Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Saigon - Good Night Vietnam!!
Sundström Travel Logo

Saigon - Good Night Vietnam!!


Vietnam (Saigon, Highlands & Mekong delta) 2006-08-24

Skillnaden mellan norra och södra Vietnam Àr ganska stor. Det Àr lÀttare att vara turist i södra Vietnam. Dvs: Inte RIKTIGT lika mycket "gÄ pÄ". I höglÀnderna, som vi först Äkte till efter Nha Trang, lever mÀnniskorna under samma enkla förhÄllanden som man gjort under mÄnga generationer. Vi kostade pÄ oss att hyra en guide med chaufför under tvÄ dagar för att ta oss frÄn Nha Trang till Dalat och det blev en hÀndelserik och trevlig resa med mÄnga stopp under vÀgen.

Husse ute och luftar byns husdjur. Klicka för större bild.Efter att ha lĂ€mnat kusten börjar stigningen upp mot bergen och efter nĂ„gon timme Ă€r vi uppe i höglĂ€nderna dĂ€r vi besöker nĂ„gra vattenfall innan vi fortsĂ€tter genom kaffe – och pepparplantager till byn "Jun Village". Naturen Ă€r vacker sĂ„ det blir en hel del fotograferande men lĂ„ngt ifrĂ„n samma upplevelse som höglĂ€nderna pĂ„ Papua Nya Guinea – Det Ă€r grejor det!!!!!

Vi övernattar hemma hos minoritetsfolket "Mnong" vid Lak Lake, och delar Longhouse (vi börjar bli vana med madrass pÄ trÀgolv och myggnÀt!) med vÄr guide Hai och chauffören Lam + Husets Àgare. Vid 5.30-tiden börjar tupparna, grisarna (mÄnga!), gÀssen och hundarna att vakna och de bildar en finfin morgonorkester! Vi ror över till en ö (Lien) dÀr minoritetsfolket mer liknar folk frÄn Laos och Kambodja Àn Vietnam och som vanligt kryllar det av barn.

NĂ€r vi hoppar in i bilen för att Ă„ka vidare möts vi av en doft vi kĂ€nner igen! Hai har nĂ€mligen (till Evas stora belĂ„tenhet) dagen innan stannat vid vĂ€gkanten och köpt tvĂ„ Durian och nĂ„gra Jackfruit som han placerat i bagageluckan. Ni som kĂ€nt lukten och smakat en durian vet vad vi snackar om!!! Eva, Hai och Lam njuter av lunchen som bestĂ„r av - bara Durian frukt. Anders hĂ„ller för nĂ€san och Ă€ter en fetstor jackfruit. Klicka för större bild.Durian Ă€r frukten som luktar sĂ„ mycket (illa!) att den inte fĂ„r tas in pĂ„ mĂ„nga hotell i Asien. Det Ă€r vĂ„r lunch den dagen – Lam stannar bilen pĂ„ ett bergspass och vi klĂ€ttrar upp en bit pĂ„ berget dĂ€r Eva, Hai och Lam klĂ€mmer i sig tvĂ„ stora durian och Anders smaskar i sej en hel jackfruit.

NÀr vi kommer fram till Dalat pÄ seneftermiddagen har vi stannat och kollat pÄ silkesmaskar, svampodlingar, Chicken Village och diverse annat smÄtt och gott och totalt sett Àr vi relativt nöjda med vÄr tvÄdagars sejour.

Dalat ligger pÄ 1.500 meter över havet och det mÀrks pÄ den friska och lite kyliga luften. Vi promenerar genom staden och finner en bra restaurang dÀr vi Àter en god middag. Vi ordnar med transport till Saigon och tidigt nÀsta dag sÀtter vi oss pÄ bussen.

Just det – hĂ€r sĂ€ger i princip alla Saigon fast det officiella namnet pĂ„ Saigon sedan 1975 Ă€r Ho Chi Minh City. De dĂ€r uppe i Hanoi sĂ€ger lite oftare Ho Chi Minh City men som sagt hĂ€r i Saigon/HCMC Ă€r det bara Saigon som gĂ€ller!!

Saigon visar sig vara en hĂ€rlig stad – betydligt mer avslappnad Ă€n Hanoi (fast Hanoi har sin speciella charm och vi gillar den staden ocksĂ„) och en stad som verkar vara i gĂ„ng 24 timmar om dygnet. Ni vet, man kĂ€nner vibbarna nĂ€r man kommer till ett nytt stĂ€lle och hĂ€r var det positiva vibbar frĂ„n första stund. Vi hittar ett kliniskt rent rum med AC för $ 13 natten inklusive frukost, mitt i smeten – sĂ„ bra att vi blir kvar pĂ„ samma stĂ€lle 4 nĂ€tter. Men nĂ€sta dag uppgraderar vi oss till ett "room with view" för 17 $!

En utdöende företeelse i Saigon Ă€r "Cyclos". Myndigheterna hĂ„ller pĂ„ att ta bort dessa frĂ„n Saigons gator och vi bestĂ€mmer oss för att passa pĂ„ och tar varsin cyclo första dagen. Vi hittar Thang och Nhan pĂ„ gatan och köper deras tjĂ€nster under tvĂ„ timmar. Dom pratar lite engelska och glider mĂ€sterligt fram bland Saigons 3 miljoner mopeder (de ni!!!!) som kommer frĂ„n alla hĂ„ll och bilar, bussar och lastbilar som alla ligger ”pĂ„ tutan för omkörning” (Sven Melanders Ste-ve med LLoyden, om ni kommer ihĂ„g!) samtidigt som dom guidar oss och berĂ€ttar historier och anekdoter om Saigon.

SĂ„ hĂ€r glada Ă€r Thang och Nhan med sina cyclos frĂ„n början av 1900-talet innan vi beger oss till nĂ€sta pagoda. Klicka för större bildDet blir stopp pĂ„ nĂ„gra Pagoder, Notre Dame, det gamla fina Post kontoret och Ho Chi Minh museet. Att höra Thang berĂ€tta om kriget Ă€r gripande och nĂ€r han visar de fem skotthĂ„len han har pĂ„ kroppen ryser vi. - “Tja, jag Ă„kte ju bara in och ut frĂ„n sjukhuset hela tiden”

Vi blir avslĂ€ppta vid Reunification Palace och meddelar vĂ„ra trevliga cykelgubbar att vi kanske Ă€r intresserade av deras tjĂ€nster dagen efter – vilket gör dem glada, sĂ„klart! Vem minns inte de klassiska bilderna pĂ„ Tanksen nĂ€r de bryter igenom grindarna vid presidentpalatset vĂ„ren 1975 nĂ€r Saigon faller.

Mycket Ă€r lĂ€mnat som det var en gĂ„ng i tiden (inklusive tanksen - se nedan!) sĂ„ det Ă€r lite spöklikt och bisarrt men samtidigt finns dĂ€r prĂ„liga, överdĂ„diga rum med vackra möbler och dekorationer. Vi tittar pĂ„ en film om kriget och förbereder oss mentalt för vĂ„rt nĂ€sta besök som Ă€r "War Remnant Museum" nĂ„gra kvarter dĂ€rifrĂ„n. Att besöka War Remnant Museum Ă€r en stark upplevelse och en rĂ„, naken, brutal, skrĂ€mmande och ocensurerad bild av kriget dĂ€r en sektion innehĂ„ller fotografier frĂ„n journalister och fotografer som dog i Vietnam eller i grĂ€nstrakterna mot Laos och Kambodja och en annan som beskriver efterverkningarna av den kemiska (Napalm & agent orange) bekĂ€mpning amerikanarna anvĂ€nde sig av och som Vietnam fortfarande lider av. Även om vi hamnar pĂ„ en restaurang med mycket bra vietnamesisk mat smakar maten inte sĂ€rskilt gott denna kvĂ€ll..........

Tanksen stĂ„r kvar fortfarande utanför Reunification Palace. Klicka för större bild.”Dagen efter” gör vi vĂ„ra cyclogubbar glada dĂ„ vi ber dem att köra oss till Chalon (Chinatown i Saigon) och Ă€n en gĂ„ng tar de oss ut pĂ„ en hisnande fĂ€rd tillsammans med Saigons 3 miljoner mopeder – mĂ„ste bara upplevas! Det blir nĂ„gra marknader och fina Pagoder och vi bjuder vĂ„ra chaufförer pĂ„ lunch sĂ„ 4 timmar senare droppar dom av oss vid vĂ„rt hotell. Vi fixar biljetter till Mekongdeltat och Ă€ter middag tillsammans med Celia & Nacho som vi trĂ€ffade vid frukosten. Dom Ă€r ocksĂ„ ute pĂ„ en 1-Ă„rig jorden runt resa, i slutskedet, sĂ„ vi har vĂ€ldigt mycket att prata om innan det Ă€r dags att gĂ„ hem.

22:a augusti – Bröllopsdag! Eva fĂ„r nĂ„gra brilliantringar till Champagnefrukosten och Anders ......................... Glöm det!!

SĂ„ hĂ€r firar vi vĂ„r bröllopsdag: Frukost – en liten baguette som vi delar pĂ„ mitten och lĂ€gger i en liten banan. KlĂ€m Ă„t ordentligt - bananen Ă€r nĂ€mligen perfekt mjuk. Avnjutes tillsammans med en liten kopp vietnamesiskt superstarkt kaffe och tvĂ„ vĂ€ndstekta Ă€gg. En promenad tillsammans med Saigons 3 miljoner mopeder i 3 kilometer i 32 graders vĂ€rme till Historiska museet för att titta pĂ„ krossade lerkĂ€rl frĂ„n Ă„r 2000 f Kr, rĂ„ fisk (Sushi) till lunch och promenad tillbaka (nu 35 grader!) till hotellet. Kolla lite Internet och duscha innan det Ă€r dags att promenera till vĂ„r favoritrestaurang Vuon Pho 1 dĂ€r vi Ă€ter vĂ„rrullar av rĂ€kor, Banana Flower Salad (den Ă€r sĂ„ förbaskat god att vi bestĂ€ller en till!) och buffelkött. DĂ€rtill ett antal flaskor Tiger beer (grannarna dricker blod till maten!!!).

Taxi hem i ösregn och vi kan inte uttala namnet pĂ„ hotellet sĂ„ frĂ„n baksĂ€tet dirigerar Anders chauffören pĂ„ vietnamesiska “rakt fram”, “höger”, “vĂ€nster” – lĂ€tt som en plĂ€tt och det Ă€r inga problem att somna pĂ„ kvĂ€llen = Underbar bröllopsdag!!!!

Bussen till Mekongdeltat gÄr före 8 och vÄr guide "Phuc" har en grupp pÄ cirka 40 personer (2 eller 3-dagars, AC eller inte AC, hotell eller homestay etc, etc) att hÄlla reda pÄ. En logistisk utmaning följer hela dagen med mÄnga bÄtbyten (fÀrjor, stora, smÄ och mellanstora bÄtar) besök pÄ det ena och det andra (coconut candy mill, rice mill, risnudelfabrik) innan vi till slut hamnar pÄ ett riktigt trevligt homestay ute i bushen.

Vi litar pÄ att vÄra guider hittar bland alla smÄfloder i Mekong-deltat. Klicka för större bild.Tidig vÀckning för att med bÄt ta oss till en floating market. Nu Àr det ju sÄ att skall man se en floating market pÄ riktigt mÄste man vara dÀr vid 4.30 till 5.30 och det Àr vi inte sÄ det Àr vÀl inte sÄ mycket action nÀr vi kommer. Action blir det dock lite senare nÀr hela gruppen (nÄja, inte alla vÄgar) skall ta sig över en sÄ kallad monkey bridge över en av kanalerna efter det att vi spanat in hur dom gör sov/bast mattor.

Buss i nÄgra timmar innan vi i Chau Doc bestiger Sam Mountain som Àr 250 meter högt. JÀttefin utsikt över de översvÀmmade fÀlten och bara 5 kilometer bort ligger Kambodja dit vi skall Äka imorgon bitti. VÄr "finger spitzen gefuhl" tar oss till en middagsrestaurang som serverar kanonmat.

Kambodja nÀsta!!

Kramar frÄn era professionella turister EvAnders

Bilder