Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - El ChaltĂ©n - Vandring i nationalparken runt Fitz Roy (3.400 m.ö.h)
Sundström Travel Logo

El Chaltén - Vandring i nationalparken runt Fitz Roy (3.400 m.ö.h)


Argentina (El Chaltén) 2005-11-12

Brasilien och Argentina Àr fantastiska matlÀnder och som ni vet har vi svÄrt att avvara en god mÄltid - och goda mÄltider har det varit varje dag sedan vi landade i Rio de Janiero den 21:a september vilket resulterat i ett allmÀnt vÀlbefinnande i kropp och sjÀl. Vad passar dÄ inte bÀttre Àn att dra till bergen och vandra nÄgra dagar, i detta fall till El Chaltén och tre dagars vandring runt Fitz Roy.

Det blev ganska lÄnga pass - i genomsnitt 8 timmar om dagen och som mest cirka 1.000 höjdmeters stigning. VÀdret blev bÀttre och bÀttre för varje timme (frÄn storm till sol och vindstilla) vi var dÀr och det sista dygnet var alldeles strÄlande - vilket ni kan se av bilderna.

Fitz Roy Àr verkligen en vacker granittopp och det Àr uppenbarligen en mycket svÄr topp att bestiga - första gÄngen den bestegs var 1952. 3.400 meter lÄter kanske inte sÄ imponerande men dÄ skall ni veta att byn ligger pÄ 200 meters höjd sÄ pÄ slutet Àr det en lodrÀtt vÀgg pÄ nÀstan 1,5 kilometer till toppen!

Ni skall veta att vi verkligen har varit i bushen och att för att ta sig till El Chaltén (som verkligen Àr en hÄla in the middle of nowhere) Àr det 5 timmars bussresa pÄ otroligt skumpiga och dammiga grusvÀgar frÄn El Calafate. El Calafate Àr en lite större hÄla.

LÄt oss sÀga sÄ hÀr - för nÄgra Är sedan sÄg det mycket annorlunda ut och om 5 Är kommer detta inte vara sig likt dÄ exploateringen precis Àr pÄ G. Men, detta Àr absolut vÀrt att Äka till de nÀrmaste 5 - 10 Ären - speciellt som Argentinas svaga valuta gör detta till ett av vÀrldens mest intressanta och billigaste lÀnder att besöka.

Vi bodde mysigt pÄ ett hostel tillsammans med Debra och Richard frÄn England i ett 4-bÀddsrum och gjorde vara dagsutflykter med en liten matsÀck i ryggsÀcken.

Ibland kommer det en mindre grupp av hÀstar med eller utan ryttare nÀr vi Àr ute och gÄr - de anvÀnds som bÀrare för klÀtterexpeditionerna - oftast möter vi dock lite argentinare eller andra som Àr ute och vandrar.

Ornitologerna skulle sÀkert fÄ tuppjuck - hÀr Àr fÄglar i massor och inte en dag gÄr utan att vi ser kondorer som spanar in landskapet. Kondoren Àr asÀtare sÄ den ligger högt uppe i luften och spanar efter fÀllda/döda djur som den kan smaska pÄ. Kikaren hÀnger alltid pÄ bröstet nÀr vi Är ute och gÄr och med den spanar vi in de olika fÄglarna och vi har Àven lÀrt oss hur man lokaliserar kondorbona pÄ bergsklipporna.

Innan vi slÀpptes in i nationalparken blev vi informerade av "Rangern" om regler och vett och etikett - bland annat sÄ blev vi med viss stolthet upplysta att allt bÀckvatten var drickbart.

Summa summarum sÄ tappade vi nog nÄgra hekto under dessa dagars vandring och ojojoj sÄ gott vi har mÄtt under dessa dagar. Nu skall vi förflytta oss till Chile för ytterligare nÄgra dagars vandring i Torres del Paine.

Hasta la vista!! Kramar/EvAnders

Bilder