Sundström Travel Logo

Beaune - Vinskörd i Bourgogne!!!!!!!!!!


Frankrike (Pommard) 2006-09-26

Jorden runt på 365 dagar - EXTENDED VERSION!!!!

Efter bara några timmar på svensk mark och efter 365 dagar jorden runt är det dags för nya äventyr!! Denna gång till Frankrike för att bl a jobba med vinskörden i Pommard, Bourgogne.

Så, efter resan från Kuala Lumpur via Singapore och London och lunchen i Täby körde Alvar (Anders pappa) oss till Skavsta och Ryanairs flyg till Beauvais utanför Paris. Väl framme tog vi flygbussen till city och Metron till vårt hotell 16 stationer bort - nära Gare de Lyon. En mycket sen middag och sedan var vi synnerligen lättsövda!!!!!

Innan vårt tåg mot Dijon gick fick vi några timmar i Paris. Vi tog en härlig promenad utefter Seine mot Notre Dame och hann även med en RIKTIGT fransk lunch!!!! Med TGV till Dijon gick resan blixtsnabbt och Estelle kom och mötte oss med en stor kram och famnen full av blommor!! Vad kul det var att se henne igen.......Hon är en av vara trogna läsare och en kär vän.

Vi får bo i rummet som heter "Clos Blanc" på hennes B&B. Här är minst sagt fullt ös!!!! Det bor, förutom "vanliga" gäster även 10 ungdomar från Bretagne som hjälper till med vinskörden (+ca 10 andra härifrån trakten som hjälper till med skörden och som också skall ha lunch) och utfodras med två frukostar (!) 4-rätters lunch och 4-rätters middagar!!! Naturligtvis serveras vin till "baguettefrukosten-på-fältet", lunch och middag!!! Och, vi höll på att glömma: Pastis före maten!! Vi är ju i Frankrike!!

Estelle har välbehovlig hjälp av sina föräldrar, hon har ju som sagt sin B&B öppen och här är alltid fullt. Ett fantastiskt ställe som vi besökt 3 gånger tidigare och som vi mycket varmt kan rekommendera.

Vi har, på goda föraningar, bokat upp oss på 4 timmars jobb varje dag och det är vi väldigt glada för. Estelle hade rätt; det är väldigt jobbigt att jobba med vinskörden. Det spelar ingen roll hur vädret är - druvorna ska in så det är bara att bita ihop!! Första dagen på "fältet" gav både ond rygg och skärsår på fingrarna och efter några dagar kändes det rätt ordentligt i knäna också.................Sekatören är väldigt vass och vi klipper med bestämda "skär" men har ännu inte sett några fingerdelar i vinskörden..................... Men.............vi tror vi vet hur man gör rosévin!!!! Med tillräckligt många rispor och sår på fingrarna blir det ju en del blodflöde....och om det då är vita druvor som skördas.......ja, då förstår ni ju själva...!!!???

Fast vi nu jobbar så hårt så har vi märkt en skum grej; Det måste ha varit något "medel" i vår nyinköpta väska (vi har lämnat våra två ryggsäckar i Täby) som gör att de likaledes nyinköpta jeansen har krympt!! *ler* Eller är det all hemmagjord fransk mat och all OST??? Ok, det skall erkännas: - vi fullkomligt frossar i OST och ja, kanske i vin också!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vinskörden i Pommard är ett rent hantverk och allt görs manuellt. Det skriker i de musklerna efter dagens arbetspass. Klicka för större bild. Domaine Thierry Violot-Guillemard odlar biologiskt och ALLT handplockas!!!!! Vi förstår nu, ännu bättre, varför vinerna är relativt dyra.

Vi äter (första) frukost vid 7:15 och beger oss sedan ut på fältet i tre bussar/bilar och en traktor. Vid tiotiden blir vi serverade baguette och.....vin!!! - Rosè, Blanc ou Rouge???? På vårt första pass (2 timmar) handplockade vi tillsammans 2.500 kg och det kommer att motsvara 2.500 flaskor!!! Anders hade svårt att tro det - han gissade att druvorna skulle ge några hundra flaskor!!!!

Lunchen är efterlängtad och en välbehövlig paus i plockandet. Vi "fuskar" ju och har eftermiddagen fri till att försöka skrubba oss rena på händerna (går inte!) se efter våra skärsår ( vi har glömt vår fantastiska medicinväska i ena ryggsäcken i Täby :-(( ) försöka nyktra till efter lunchen och ta en stunds vila innan det är dags för en Pastis och middagen! Vilket tufft liv vi lever!!!!!! Och helt underbart!!!!!!!

Våra underbara vänner Thierry och Estelle. Klicka för större bild. Under skördeveckan äter familjen, Thierry, Estelle och deras tre barn: Mélie, Johannès och Jules, middag ihop med oss på B&B, det blir för mycket att fixa mat på fler ställen. Gästfriheten är enorm och stämningen fantastisk och dessutom lär vi oss en massa franska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I lördags fick vi besök från Sverige!!!!!!! Anders och Berit Berglund kom förbi (!) på väg till en veckas semester på Rivieran. Åh, vad härligt det är att träffa våra vänner igen!!!!! Så även om vi kommer hem till hösten och mörkret (och kylan brrr) så ser vi fram emot MÅNGA mysiga middagar med släkt och vänner!!!!! Nåväl, vi åker till Beaune och inhandlar OST hos Thierrys vänner på Alain Hess och besöker Hospice de Beaune, med det vackra taket. På vägen hem köper vi gåslever till kvällens sallad!! Vi dricker extra gott vin (Premier Cru från gården) på kvällen och Thierry bjuder på en "Echèveux Grand Cru" till osten, mums!!!!!! Nästa dag åker Berit och Anders vidare mot Menton och vi tar eftermiddagspasset på "fältet".

Igår var vi färdiga med skörden - totalt har man fått ihop knappt 50 ton under de 10 dagar de arbetat!!!!!!! Det firades på den lokala Puben här i Pommard och en underbar middag här hemma. Vackert dukat bord och franska sånger och så NATURLIGTVIS: Taram Tam Tam......... STOR succé!!!!!

Det är klart att vi måste pröva på när vi får chansen. Klicka för större bild. Idag är det lite segare att gå upp än vanligt men.......ett "dopp" i vintunnan på förmiddagen väntar!!!!!! EvAnders trampar vin som räcker ända upp till armhålan!!! Ja, det var ett kul äventyr, och självklart kommer 2006 års skörd av denna Premier Cru Clos Blanc att ha en underbar smak av..............ja...........EvAnders!! Om några timmar är det dags att hoppa ner i tunnorna igen och trampa - 7 tunnor väntar att bli trampade!!!!! Ni är välkomna att smaka, om så där en fem-tio år eller så..... (vad ger bäst smak tror ni - Anders eller Eva?)

Ikväll bjuder vara Bretagne-vin-kompisar på middag. Det blir crêpes!!!! Mums! Och vi delar med oss av våra ostar!!

Sen är det dags för semester och att få umgås lite mer avslappnat med familjen Violot-Guillemard och i morgon kväll kommer Kerstin och Bengt (som även var och hälsade på oss i Malaysia) och hämtar hem oss och "några" (!) flaskor vin med bil till Sverige via en "Sundström Travel" tur i Bourgogne och Champagne.

Kramar EvAnders

Bilder