Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Mt Hagen - Highlands igen, Mt Hagen och Goroka
Sundström Travel Logo

Mt Hagen - Highlands igen, Mt Hagen och Goroka


Papua Nya Guinea (Mt Hagen and Goroka) 2006-06-09

Innan vi flyger till Mt Hagen hinner vi med nĂ„gra Ă€renden i Wewak. Bland annat hĂ€lsar vi pĂ„ hos “Kakaokungen” Henry i hans fabrik/kontor i Wewak . Vi fĂ„r lĂ„na hans PC och efter lite om och men sĂ„ fĂ„r vi ivĂ€g ett email till vĂ„r nĂ€rmaste familj och talar om att vi har det kanon!

Inflygningen mot Mt Hagen i Whagi Valley Àr pampig med bergen som omringar dalen. Före 1933 hade ingen vit mÀnniska varit hÀr. Gissa om vÀrlden blev förvÄnad nÀr det visade sig att dalen innehöll mer Àn 1 miljon mÀnniskor!

Inrikesflyg pÄ Papua Nya Guinea. Klicka för större bild. PÄ flygplatsen möter Tomas oss. Det visar sig att Tomas Àr Huli och god vÀn med Steven Wari sÄ vi konverserar hela den skumpiga vÀgen till Haus Poroman Lodge. Vi faller pladask! Vicket mysigt stÀlle! Det ligger pÄ cirka 2.000 m.ö.h med fina vyer över Highlands och har en fantastisk trÀdgÄrd med blommor och orkidéer. Husen Àr byggda i traditionell stil med fina konstverk pÄ vÀggar och tak och med vissa moderniteter som DVD-hörna, bibliotek och bar (!!) samt ett modernt kök. Maria (Àr ocksÄ frÄn Tari och god vÀn med Steven) följer oss till vÄr bungalow. Den Àr stor och smakfullt inredd och vi har t.o.m egen dusch!

Innan middagen sitter vi i huvudbyggnaden runt den stora öppna spisen och smÄpratar med de övriga gÀsterna; 4 geologer samt mor och son (Francis och Bill) frÄn Australien. Helen i köket lagar en god 3-rÀtters middag och vi njuter av ett glas australiensiskt vin.

Barn i arbete - dom börjar spontant att sjunga för oss nÀr vi passerar dom. Rörande! Klicka för större bild. Klockan 05.40 vÀcks vi av vÄr guide Simeone. Vi skall tillsammans med australiensarna vandra i djungeln och titta pÄ Bird of Paradise. Stigen guiden leder oss pÄ Àr smal och lerig och pÄ vissa stÀllen ganska brant. Det dröjer knappt tvÄ timmar innan vi hör den karaktÀristiska fÄgelsÄngen frÄn Bird of Paradise. Vi smyger runt pÄ olika platser och nÀr vi lÀmnar omrÄdet har vi sett 3 hanar och 4 honor av Raggiana Bird of Paradise. Den fortsatta vandringen gÄr genom smÄ bosÀttningar och stora trÀdgÄrdar fyllda av smÄ rotfrukter och grönsaker. HÀr odlas Àven mycket kaffe.

Vi erbjuds skjuts av en man och hopar upp pÄ flaket pÄ hans lilla lastbil och hamnar sÄ smÄningom nere i Mt Hagen. Mt Hagen Àr PNG:s tredje största stad. Vi gÄr runt en stund och passar pÄ att inhandla en tandkrÀmstub (?!) innan Tomas kör oss upp till Haus Poroman igen.

Vi sĂ€tter oss i allrummet och tittar pĂ„ "First Contact". En fascinerande och gripande dokumentĂ€r (av Bob Connolly och Robin Anderson) med orginalfilm och foton frĂ„n den guldexpedition med bröderna Michael, Daniel och James Leahy som först upptĂ€ckte Whagi Valley 1933. TĂ€nk – en miljon mĂ€nniskor som inte visste att det fanns vita mĂ€nniskor. De trodde att deras döda förfĂ€der hade Ă„teruppstĂ„tt nĂ€r den “vite mannen” kom!

Efter middagen berÀttar Maria hur det Àr att leva som Huli kvinna och om deras starka kultur. Vi kÀnner igen mycket frÄn vÄrt tidigare besök i Tari och hon berÀttar vÀldigt livfullt och gripande och svarar pÄ vÄra frÄgor. Senare sÀtter sig Eva och Maria och pratar lÀnge. En underbar kvinna som gÄtt igen mycket trots att hon inte Àr sÄ gammal. Skulle sÄ gÀrna vilja visa henne hur vi bor och lever.

Se upp - hÀr kommer Mud Man! klicka för större bild. NÀsta dag kör Tomas oss ner för berget till Mt Hagen dÀr vÄr transport med guide vÀntar. Bilresan frÄn Mt Hagen till Goroka tar cirka 6 timmar men dÄ har vi Àven hunnit med nÄgra stopp pÄ vÀgen. Förutom besök pÄ kaffe- och teplantager stannar vi i en by och fÄr se en 'Mud Man Show". Det blir en del fotograferande och byborna blir vÀldigt glada nÀr vi ber om en adress dit vi kan skicka fotona!

Förutom det faktum att den nya kameran ger bra bilder sĂ„ har den en stor skĂ€rm sĂ„ vĂ€ldigt ofta tar vi kort och visar “objekten” resultatet. Det har visat sig vara en vĂ€ldigt lyckosam teknik/taktik och vi kĂ€nner Ă€ven att vi kan ge nĂ„got tillbaka. Ingen har sagt nej till att bli fotograferad och vi har aldrig behövt betala nĂ„got för att ta foton!

Kaffebönorna torkas pÄ fÀltet upp i HöglÀnderna. Klicka för större bild. Hur mÄnga mÀnniskor vi skakat hand med vet vi inte men det Àr vÀldigt mÄnga! LikasÄ alla "Hello" eller "Good Morning" och alla de vita handflatorna frÄn vinkande mÀnniskor. TÀnk, hittills har vi inte trÀffat en enda mÀnniska i PNG som tiggt efter pengar! Hur lÄngt kan man gÄ pÄ gatorna i en europeisk eller amerikansk stad innan nÄgon ber om pengar??

NĂ€r vi kommer fram till Lutheran Guesthouse i Goroka gĂ„r vi ut pĂ„ stan och handlar beefcrackers och vatten till morgondagens flygresa och Ă€ter en tidig middag. NĂ€sta dag vĂ€ntar dykningen i Milne Bay – det skall bli riktigt hĂ€rligt!!

Kramar EvAnders

Bilder