit Houses byn har och fĂ„r dĂ€r se magnifika trĂ€skulpturer och bjuds pĂ„ "drum show".
Dom gör fantastika konstverk hÀr. Klicka för större bild.
TÀnk om vi hade en container att lasta in alla de saker vi skulle vilja köpa! Se bilder - vi visar bara en brÄkdel av de vi sÄg. Tidig middag för att undvika den vÀrsta mygginvasionen sÄ vid 19-tiden ligger vi mÀtta (och fortfarande svettiga) i vÄra myggnÀt.

Sista dagen för ett vÀl sammansvetsat gÀng! FÀrden gÄr tillbaka till Pagwi och eftersom vi Àr tidiga och bilen Àr sen fÄr vi nÄgra timmar med grabbarna att sÀga adjö och tacka dom for denna fantastiska upplevelse. Vi köper en machete till Keneth i "affÀren" och ger dom lite av vÄra klÀder och berÀttar att vi senare kommer att skicka dom lite saker som vi under resans gÄng kommit fram till att dom behöver.

VÀl framme i Wewak pÄ seneftermiddagen blir det en lÄÄÄÄÄng dusch och inlÀmning av klÀder pÄ tvÀtt och kÀngor pÄ rengörning. Efter nÄgra kalla öl och god fisk pÄ strandrestaurangen vid Sepik Surfsite Lodge drar vi oss tillbaka och ryser i kroppen nÀr vi reflekterar över dom otroliga dagar vi haft pÄ Sepik-floden!!

Kramar frÄn Era Professionella Turister EvAnders

Bilder