Sundström Travel Logo

Fotboll i Buenos Aires


Argentina (Buenos Aires 2005-11-20

Extra edition – mest för killar! Anders och Maradona går på La Bombonera för att se Boca Juniors

Att vara svensk på La Bombonera när Boca Junior spelar seriefinal mot Velez Sarsfield är som att vara på Råsunda och se svenska fotbollslandslaget. Men - det jag fick uppleva med Roberto idag slår allt jag upplevt som åskådare på en fotbollsmatch. 40.000 totalt fanatiska anhängare - jaja det var nog två tusen Velezfans också - som från en timma innan matchstart börjar dunka på trummor, dansa och sjunga klubbens sånger. Drygt 30 grader varmt i skuggan - pust!!

Jag har ju sett en hel del derbyn på Råsunda mellan Djurgården och AIK eller Hammarby men idag känns det som jag enbart sett derbyn mellan IK Frej och Täby IS - sån skillnad är det på stämningen!!!!!!!!!!!!!!

Ja men varför är allt med Boca Junior gult och blått????? Först och främst - Boca är en stadsdel i Buenos Aires där många varvsarbetare bodde och arbetade - det är och har alltid varit en fattig del av BA. När de bildade Boca Juniors så skulle de bestämma färg på matchtröjorna och då bestämdes det att de skulle ta färgerna av flaggan på det nästa skepp som lämnade hamnen i Buenos Aires - OCH DET VAR ETT SVENSKT SKEPP!!!!!

Därför är allt blått och gult - ja till och med ett gäng svenska flaggor fanns med bland åskådarna. Min klädsel var inte så knepig - hade Sverigekepsen med några extra små svenska flaggor nedstoppade i kepan.

En halvtimme innan matchen börjar hör vi ett härligt sorl bland åskådarna och javisst det är Maradona som anlänt till sin loge. Han hälsas som den KUNG han är - jag behöver väl inte säga att det var i Boca Juniors han spelade.

När hemmalaget kommer in på planen innan matchstart är ljudnivån på max. Boca börjar matchen bra och har några mycket bra chanser i inledningen. De har det mesta av bollinnehavet och spelar riktigt, riktigt bra men målen vill inte komma. Det är en viktig match för bägge lagen och Boca skulle vid vinst komma upp i serieledning. Första halvlek tar slut och matchen står 0-0.

Paus och snack med de nyfunna vännerna runt omkring mig, lite coca-cola och en choripan - sen drar andra halvlek igång med en euforisk hemmapress - Velez får knappast låna bollen och en bit in på andra halvlek så bryter orkanen ut - GGGGGGOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLL Att som idrottsälskare som får uppleva detta cresendo på plats - jag blir så djävla lycklig och glad!!!

Det sjungs och dansas av i princip alla - inte jag då jag inte lärt mig sångerna - men dansa och skrika kan jag minsann!

Det dröjer en stund till innan Boca gör 2-0 och matchen är punkterad. Ojoj, jag är alldeles svettig och hes och hemmafansen sjunger och dansar ännu mer. Snart är matchen slut, det blir inga fler mål, men jag går med ett stort leende från arenan ut på smågatorna och tänker - Faan, vad glad jag är att vi vågade ta detta break i livet och få uppleva sådana stunder som denna.

För mer info se Boca Juniors

Kramar/Anders

Bilder