Sundström Travel Logo

Career breakClick on the English flag (top right corner) for version in English! Att göra ett avbrott i karriären är idag inte så vanligt, vare sig i Sverige eller utomlands, även om det onekligen förekommer. Många skulle dock vilja göra det men det upplevs som omöjligt. "Inte kan väl jag". Denna lilla sektion kan kanske få dig på andra tankar och i bästa (värsta!) fall få dig att fundera seriöst några timmar på vägen från och till jobbet om vad som egentligen hindrar dig från att förverkliga denna dröm.

Per definition behöver ett "career break" inte innebära att göra det som vi gjorde, dvs. att packa en ryggsäck för att resa Jorden Runt under 365 dagar.Efter 2 x 30 minuter på 12 meters djup vid husrevet på Tawali i Milne Bay på Papua Nya Guinea lyckas vi få några bilder på vår absoluta favoritfisk - en tre centimeters Mandarinfish. Klicka på bilden för att förstora. Den vanligaste orsaken är att göra ett avbrott för att studera/forska, volontärsarbete, skriva en bok eller liknande.

Dagens hårda tempo och höga krav på arbetet tar ut sin rätt för fler och fler. Motiven behöver inte vara att man är less på sitt arbete eller på storstadens hets utan kan även utgå från insikten att det finns ett liv utanför de vanliga rutinerna. Drivkraften att göra ett avbrott i karriären är individuell och oftast är det någon eller flera händelser som triggar igång beslutsprocessen.

Låt oss understryka att det INTE är ett lätt beslut att göra ett "career break"!

Hur ställer sig arbetsgivarna i Sverige till detta? Vi vet egentligen inte det då vi inte gjort någon vetenskaplig undersökning i frågan. Vår bedömning är att det varierar kraftigt och att det ytterst är beroende av de enskilda individerna som är chefer på ditt företag hur förfrågan mottages.

En del personer säger sonika upp sig medan andra begär tjänsteledigt för studier.Anders har en mysstund med en cheetah på Zoo Lujan utanför Buenos Aires i Argentina. Klicka på bilden för att förstora. I det fall tjänstledigt begärs enligt "Lag 1974:981 om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning" är det viktigt att göra detta i samråd med arbetsgivaren och med god framförhållning så att arbetsgivaren får möjlighet att planera för frånvaron. Förvänta dig inte "vågen" av arbetsgivaren utan planera din förfrågan mycket noggrant.

Hur din tidigare arbetsgivare eller en eventuellt ny arbetsgivare ställer sig till ditt avbrott i karriären när du är tillbaka är också väldigt olika. Den insiktsfulle arbetsgivaren förstår att batterierna är fulladdade och att du troligen utvecklats mycket som person under frånvaron men att det kan vara svårt att anpassa sig till rutinerna och att komma igång. Den konservativa arbetsgivaren har en mindre positiv inställning.

När skall man göra avbrottet? Det finns i princip ingen tidpunkt i ditt liv som är "perfekt". Antingen har du en arbets- eller familjesituation som gör uppbrottet mer eller mindre omöjligt eller så har du inte tid eller Eva njuter av utsikten mot The Remarkables efter en vandring upp från staden Queenstown på Sydön, Nya Zeeland. Klicka på bilden för att förstora. pengar. Finns det problem eller hinder så finns det även lösningar så i grund och botten är det din egen inställning och drivkraft som är nyckeln till huruvida just du kommer att göra ett avbrott.

I vårt fall hade vi passerat de tidpunkter i livet då det i princip var omöjligt. Efter 30 år i arbetslivet kom en period då det inte längre var omöjligt - utan möjligt om än besvärligt.

Är det värt det? Som människa är det väldigt utvecklande att komma från ekorrhjulet och få perspektiv och nya erfarenheter. För karriären kan det kortsiktigt vara en nackdel men på lång sikt har du förhoppningsvis insikter och erfarenheter som du och din arbetsgivare uppskattar och kan dra nytta av.

Arbetar du i ett internationellt företag finns stora möjligheter att träffa kollegor (i deras hemland) som du lärt känna på arbetsplatsen eller bara haft kontakt med via mail och fördjupa den personliga relationen med dessa personer.

Sitter du i en chefsposition kan vägen tillbaka vara lång och besvärlig. Likväl som man alltid bör söka och hitta glädjen, passionen och engagemanget i jobbet så måste man även stå bakom sitt "career break" beslut den dag man är åter i arbetslivet och se det postiva från reseupplevelsen när "vardagen" kan kännas tung.

Det är inte ovanligt att ett "career break" även slutar i ett karriärbyte till ett annat företag eller, vilket kanske är vanligare, till en annan bransch.

Hur du än tänker så är det din rädsla för denna förändring som kommer att vara den största bromsklossen i processen! Du måste våga vidga din "comfort zone"!

Skriv ett mail till oss om du vill ha svar på dina frågor och en offert om du vill ha vår fortsatta hjälp.

Lycka till!!
Ett avkopplande foto från Milford Sound på Sydön, Nya Zeeland. Klicka på bilden för att förstora.