Sundström Travel Logo

El Chaltén - Vandring i nationalparken runt Fitz Roy (3.400 m.ö.h)


Argentina (El Chaltén) 2005-11-12

Brasilien och Argentina är fantastiska matländer och som ni vet har vi svårt att avvara en god måltid - och goda måltider har det varit varje dag sedan vi landade i Rio de Janiero den 21:a september vilket resulterat i ett allmänt välbefinnande i kropp och själ. Vad passar då inte bättre än att dra till bergen och vandra några dagar, i detta fall till El Chaltén och tre dagars vandring runt Fitz Roy.

Det blev ganska långa pass - i genomsnitt 8 timmar om dagen och som mest cirka 1.000 höjdmeters stigning. Vädret blev bättre och bättre för varje timme (från storm till sol och vindstilla) vi var där och det sista dygnet var alldeles strålande - vilket ni kan se av bilderna.

Fitz Roy är verkligen en vacker granittopp och det är uppenbarligen en mycket svår topp att bestiga - första gången den bestegs var 1952. 3.400 meter låter kanske inte så imponerande men då skall ni veta att byn ligger på 200 meters höjd så på slutet är det en lodrätt vägg på nästan 1,5 kilometer till toppen!

Ni skall veta att vi verkligen har varit i bushen och att för att ta sig till El Chaltén (som verkligen är en håla in the middle of nowhere) är det 5 timmars bussresa på otroligt skumpiga och dammiga grusvägar från El Calafate. El Calafate är en lite större håla.

Låt oss säga så här - för några år sedan såg det mycket annorlunda ut och om 5 år kommer detta inte vara sig likt då exploateringen precis är på G. Men, detta är absolut värt att åka till de närmaste 5 - 10 åren - speciellt som Argentinas svaga valuta gör detta till ett av världens mest intressanta och billigaste länder att besöka.

Vi bodde mysigt på ett hostel tillsammans med Debra och Richard från England i ett 4-bäddsrum och gjorde vara dagsutflykter med en liten matsäck i ryggsäcken.

Ibland kommer det en mindre grupp av hästar med eller utan ryttare när vi är ute och går - de används som bärare för klätterexpeditionerna - oftast möter vi dock lite argentinare eller andra som är ute och vandrar.

Ornitologerna skulle säkert få tuppjuck - här är fåglar i massor och inte en dag går utan att vi ser kondorer som spanar in landskapet. Kondoren är asätare så den ligger högt uppe i luften och spanar efter fällda/döda djur som den kan smaska på. Kikaren hänger alltid på bröstet när vi år ute och går och med den spanar vi in de olika fåglarna och vi har även lärt oss hur man lokaliserar kondorbona på bergsklipporna.

Innan vi släpptes in i nationalparken blev vi informerade av "Rangern" om regler och vett och etikett - bland annat så blev vi med viss stolthet upplysta att allt bäckvatten var drickbart.

Summa summarum så tappade vi nog några hekto under dessa dagars vandring och ojojoj så gott vi har mått under dessa dagar. Nu skall vi förflytta oss till Chile för ytterligare några dagars vandring i Torres del Paine.

Hasta la vista!! Kramar/EvAnders

Bilder