Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/25/2015025/sundstromtravel.se/public_html/db.php on line 27 Jorden Runt pć 365 Dagar - Frćgor och svar om vćr Jorden Runt Resa
Sundström Travel Logo

Frćgor och svar om vćr Jorden Runt Resa

Ställ en frćga eller lämna en kommentar

Frćga/Kommentar:
Ditt namn:
Säkerhetsfrćga:
Din email adress:


"" - RobertOpete (2022-10-04)

-


"" - Mike & Kris Frank (2021-04-03)

-


"Hej, Jag och en vÀn hade tÀnkt Äka till Rio och sedan ta oss ner via kusten till Buenos Aires. Vet ni om det Àr smidigt eller ens möjligt med buss?" - Lovisa Kapanen (2018-02-16)

- Absolut! DÄ ska ni passa pÄ att besöka Paraty, Ihla Grande, Sao Paulo och de andra stÀderna i Brasilien. BussnÀtverket Àr vÀldigt omfattande!!!! Generellt hÄller bussarna vÀldigt bra kvalité. StrÀckan Àr ganska lÄng - tÀnk pÄ det.


"Vad hade ni för budget?" - Carina Petersson (2017-11-20)

- Hej - skickar ett svar till din mail.


"Sydamerika: Hej, Vilken bra sida:) Jag ska resa runt i Sydamerika 11 veckor frÄn slutet av September. Hade tÀnkt mig följande upplÀgg: Stockholm - Lima Lima- Arequipa Arequipa- Puno Puno- Cusco Inkaleden 4 dagar Cusco- Galapagos Kryssning 5 dagar Galapagos- Santiago PÄskön ca 1 vecka Sen kanske avrunda med lite slapptid i Chile. GÄr det att fÄ ihop detta pÄ en budget pÄ 65 000:- NÀr jag rÀknade pÄ det blev bara flygresor och utflykter 34 000:- Kan man klara sig 11 veckor pÄ 30 000 för mat och boende? Tacksam för lite vÀgledning:) " - Johanna (2016-06-26)

- Hej! Har skickat ett svar till din mail!


"Hej, först och frÀmst: tack för en bra och informativ sida! :-) Det Àr sÄ att jag och en kompis ska i slutet av december flyga till sydamerika för att backpacka dÀr under ca. 2 mÄnader! Vi kommer att starta vÄr resa i Brasilien, Rio och de lÀnder som vi efter det vill besöka Àr Peru, Colombia, Venezuela och Mexico. Vi Àr medvetna om att vi kommer att behöva flyga mellan nÄgra av de lÀnderna, men tror du att det Àr möjligt, med den tid vi har dÀr nere att "bussa" nÀr vi Äker Peru -> Colombia, Colombia -> Venezuela? Och dÀrefter flyga till Mexico? VÄr planering Àr fortfarande i startasen sÄ Àr tacksam för rÄd :-) Vi kommer att ha ungefÀr 30.000 kr/person, sÄ nÄgot flyg hÀr och dÀr har vi ju rÄd med , men det kÀnns som att det "tillhör" att Äka buss och det Àr Àven ett roligare sÀtt att resa pÄ tycker vi! Tack pÄ förhand! " - Gabriella (2015-10-12)

- Hej! LÄter kanonhÀrligt!! Ni borde klara er med att Äka buss Àven om avstÄnden Àr lÀngre Àn vad man kan förstÄ nÀr man sitter och planerar hemma i Sverige. Försök att lösa sÄ mycket som möjligt pÄ plats - det Àr ju bÄde tidsfaktorn och plÄnboken som fÄr styra era val. Ha en riktigt skön resa!


"Önskar fĂ„ kontakt med er angĂ„ende resa till Nya Guinea." - Johanna Andersson (2015-01-28)

- Har skickat mail till dig.


"Hej! Trevlig sida=) Jag undrar vart ni bokade bussresorna i Brasilien och Argentina. Mvh jimmie" - Jimmie (2014-04-12)

- Tack! Alla bussresor ordnar du nÀr du Àr pÄ plats! Mvh/Anders


"Hej! Hittade er sida av ren slump dÄ jag sökte runt pÄ Google om vilken reseförsÀkring man ska ha nÀr jag och min pojkvÀn ska resa ivÀg till Singapore, Malaysia, Indonesien, Eventuellt PNG, sen ska vi vara i Australien och söka jobb. Vi kommer vara borta frÄn Aug 14- April 2015. Vilken reseförsÀkring rekommenderar ni? Jag har precis fyllt 25 och har inte köpt nÄgon personförsÀkring (sjuk/olycksfall) Ànnu och undrar om det Àr bÀttre om man exempelvis köper en personförsÀkring frÄn trygg o hansa och bestÀller extra reseförsÀkring dÀrifrÄn? Sen skulle vi vara tacksamma om ni ville tipsa oss om hur man bÀst tar sig frÄn Singapore till Malaysia, Malaysia till Indonesien, etc. TÄg, buss eller flyg? VÄr budget per person för aug-april blir ca 70.000 kronor, Àr det tillrÀckligt mycket? Vad mer bör man tÀnka pÄ sÄsom vaccinationer och visum? Vi ska iallafall köpa ett Ärs arbets visum inför Australien. Ja det var alla mina frÄgor som jag skulle uppskatta att fÄ svar av, tack pÄ förhand! Mvh Madeleine " - Madeleine Eriksson (2014-03-18)

- Hej! Även om det kan kĂ€nnas dyrt sĂ„ teckna din extra försĂ€kring med det försĂ€kringsbolag du vĂ€ljer - vilket av dem kan jag inte rĂ„da dig om. Resa frĂ„n Singapore till Malaysia Ă€r busenkelt och beror pĂ„ vart i Malaysia ni ska först. Det fixar ni lĂ€tt pĂ„ plats. LikasĂ„ mellan Malaysia och Indonesien - troligen billigt och bra flyg med AirAsia och det beror pĂ„ vart i Indonesien ni ska. Fixar ni pĂ„ plats - gĂ„ in pĂ„ airasias hemsida sĂ„ ser ni vad mycket flyg det finns och priserna. Budgeten Ă€r alltid det svĂ„raste att svara pĂ„ - i grund och botten klarar man sig alltid om man hĂ„ller sig till de pengar man har att disponera och anpassar sig dĂ€refter!! Visum till Australien behöver du ordna innan - inget speciellt gĂ€ller för de övriga lĂ€nderna om du bara skall vara dĂ€r som turist under en kortare period - kolla Indonesien pĂ„ nĂ€tet vad som gĂ€ller idag. Hör av er om ni har fler frĂ„gor. Mvh/Anders


"Göra en hemsida av reseminnen Jag undrar om det Ă€r nĂ„gon speciell "resedagbok" ni rekommenderar? Jag vet inte hur jag bygger en hemsida, jag har inte speciellt mycket tid pĂ„ mig. Åker ivĂ€g 5v pĂ„ torsdag kvĂ€ll. Kan tĂ€nka mig att ladda upp bilder i efterhand, men det Ă€r nog viktigt att skriva kontinuerligt för att inte glömma. Tack för en jĂ€ttetrevlig sida! Jag vet inte hur jag hamnade hĂ€r men ni Ă€r vĂ€ldigt inspirerande. Mvh Elin" - Elin (2014-02-17)

- Tack! Kolla runt - det Àr fler och fler som anvÀnder bloggar eller andra sociala medier nuförtiden. Ha en skön resa! Mvh/Anders


"Hej :-) Gud va fantastiskt att kunna frÄga er istÀllet för att famla runt pÄ olika resebyrÄer. Ni inspirerar mÄnga kan jag se och förstÄ med er instÀllning till livet! HÀrligt. Jag reste en del innan barnen, bl a Vietnam 2002. Men inte rest sedan dess pga ensamstÄende m 2 barn sedan 6 Är. NUUU Àr jag less pÄ att aldrig ha "rÄd" med ngt sÄ nu tar jag alla mina pengar och drar med mina barn (11 och 9 Är). Behöver hjÀlp m tankar trots att jag varit i Vietnam, anser mig ej kunna ngt speciellt. Först undrar jag ifall det Àr bÀst att boka tur och retur eller ska man boka enkel och köpa hemresan i Vietnam? Sist reste jag in Saigon och ut Hanoi, men det var en tillfÀllighet, sÄ jag undrar hur ni resonerar. Vill Äka typ 17/12-14 och hem 6/1-15. Och jag förutsÀtter bussresor eller tÄg i landet. Det verkar som att det finns större utbud av resor till Saigon jmfr med Hanoi? Hade tÀnkt att avsluta med sol och bad i söder dÀrav önskan att starta i Hanoi...men om det innebÀr en mkt lÀngre flygresa frÄn arlanda, sÄ kanske jag fÄr tÀnka om? Har ni tips pÄ förberedelser? Hoppas ni har tid att skriva nÄgra rader? P.s vet ni vilka sajter man ska söka sin flygresa pÄ? Jag googlar bara och hopas att den "bÀsta" resebyrÄn kan hittas pÄ det viset, men kontakter Àr vÀl bÀst!" - Robert Karlsson (2014-02-10)

- Hej Robert. Jag skickar ett svar till din mail Mvh/Anders


"Hejsan! Jag mÄste börja med att sÀga att er hemsida Àr sÄ otroligt inspirerande, eller NI Àr sÄ inspirerande! Jag bestÀmde mig redan för flera Är sedan att jag aldrig ska fastna i "ekorrhjulet", har sÄ mÄnga i min nÀrhet som inte gör nÄgot annat Àn klagar pÄ att de aldrig tagit sig för att göra "nÄgot annat" och jag fick precis samma kÀnsla angÄende konsumtion (frÀmst min egen, den Àr horribel!) under en sexveckors resa till Nya Zeeland för tvÄ Är sen sÄ jag Àlskar verkligen det ni gjort och gör nÀr ni hjÀlper andra. Nu har jag Àntligen fÄtt tummen ur och verkligen bestÀmt mig - frÄn och med i Är ska jag börja förverkliga mina drömmar. Jag kommer börja med att plugga ett Är i Australien. Under den tiden Àr jag vÀldigt sugen pÄ att under nÄgot av mina tvÄveckorslov "passa pÄ" att Äka till Papua nya Guinea. Det Àr lite svÄrt att hitta information om det resmÄlet, sÄ er sida Àr en underbar juvel i internetjungeln :) Hur gjorde ni med den delen av er resa? Hade ni bokat guide innan genom nÄgot resebolag eller fixade ni sÄdant sjÀlva? Hur bar ni er dÄ Ät? Vet ni om man ens KAN fixa sÄdant sjÀlv och har ni kanske t om nÄgra kontakter att förmedla? Har ni nÄgra bra tips att dela med er av? NÀr jag rest har jag för det mesta rest sjÀlv, jag Àr ocksÄ vÀldigt van att planera och fixa innan jag Äker osv. Tusen tack pÄ förhand! PS. MÄste bara berÀtta ocksÄ att det var er hemsida som gjorde att jag bestÀmde mig för att hoppa fallskÀrm pÄ Nya Zeeland :) Det var visserligen det vÀrsta jag nÄgonsin har gjort och jag kommer aldrig göra det igen men jag Àr ÀndÄ otroligt glad att jag faktiskt gjorde det och det var tack vare er! :)" - Malin (2014-01-12)

- Hej Malin! Tack för vÀrmande ord. Vi Àr precis tillbaka frÄn en tur i Asien sÄ jag skickar ett svar via mailen till dig om nÄgra dagar nÀr vi kommit ifatt.


"Vi vill Äka till Perth och sen vill vi Äka hem frÄn Nya Zeeland. NÀr man söker pÄ Momondo sÄ Àr det dyrare att köpa en enkelbiljett Àn en ToR, jag menar typ en halv ToR. Sen hittade jag en sida som hette Flygstolen.se dÀr kunde man vÀlja "hemresa frÄn annan ort" sÄ man kan bestÀlla ToR fast frÄn annan ort dÄ som sagt. Jag undrar vad ni anvÀnde er av för sida nÀr ni Äkte omkring? Jag vill betala sÄ lite som möjligt, för det Àr ju sÄ dyrt att vara dÀr, sÄ dÄ vill jag inte att biljetten dit ska Àta upp hela kassan. Vi tÀnkte flyga till Perth, sen hyra bil och Äka till Ayers rock och sedan Sidney och runt dÀr, sen flyga till Nya Zeeland och sedan flyga hem dÀrifrÄn. Vilken stad pÄ N Z Äker man billigast ifrÄn? Och sÄ undrar jag vart man flyger billigast frÄn nÀr man ska ivÀg? Stockholm, Göteborg, Oslo, Köpenhamn, London, nÄn annanstans???? Tacksam för svar! " - Ulrika (2013-11-30)

- Hej! Det bÀsta du kan göra Àr att ta kontakt med en resebyrÄ som Àr specialister pÄ Australien/NZ. De vet bÀst hur man syr ihop en bra biljett.


"Hej! Sökte pĂ„ Google om resor med mera och hamnade hĂ€r tillslut! SĂ„ hĂ€rlig sida :) jag och 4 kompisar ska resa i Europa en mĂ„nad nĂ€sta sommar. Vi kommer att först flyga till Milano och sen starta vĂ„r resa dĂ€rifrĂ„n. Milano-Monaco-marseille-nice, Spanien (Barcelona, Madrid), Portugal, franska Rivieran, Paris, Amsterdam. Det Ă€r pĂ„ ett ungefĂ€r pĂ„ hur vi ska resa. Jag har börjat spara för fullt och tĂ€nker mig mellan 20 000-25 000. Är detta rimligt? Vad tĂ€nker ni som Ă€r vana resenĂ€rer? Vi kommer ju inte flyga mer Ă€n till Milano, utan sedan transportera oss med bil/buss/tĂ„g. Hur mycket pengar behöver man ungefĂ€r? Vi kommer att köpa ett sĂ„nt dĂ€r tĂ„gkort som gĂ€ller i princip hela Europa som ligger pĂ„ 2500:-. Med vĂ€nlig hĂ€lsning Emma" - Emma (2013-10-20)

- Hej! Det lÄter rimligt. Ni kommer att anpassa boende och mat efter plÄnboken. Det trickiga Àr att bedöma hur mycket som gÄr Ät pÄ nöjen/Àventyr nÀr ni Àr ute. IstÀllet för födelsedagspresenter och julklappar - be om bidrag för detta av familj och vÀnner. Det Àr vÀldigt bra och uppskattat nÀr ni Àr ivÀg. Mvh/Anders


"Hej! Jag och en vÀn ska Äka till Nya Zeeland för att tillbringa det nÀrmaste Äret dÀr och funderar pÄ att hyra eller köpa bil. DÄ Àr min frÄga - vad tror ni Àr smartast? Eller Àr det kanske billigast att ta sig runt pÄ annat sÀtt? JÀttehÀrliga bilder och berÀttelser!! Börjar klia i fingrarna nu.... Tack pÄ förhand! " - Kram Frida (2013-08-17)

- Hej! Personligen tycker jag det ger en större frihet att ha en egen bil - om ni hyr den eller köper en Àr valfritt. Kolla nÀr ni Àr pÄ plats vad som Àr mest fördelaktigt och jÀmför de olika bolagens villkor. Mvh/Anders


"HallĂ„dĂ€r! Vilken fantastisk sida. Helt otrolig lĂ€sning och vackra bilder. Tusen tack för det. Nu till min frĂ„ga - Jag och en vĂ€n har bokat flyg t&r till bangkok 2 mĂ„nader i sommar (mitten av juni-aug) för att backpacka och resa runt i regionen. Först och frĂ€mst, angĂ„ende vĂ€dret. HĂ€r hör jag mycket olika saker. Vissa sĂ€ger att det kommer ösregna varje dag, andra motsatsen. Andra sĂ€ger att det Ă€r bra att hĂ„lla sig pĂ„ östkusterna dĂ„ det regnar mindre hĂ€r - andra sĂ€ger att man ska hĂ„lla sig sĂ„ lĂ„ngt söderut som möjligt för att fĂ„ bĂ€st vĂ€der. Är vĂ€dret ett problem? Ifall det Ă€r det, ligger det nĂ„gon sanning i dessa pĂ„stĂ„enden ovan? Sedan en frĂ„ga angĂ„ende Burma/Myanmar. Har ni varit dĂ€r? Efter lite googlande sĂ„ verkar det dels vara (om Ă€n lite) bök att fixa visum, och sedan lite bökigt samt dyrt att flyga in i landet. Har ni varit i Burma? Är det vĂ€rt den extra kronan? Tusen tack igen för en utmĂ€rkt hemsida och fantastiska berĂ€ttelser." - trulle (2013-04-18)

- Ni kan i pricip Äka runt överallt men det finns vissa platser, exempelvis nordöstra sidan av Malaysia som Àr perfekt under denna tid (Perhentian och de andra öarna i omrÄdet). Burma ska inte vara nÄgra problem - vi har dock inte Ànnu besökt landet. Skickar dock ett mail till dig med nÄgra du kan rÄdfrÄga. LÄter supernice!


"Vet Ni/Du hur man fÄr ett Visum till Papua New Guinea? med tack Franz " - Franz Passler (2013-02-13)

- Hej, Vi fick vÄrt vid inresan, dvs pÄ flygplatsen i Port Moresby. Mvh/Anders


"Hej igen! Tack för tipsen i samband mer vÄr resa till Malaysia (KL, Borneo och Langkawi) för 3 Är sedan. Nu har vi planerat att Äka ivÀg 2 veckor i oktober/november och behöver lite tips! Var tycker ni kan passa en barnfamilj (yngre tonÄren) som gillar bad och snorkling men Àven natur och servÀrdheter. Har ni nÄgra roliga tips vore jag tacksam, tack för hjÀlpen!" - Veronica (2013-02-11)

- Hej igen! SÄdÀr spontant skulle jag tipsa om Indonesien, antingen lite sÀkrare kort typ Bali och öarna runt omkring dÀr eller varför inte Manado pÄ Sulawesi. Annars - Vietnam med Nha Trang och Hoi An med besök i Saigon. Kan vara lite knepigt vÀder dÀr dÄ dock. Mvh/Anders


"Hej! Jag Àr en tjej pÄ 19 Är som Àr jÀttesugen pÄ att backpacka genom Sydamerika tillsammans med min vÀninna, har du nÄgra förslag pÄ en rutt man kan göra och hur mycket det kan kosta? Eller nÄgonstans dör jag kan fÄ tag pÄ den informationen? Tack pÄ förhand! " - Alice (2013-01-04)

- Hej! Sydamerika Àr en stor kontinent sÄ det första du bör fundera pÄ Àr vilka lÀnder ni vill besöka. Flygbiljetten dit Àr relativt dyr men sedan Àr det relativt billigt i de flesta lÀnder att transportera sig, bo och Àta.


"Hej och tack för mycket intressant lÀsning! Vore mycket tacksam för svar pÄ nÄgra funderingar nÀr ni har tid. Om en vecka flyger jag till Hanoi för att upptÀcka Vietnam i ca 2 veckor. Vad hette företaget som ni bokade eran bÄttur i Halong Bay med? Kan ni rekommendera denna eller har ni hört om nÄgon annan bra bÄt som Äker lite lÀngre bort off the beaten track frÄn alla de billigare backpackerbÄtarna? TÀnkte spendera 3 dagar pÄ en sÄdan bÄt. Sen vill jag upptÀcka Sapa nÄgra dagar, 2-3? pÄ nÄgot sÀtt. Skullé ni göra detta pÄ en bokad tour eller genom att hyra en moped el lilkannde? Sen Äker jag vidare till Hoi An. Hur vet man vilka skrÀddare som faktiskt Àr bra? Kommer ni ihÄg namnet pÄ den ni anvÀnder er av och var ni nöjda med kvalitéten pÄ dessa? Och vad fÄr man rÀkna med att betala för att posta hem allt? MÄnga frÄgor....I know. =)" - Daniel (2012-11-24)

- Ciao! Det Ă€r fĂ€rskvara. Du ordnar din tur pĂ„ plats. You get what you pay for sĂ„ ta inte det Ă€r som Ă€r billigast! 3 dagar tror jag Ă€r i lĂ€ngsta laget. Sapa ordnar ni ocksĂ„ pĂ„ plats i Hanoi - brukar vara populĂ€rt sĂ„ tĂ„get dit kan vara en flaskhals - kolla detta det första du gör. Du har tvĂ„ resdagar fram och tillbaka sĂ„ tiden kommer att springa ivĂ€g. I Hoi An finns det MÅÅÅNGA skrĂ€ddare. Kan inte ge nĂ„gon specifik rekommendation. VĂ€lj bra kvalitĂ© pĂ„ tygerna och ju mer tid de fĂ„r pĂ„ sig desto bĂ€ttre kvalitĂ©. Skicka hem grejorna med bĂ„t sĂ„ kostar det inte sĂ„ mycket - gĂ„ till postkontoret bara. Ha en skön resa! Mvh/Anders


"Hej Eva och Anders! tack för en underbar och fantastisk sida :) den Àr verkligen superbra och man blir sÄ glad av att lÀsa. jag heter Emma och Àr 21 Är och Àr riktigt ressugen och jag vill Äka över hela vÀrlden. Men man fÄr ta en resa i taget. Jag vill göra min första resa inom 1Är men jag kan inte bestÀmma mig vart jag vill resa, har ni nÄgra bra första resemÄl? Jag ska backpacka och ha en relativt lÄg budget men samtidigt kunna göra det jag vill pÄ min resa. Har ni nÄgra/nÄgot bra land eller stÀlle som ni tycker att det absolut borde upplevas och vilken budget bör man ha? Hur bokar man resan? :)har rest endel mest inom eurpoa innan sÄ har lite resvana. TACK pÄ förhand! ha det sÄ bra sÄ hoppas jag att vi hörs! Varma kramar Emma " - Emma (2012-11-20) (2012-11-20)

- Underbart! Jag skickar dig ett mail. Mvh/Anders


"Hej. Vi ar tva kvinnliga backpackare, som kommer att landa i Port Moresby den 11 december. Vi har kommit underfund med att det basta ar om vi blir upplockade pa flygplatsen dar och stannar forsta natten i Port Moresby. Planen ar att sedan flyga ner till Alotau. Vi har kollat pa olika boendealternativ i Port Moresby men hittar bara svindyra hotell. Hur gjorde ni nar ni anlande i Port Moresby? Vore super om vi kunde fa lite boendetips! " - Linda (2012-10-27)

- Vow, va spĂ€nnande! Åker ni till andra stĂ€llen pĂ„ PNG? Bor ni pĂ„ Napatana Lodge? Om sĂ„ Ă€r fallet sĂ„ hĂ€lsa Gretta! Vi tog en taxi in till stan i Port Moresby och hade hotell inbokat pĂ„ ett av de dyra stĂ€llena, men vi fick faktiskt rummet till ett bra pris. Kolla Lonely Planet om det finns nĂ„got vettigt hostel/hotell. Visa och Kina (valuta) fixade vi pĂ„ flygplatsen. Ha en riktigt hĂ€rlig vistelse pĂ„ PNG!!


"HEj! Jag ska Äka till Nya Zeeland nu i februari och stÀnna dÀr i nÄgra mÄnader för att sedan bege mig till afrika! vilka lÀnder i afrika Àr det man ska besöka? Har du en aning om vad man ska ha för budget? osv. " - Anna (2012-09-29)

- Om Afrika har jag ingen info. Vi hade en budget för mat och inkvartering pÄ 300 kronor i NZ. DÀrtill kommer transport och "minnen". Minnena Àr det knepigast = alla typer av Àventyr NZ erbjuder.


"Hej! Vad glad jag blev nĂ€r jag hittade en sĂ„ hĂ€r bra sida. Jag planerar att sjĂ€lv Ă„ka ivĂ€g och resa i början av november. Jag funderade först pĂ„ en jorden runt resa, men kom fram till att det kanske Ă€r trevligare att kunna spendera mer tid pĂ„ varje stĂ€lle (tĂ€nker vara borta ungefĂ€r fram till april). SĂ„ jag funderar pĂ„ att börja i Sydamerika och jobba mig upp mot Mexico/Karibien. Vad tror ni om det? Är det nĂ„t man absolut inte bör missa dĂ€r omkring? Jag funderar ocksĂ„ pĂ„ att kanske lĂ€gga in en mĂ„nad nĂ„gonstans i början eller slutet. Kanske Nya Zeeland. Åh, vad svĂ„rt det Ă€r att veta vad man vill. Vad rekomenderar ni? Skicka gĂ€rna ett mail till mig, sĂ„ jag vet om jag fĂ„r svar." - J (2012-08-10)

- Oj, det finns mycket att göra i Sydamerika. Skriver en rad till din mail. Mvh/Anders


"Åker för första gĂ„ngen till Malaysia och tĂ€nkte ta nĂ„gra dagar i Kuala Lumpur först, och funderade pĂ„ tips pĂ„ boende i denna till synes fantastiska stad! Sedan till nĂ€sta frĂ„ga, jag dyker men inte sambon och dĂ€rför Ă€r vi ute efter ett bra stĂ€lle dĂ€r man kan bĂ„de dyka och (för de som inte dyker) roa sig pĂ„ annat sĂ€tt :) " - Camilla (2012-08-07)

- Selamat datang! Sol Melia rekommenderas varmt. BÀsta dykningen om ni hÄller er till fastlandet och inte Äker till Borneo Àr Perhentian Island. Dock Àr sÀsongen dÀr frÄn april till oktober sÄ det beror pÄ nÀr ni Äker! Mvh/Anders


"Hej Anders (som jag iallafall trÀffat) och Eva! Har ni nÀgra tips i Indonesien? Dykning i första hand o vi tittar bla pÄ Manado/Bunaken i Sualwesi och jag sjÀlv Àr lite intresserad av Lombok/Bali och Komodo. Men alla tips Àr av intresse! Ha det bra! Anneli Hjalmarsson" - Anneli Hjalmarsson (2012-06-01)

- HallĂ„ Örebro!! Det mesta i Indonesien Ă€r bra eller mycket bra. SjĂ€lva har vi bott pĂ„ Bunaken och de 14 dagar vi hade dĂ€r var superba - wall diving med mandarin fish, mycke nudibranches och allt annat som finns i tropiska vatten. PĂ„ fastlandet finns mycket att utforska - nationlpark, vulkanomrĂ„de etc etc. Jag kĂ€nner de som kört live aboard runt Flores, Komodo, Gili och det var ocksĂ„ mycket bra. Jag söker upp dig nĂ€sta gĂ„ng jag Ă€r i Örebro. Kram/Anders


"What does Tack sa mycket mean?" - laura Johnson (2012-05-14)

- Thank you very much!


"Hej! Jag rĂ„kade hittar er sida av en slump nu nĂ€r jag satt pĂ„ jobbet och kĂ€nde mig trött pĂ„ min vardag! Jag Ă€r en tjej pĂ„ snart 23 Ă„r som LÄNGTAR efter att resa och komma ut i vĂ€rlden. Jag tycker er hemsida Ă€r fantastisk men jag har nĂ„gra frĂ„gor som jag inte vet vem jag ska stĂ€lla till, sĂ„ kanske kan ni hjĂ€lpa mig? Jag jobbar som sĂ€ljare och har inte fast jobb vilket innebĂ€r att jag mĂ„ste sĂ€ga upp mig om jag ska ut och resa. Och jag har sĂ„ gott som inga sparade pengar och jag har rĂ€kningar pĂ„ ca 3000 kr i mĂ„naden. Om jag bara skulle vilja packa en vĂ€ska och Ă„ka till tex, thailand eller nĂ„got annat land. Hur gör man med rĂ€kningarna dĂ€r hemma? och hur klarar jag mig i utlandet med ekonomin, kan man jobba? Hade varit otrolig tacksam för svar pĂ„ mina frĂ„gor. För det Ă€r endast dessa problem som stoppar mig frĂ„n att Ă„ka. Ha det bĂ€st!" - Sara (2012-05-07)

- Hej - jag skickar ett mail till dig. Mvh Anders


"Hej! Jag och en kompis sitter och försöker planera en resa till Papua Guinea, men det Àr sÄ oerhört svÄrt! Hur mycket kommer det kosta, frÄn pris till pris, mÄste man Äka med arrangerade resor (som Àr sjukt dyra) eller gÄr det att plocka ihop det man sjÀlv vill? Helt enkelt hur sjutton gÄr vi tillvÀga? :)" - Sofia (2012-04-20)

- Hej! Du kan ordna din egen resa dit. Budgeten kommer att vara betydligt högre Ă€n Sydostasien t.ex men du fĂ„r det du betalar för och PNG ÄR helt fantastiskt, svĂ„rriggat, oförutsĂ€gbart och inget man ger sig i kast utan stor resvana. Mvh/Anders


"Hej! Vilken fantastisk sida ni har!!! Helt otrolig! Fantastiskt vilka resor ni gjort! Kanske kan du svara pÄ min frÄga, jag har lÀnge letat efter nÄgon som ska kunna hjÀlp mig. Vi har lÀnge planerat att Äka till Djungeln i Amazonas,Galapagos, Cusco och Machu Picchu juli-augusti 2013. Jag, min man och vÄra barn som dÄ Àr 5 1/2 , 10 och 12. Vi hade först endast tÀnkt besöka Machu Picchu, Cusco och vassöarna. Har kollat upp en hel del \\\"familjeresor\\\" pÄ detta resmÄl. Men har sedan börjat fundera om vi kan besöka alla dessa resmÄl under samma resa? Och om vi kan planera resan sjÀlva? Vad tÀnker du om detta? Vi tÀnkte lÀgga 4-6 veckor pÄ resan och har rest en hel del, bÄde med och utan barn. Resor som Àr \\\"fixade\\\" blir enormt dyrt dÄ vi Àr sÄ mÄnga, vi skulle fÄ mer för pengarna om vi bokade sjÀlva men det Àr ju enormt mycket jobb och gÀller att hitta bra att boka med. Kan tillÀgga att vi aldrig varit i Sydamerika, utan Australien, Asien, Afrika sÄ vi har ingen erfarenhet av detta omrÄde alls. " - Marit (2012-04-08)

- Hej Marit! Vi Àr ute och resor nu - Äterkommer nÀr vi Àr tillbaka i Sverige. En kortis bara - Amazonas inklusive Galapagos kan ni defintivt arrangera via Patrik i Quito. Lima, Cuzco, Machu Pichu och Titicaca kan ni ocksÄ ordna sjÀlva via en bra person i Cuzco som vi kÀnner. Jag skickar deras kontaktuppgifter sÄ kontaktar du dem och ber dem komma med ett förslag utifrÄn era önskemÄl. 4-5 veckor blir perfekt. Mvh EvAnders


"Hej! Vilken hÀrlig sida o vad snÀllt av dig att svara pÄ alla nervösa resares frÄgor :) Jag och min sambo Äker pÄ en 6-veckorsresa i september/okt. Vi Äker Sydney-Nya zeeland-brisbane-singapore-malaysia. Vi har rÀknat med en budget pÄ ca 85000kr allt som allt, men kommer förhoppningsvis ha mer. Vi rÀknar med att hitta pÄ lite men i Brisbane bor vi billigt hos slÀkt. Vi rÀknar med ca 1500kr/dag i snitt efter flygbiljetter. Tycker du att det lÄter rimligt? Högt lÄgt? Tack för synpunkt :)" - Christine (2012-03-05)

- Hej! LÀcker resa! Budgeten verkar rimlig - man anpassar ju sig efter sin budget! Det svÄraste att vet innan Àr det som vi kallar "minnen", eller Àventyr och sÄnt som man lockas att göra nÀr man vÀl tagit sig dit. IstÀllet för födelsedagspresenter, julklappar och sÄnt kan ni vÀl önska er upplevelser under resan. Ha en hÀrlig resa!


"Hej! Jag och en vÀn ska Äka jorden runt i aug. Vi har ett stopp pÄ fiji dÀr vi ska vara i 14 dagar. Vad kan vi rÀkna för budget dÀr. Har fÄtt ett prisförslag pÄ en rutt, 14400? Hur mycket kan man rÀkna att det kostar om man reser runt sjÀlv? Tack pÄ förhand!" - Emma (2012-02-27)

- Hej! Det var en knepig frÄga dÄ det helt beror pÄ vart ni Äker runt (Fiji Àr stort!), vilken standard ni vill ha etc etc. Jag skulle rÄda er att ordna planeringen pÄ plats i Nadi nÀr ni kommer dit och försöka hitta erbjudanden som passar er och er plÄnbok.


"Hej, tack för en fantastisk sida. Jag ska resa ivÀg över jul (ca 2-3 veckor) med mina tvÄ barn (6 och 8 Är). Vi Àr tvÄ vuxna som reser emd barnen. Jag har sjÀlv rest i Asien, Australien och mellanöstern men Ànnu inte i Sydamerika. Vill resa till t ex Brasilien men undrar hur det fungerar att resa med barn dÀr. Undrar ocksÄ vad ni tror att det kan kosta för oss att resa i ca 3 veckor pÄ ganska liten budget. Undrar ocksÄ om ni har nÄgot annat tips pÄ land att Äka till, vi vill mysa, bada och upptÀcka andra kulturer. Tack pÄ förhand! " - Mauritza (2012-02-15)

- Hej! Jag skickar ett mail till dig. Mvh/Anders


"Hej! Jag heter Hanna och studerar till Arkitekt i Lund. Till hösten ska jag ta ett uppehÄll och har alltid velat jobba under vinskörden nÄgonstans i Frankrike. Jag lÀste er berÀttelse och tÀnkte frÄga om det möjligtvis Àr sÄ att ni har nÄgra tips om hur man kan hitta jobb eller om det kanske Àr sÄ att Estelle och Thierry skulle behöva nÄgon som jobbar under skörden i höst? Vore vÀldigt tacksam för svar! VÀnliga hÀlsningar Hanna" - Hanna Christiansson (2012-01-25)

- Hej Hanna! Ta en direktkontakt med dem och informera dem att du Àr intresserad. Kramar/Anders


"Hej. Vi funderar pĂ„ att Ă„ka till Papua Nya Guinea. Är i först planerings stadiet och behöver tankar och tips var man ska Ă„ka, bĂ€sta tiden att Ă„ka osv. Vad har ni för erfarenhet att Ă„ka runt och ut pĂ„ öarna pĂ„ egen hand? Vilka turer och öar ska vi planera in?" - Margaretha & Yngve (2012-01-08)

- Hej, Ă„terkommer via mailen. Mvh Anders


"Hej! Glad att jag hittade hit! Skulle jÀttegÀrna vilja fÄ lite tips om budget inför en resa som jag och min pojkvÀn ska göra nu i januari. :) Vi Äker ivÀg den 25e januari och kommer hem igen den 13e maj. Alla flygbiljetter Àr betalade och vi har vaccinerat oss etc. Det enda som ÄterstÄr Àr egentligen sjÀlva resan och en budgetplanering. Vet att det Àr jÀttesvÄrt att sÀga hur mycket som kommer gÄ Ät och att det skiljer sig frÄn person till person. Men skulle uppskatta er Äsikt! :) Vi Àr i USA 8 dagar, Fiji 14 dagar, Nya Zeeland ca 3 veckor och sen Bali, Malaysia Vietnam och kanske Thailand i sammanlagt 8 och en halv vecka. Hur mycket pengar tror ni kan behövas för oss tvÄ tillsammans? :) Vi behöver absolut inte bo jÀttefint eller leva i lyx! Kan sova i sovsal för att spara pengar och sÄ. Tacksam för svar! " - Nadine (2011-12-14)

- Hej! SuverĂ€nt - ni har nĂ„gra spĂ€nnande mĂ„nader framför er!! Ha 600 kronor i genomsnitt per dag för er tvĂ„ som bas för era kommande kostnader för mat, dryck och boende och i bĂ€sta fall lokala resor. Det beloppet kommer att vara lĂ€gre vissa dagar och högre andra dagar och variera frĂ„n land till land. Bor ni i sovsalar kan ni minska kostnaden för boendet och pĂ„ NZ kommer ni att behöva laga mycket egen mat för att kunna hĂ„lla budgeten. Det som Ă€r svĂ„rast att uppskatta Ă€r det som vi bukar definiera som minne, dvs utflykter, dykning, fallskĂ€rmshopp etc etc. Återkom gĂ€rna om ni har nĂ„gra specifika frĂ„gor kring de lĂ€nder ni ska besöka. Mvh/Anders


"Hej! Jag Àr en kvinna i 35 Ärs Äldern som bor i hus pÄ landet med min man och vÄra 3 barn, Alfons 9 Är, Hugo 6 Är och Maja 1,5 Är. Jag kÀnner att jag mÄste göra nÄgot med mitt liv...nu snart...kÀnner att jag vill inte leva som jag gör nu. Jag och min man har pratat om att vi ska Äka till Australien om drygt ett Är och vara borta i 3 mÄnader. Vi försöker att spara pengar men det Àr inte lÀtt. Barnen och vi mÄste ju ha klÀder och nu Àr det jul mm. Men tanken Àr att vi ska försöka ha sparat ihop 250 000 kr om det gÄr! Har ingen hum om hur mycket det kan kosta men tanken Àr att vi ska ta förÀldrapenning pÄ de 2 yngsta barnen för att kunna betala det som vi mÄste betala pÄ hemma. Sen sparar ju min man in semesterersÀttningen sÄ att han fÄr dem i pengar nÀr vi Äker. Vi har planer pÄ att mellanlanda i Asien nÄnstans och stanna dÀr i 2 veckor pÄ vÀgen dit och 2 veckor pÄ vÀgen hem. Sen har vi tÀnkt att hyra husbil i 5 veckor för att köra mellan sydney och cairns eller ngt sÄnt. Har ni lite tips pÄ vad vi kan göra för att fÄ ihop pengar och för att vi ska veta ungefÀr vad det kommer att kosta. Eller har ni tips pÄ nÄgot annat man kan göra...jag hÄller pÄ att bli tokig a att bara vara hemma, jobba stressa mÄ dÄligt över pengar osv. Vill göra detta för barnen Àven om jag vet att det kommer att bli tufft emellanÄt...speciellt med lÀxor och sÄdant som vi kommer att fÄ göra med de stora barnen. Har kollat husbilspriser men det ligger pÄ 2000 kr om dagen...finns det inget billigare? Mvh Emma-Linda" - Emma-linda Borg (2011-12-05)

- Hej - jag Ă„terkommer via mail. Mvh/Anders


"Tack för ditt svar Anders och jag sÄg att du Àven hade skrivit pÄ hajmat.se,tackar för det med.Har dock inte hört nÄgot frÄn honom, kanske har det löst sig med bra boendepris ÀndÄ. Ha en trevlig helg och tack för hjÀlp! Med vÀnliga hÀlsningar Annika Strid" - Annika (2011-11-18)

- OK!


"Hej,av en slump sÄ hamnsde jag pÄ er sida. JÀtte spÀnnande att lÀsa och kika pÄ. Min sambos bror som nu befinner sig i Australien skall fÄ Äka med en bÄt till Papua Nya Guinea och han har fÄtt endast ett hotelltips som lÄg pÄ 3000/natt! Jag vet inte riktigt fr vem och sÄ vidare men jag undrar om ni har tips och om ni vill sÄ kan ni se var han befinner sig+gör pÄ en fantastskt bra sida om hans resa: hajmat.se och har ni möjligheten sÄ kan man gÄ in och tipsa direkt till honom... Vore sÄ tacksam om ni kunde hjÀlpa till med tips,tack. och en frÄga till: har ni varit i Toscana trakterna? Vi Àr 17 personer som ska resa i sommar och det Àr mÀnniskor frÄn nyfödda till över sjuttio. Vi Àr ute efter att alla bo pÄ samma stÀlle och mat,dryck,hÀrliga utflykter,gamla stÀder,natur,florens,vin mm stÄr nog pÄ vÄr önskelista.Har ni tips sÄ svara gÀrna. Mvh Annika" - annika (2011-11-10)

- Hej! Ja, PNG Àr verkligt hÀftigt - hoppas han fÄr se nÄgot av landet. Tips: De visas en vÀldigt hÀftig serie pÄ BBC HD om Papua Nya Guinea som defintivt Àr vÀrd att se. 3.000 lÄter vÀldigt dyrt! Nej, Toscana har vi ingen erfarenhet av. Mvh/Anders


"Hej jag planerar att Äka en jorden runt resa ( 1 Är). Hur gör jag för att komma in i varje land? Och vad krÀvs? Hur gör jag med visum o. sv Mvh Jakob" - means russiof (2011-10-30)

- Undersök vilka visumkrav respektive land har du skall besöka.


"Hej! Jag och min pojkvĂ€n ska ut i vĂ€rlden igen i januari nĂ€sta Ă„r. Vi ska vara borta i tvĂ„ mĂ„nader som det ser ut nu, och den första mĂ„naden ska spenderas i NZ. men sen kommer mĂ„nad tvĂ„... vi Ă€r lite fundersamma över den. Vi har haft tankar pĂ„ nĂ„gon/nĂ„gra paradisöar men vi Ă€r lite för rastlösa tror vi för att vara "romantiska" i en mĂ„nad. DĂ„ dök papua nya guinea upp, och nu nĂ€r jag sitter och kikar lite sĂ„ verkar inte sĂ„ mĂ„nga varit dĂ€r. Är det svĂ„rt? Är det vĂ€rt att det Ă€r svĂ„rt? och hur gör man det pĂ„ bĂ€st sĂ€tt? Tack sĂ„ jĂ€ttemycket för era fina berĂ€ttelser som gjorde Ă€nnu mer sugen! varma hĂ€lsningar Sofia" - Sofia RosĂ©n (2011-10-24)

- Hej - jag Ă„terkopplar via mail. Mvh/Anders


"LÀste pÄ reseguiden om ett hotell du rekommenderade i Khao Lak, vi tÀnkte Äka dit i jan nÄgra dagar o funderade om vi skulle boka det dÀr hotellet. Bokar man via hotellets hemsida? Försökte lista ut om man rymmer 2 vuxna o 2 sjuÄriga barn i alla rum/bungalows eller vad tror du? / Ann" - Ann (2011-10-23)

- Hej - jag Ă„terkopplar via mail. Mvh/Anders


"Bula Eva & Anders, RÄkade av alla sidor lite oplanerat hamna pÄ er fina sida höll pÄ sÀga av en slump. :) Blev glad att se gamla bilder, o fÄr frÄn min sida iaf tacka för alla roliga & trevliga minnen frÄn Fiji. Hoppas ni har det riktigt bra & sköt om er..! :-) Kramar frÄn Stefan /(Fiji Dophin Bay)" - Stefan (2011-10-22)

- Bula Stefan! Kul att höra av dig. Allt vÀl med oss! Mvh/Anders & Eva


"Hej! Jag undrar om ni hade med er impregnerade myggnÀt? Om ni hade det, kÀndes det som en nödvÀndighet sÄhÀr i efterhand? Om ni inte hade det, hade ni önskat ha det?" - Johan (2011-10-17)

- Nej, och i de absolut flesta stÀllen finns det myggnÀt pÄ plats. Ha dock respekt för malaria sÄ om du planerar att bo pÄ stÀllen dÀr malaria Àr vanligt sÄ se till att du Àter malariatabletter (vi rekommenderar Malarone, Lariam passade oss inte!) och sÀkerstÀller att det finns myggnÀt. Mvh/Anders


"Hej =) Jag undrar om du har nÄgot tips för hur mkt pengar man behöver ha med sig om man ska resa runt i asien i 2-3 mÄnader? :) Kina, thailand, vietnam, cambodja, malaysia och bali :) // Sara" - Sara (2011-08-15)

- Hej! De lÀnder du valt tillhör defintivt de lÀnder dÀr du kan klara dig men en liten summa för boende och mat samt transporter. SvÄrt att sÀga sÄ dÀr direkt men du borde komma lÄngt pÄ 200-300 kronor om dagen, exklusive "kul-att-göra-aktiviteter".


"Hej! Jag och en kompis sitter och planerar vÄran resa till Sydamerika. Vi ska dra ivÀg nu 1 september. Jag sÄg att ni hade varit pÄ Galapagos öarna. Har ni nÄ prisuppgifter pÄ det? Vi tÀnkte Äka frÄn Peru till Ecuador och sen dÀrifrÄn till Galapagos. HÀlsningar Mathilde" - Mathilde (2011-08-08)

- Hej Mathilde! Ni ska absolut Äka ut till Galapagos - fÄr helt enkelt inte missas. Det billigaste och bÀsta sÀttet att organisera resan dit Àr att kontakta pÄ Patrick pÄ Jhomana Hostel Han har alla nödvÀndiga kontakter nÀr det gÀller resor till Galapagos och annat ni vill göra i Ecuador. Passa Àven pÄ att ta er in i Amazonas djungel Kika Àven pÄ hans hemsida Ecuadorguiden. Ha en riktigt hÀrlig resa - riktigt avis! Kramar/Anders


"Hej!! Jag och min sambo planerar att Ă„ka till sydamerika i november. Vi har tĂ€nkt vara borta drygt 6 veckor och planerar först att stanna en vecka i Rio. Sedan har vi tĂ€nkt Ă„ka till Argentina och ev Peru. Amazonas Ă€r ocksĂ„ en dröm att besöka
hur bokade ni det? Och fĂ„r man frĂ„ga hur mycket det kostade? Hur tar man sig emellan lĂ€nderna pĂ„ billigaste/smidigaste sĂ€tt? Vad kan man tĂ€nka sig i resbudget? Och tror ni att det Ă€r möjligt att besöka Rio, Argentina och Peru pĂ„ 6 veckor? Vi Ă€r sjĂ€lvklart öppen för andra förslag..:) Tacksam för svar VĂ€nlig hĂ€lsning Agnes och Patric " - Agnes och Patric (2011-07-28)

- Hej! 6 veckor i Brasilien och Argentina gÄr vÀldigt fort, speciellt om ni vill göra en avstickare till Amazonas. Buss Àr det mest ekonomiska transportsÀttet (dock ej till Amazonas - dit mÄste ni flyga). Ordna alla arrangemang pÄ plats sÄ anvÀnd tiden i Rio för att planera och fatta beslut om Brasilien och fÀrden till Argentina. BÀgge lÀnderna Àr vÀldigt stora med gigantiska avstÄnd sÄ fokusera pÄ nÄgra huvudorter. Nov-dec skulle t.ex vara lÀmpligt att lÀgga en vecka nere i Patagonien - ordna allt i Buenos Aires. Mvh/Anders


"Hej, Har börjat skissa pÄ en resa i sydamerika med min familj. Vet ni nÄgot om husbilsmörjligheter? campingar? Tack pÄ förhand " - Karin (2011-06-22)

- Hej! Nej, tyvÀrr har vi inga erfarenheter! Mvh/Anders


"Hej,antar det var ett tag sen ni beskte Saigon,men vore glad om ni har kvar namnet pa det fina hotellet ni bodde for 17 dollor natten. Reser till saigon i borjan pa juli och har en vecka att tillbringa i landet. ar det vart att aka till hanoi,med sa lite tid? Tillbringar ett par veckor sjalv i Palawan,filippinerna och rekomenderar det starkt. har finns fa turister bergsbyar sandstrander och ett folk som pratar engelska ofta battre an vi. Trevlig nasta resa! " - Martin and Gold (2011-06-19)

- Hej, Hoang Linh Hotel hette det. Om du ska till Hanoi Àr det bara flyg som gÀller med sÄ lite tid i Vietnam. Vi gillar Hanoi och ska du dit kan jag förmedla kontakt till en superbra kille som fixar allt dÀruppe. Mvh/Anders


"Hej! Jag och min sambo funderar pÄ att Äka joren runt nÀsta vinter ca 6 mÄnader, vi planerar Kina, Indien, Malaysia, Australien, Nya Zeeland och sist USA. Vi sitter och planerar lite hur mycket pengar det kommer att gÄ pÄ ungefÀr och undrar om man fÄr frÄga hur mycket ni lade pÄ er resa allt som allt, ungefÀr? Tack för en rolig sida, Amanda 21 Är!" - Amanda (2011-06-17)

- Vi hade en budget pÄ 600 kronor per dygn i genomsnitt för oss tvÄ för boende, mat och dryck och lokala transporter. Det ger ett hum om hur mycket löpande kostnader ni kommer att ha under er resa. Om ni sedan lÀgger er pÄ 400 kronor eller annat sÄ ser ni totalsumman av att vara borta i sex mÄnader. RÀkna med att det Àr lÀtt i vissa lÀnder och svÄrt i andra sÄ sikta pÄ en genomsnittskostnad.

Det svÄraste att budgetera Àr det som vi kallade "minnen", dvs grejor som ni vill göra i det olika lÀnderna. Dykning, fallskÀrmshopp, guidade turer etc. etc - dvs grejorna som ni vill göra nÀr ni Àr sÄ lÄngt borta och lockas att hitta pÄ sÄ mycket som möjligt. Ett tips Àr att istÀllet för födelsepresenter, julklappar etc frÄn vÀnner och familj be att fÄ "ett bungy jump hopp i NZ" eller en "middag för tvÄ i Sydney" eller vad det nu kan vara.
NZ, Australien och USA kommer ni att uppleva som realtivt dyra lÀnder och dÀr blir det till att kÀmpa för att hÄlla budgeten!
Mvh/Anders


"Hej! vi tĂ€nkte Ă„ka till Kota Kinabalu i januari-februari. Är det vĂ€rt att Ă„ka dit den tiden pĂ„ Ă„ret vĂ€dermĂ€ssigt? Sedan har du nĂ„gra tips pĂ„ vad man kan göra pĂ„ Borneo? vi tĂ€nkte stanna ca 16 dagar. VĂ€nliga hĂ€lsningar/ Sofia och erik" - Sofia (2011-06-09)

- Hej! Ni Äker till regnskogen och naturligtvis kommer ni att fÄ regn nÄgon dag men det Àr varmt och skönt. I KK - gör som vi gjorde - bestig Mount Kinabalu! Runt omkring finns bad, djungelturer och annat smÄtt och gott. Kolla in Eco Tours hemsida för uppslag. I Sandakan har ni Sepilok med orangutangerna och Turtle Island (yes, turtles), dykning utanför Tawau - Sipadan och Mabul. 16 dagar gÄr fort!! Mvh/Anders


"Hej! Vi Àr en familj som önskar kunna Äka pÄ en resa pÄ ca 3 mÄnader i början av nÀsta Är. Vi kommer ha en liten bebis dÄ pÄ 4 mÄnader. Har funderat pÄ Argentina, Brasilien eller nÄgonstans i Asien. Vi vill ta det lugnt, bada och bara vara. Kanske nÄgra mindre utflykter och sevÀrdheter vore fint. Vad kan ni rekomendera? VÀnliga hÀlsninger Lina" - Lina (2011-05-10)

- Hej - det lÄter helt underbart! BÀgge kontinenterna Àr bra med barn. Lite beroende pÄ hur resvana ni Àr skulle jag nog prioritera Asien före Brasilien/Argentina denna gÄng. AnvÀnd Thailand som bas och besök Kambodja, Vietnam eller Malaysia nÀr ni Àr dÀr. Mvh/Anders


"Hej! Jag och en kompis Äker till Thailand i november, vi har varit dÀr tidigare sÄ det kan vi ganska bra. Efter ca tvÄ veckor Äker vi upp till Chiang Khong för att ta oss över Mekongfloden in i Laos.FrÄn Huaixai tar vi oss till Luang Prabang, förmodligen med bÄt pÄ Mekong.DÀrefter med buss till Vang Vieng för att efter nÄgra dagar Äka till Vientienne. Efter ytterligare nÄgra dagar hade vi tÀnkt flyga till Hanoi. Vi tÀnker tillbringa ca en mÄnad i Vietnam.Avslutar i Saigon,Mekongdeltat och ev.Phu Quoc Om man Äker med open bus, kan man dÄ göra uppehÄll pÄ intressanta platser söderut? Har ni nÄgra tips pÄ andra intressanta platser i Laos och var man "bör" stanna till i Vietnam. Tacksam för förslag. Boris frÄn BorÄs " - Boris Gustafsson (2011-05-03)

- Hej Boris! Återkommer senare i veckan via mail till dig. Mvh/Anders


"Hej, har ni nÄgon bra rekomendation pÄ billigt men bra boende i Kuala Lumpor och Singapore? Vilken Ärstid var ni pÄ Perhentian Island och bokade ni Water Colours hotel innan ni Äka dit eller pÄ plats? Tack pÄ förhand / Anna" - Anna (2011-03-17)

- Hej! Vi brukar kosta pÄ oss hotel i 500-kronorsklassen i KL, Singapore Àr dyrare. Billigare Àn sÄ har jag inga tips pÄ sÄ det beror pÄ hur ni definierar billigt om jag kan hjÀlpa eller inte. Perhentians sÀsong Àr i stort sÀtt maj - sent september. Rekommenderas att boka i förvÀg (och att kalla det hotell Àr att ta i!) dÄ högsÀsongen Àr ganska busy. Vi har varit dÀr i juli och i september. Mycket trevligt stÀlle! Mvh/Anders


"hej har ni ngn bra rekomendation pa boendet i Khao Lak for en familj med tva sma barn. 4-9 mars, nara stranden men behover inte vara lyx" - M.Svensson (2011-02-28)

- Hej, bÀsta stÀllet som bÄde Àr centralt och har bÀsta lÀget pÄ stranden Àr
Nang Thong Resort. Mvh/Anders


"Hej. Vi tvÄ vuxna och tvÄ barn 7 och 10 Är planerar tre veckors resa i Vietnam och Kambodja. Vi flyger via Bangkok. Vi har tidigare rest med barnen i Laos och i den ThailÀnska övÀrlden och vill bÄde snorkla och uppleva mer Àn bara slappa dagar vid stranden. Vi vill helst inte Äka för mycket buss (ok Phnom Pehn- Siem reap) eftersom sjukvÄrden har mer att önska i landet. Att resa lÀngs Mekong lÄter dock lockande. Vi har tre veckor och planerar att resa Bangkok, Phnom phen, Siem Reap, Saigon, Mekongdeltat, Phu Quoc, och avsluta en en natt i Bangkok igen. Tar det lÄng tid att resa Siem reap till Saigon med bÄt? Vad fÄr vi inte missa lÄter det som en rimlig rutt?" - Sofia (2011-01-05)

- Hej! LĂ„ter hur bra som helst - jag skickar dig ett mail med information. Mvh/Anders


"hej eva och anders. En jÀtte bra sida som jag om in pÄ nÀr jag kollar lite pÄ alternativ till vÄr egen resa till argentina. Jag blev mycket nyfiken pÄ vad estancios utanför BA hette? har ni namnet kvar. ni skrev att ni tycket det var ett bar stÀlle. Tacksam för svar. God Jul / Helen " - Helen (2010-12-15)

- Roligt att du tycker om sidan! Argentina Àr kanon!!!! Estancian vi bodde pÄ hette
La Cinacina. Fixa det i BA - gÀller Àven alla andra utflykter och inrikesresor ni skall företa er. Det finns ett mycket stort utbud av resebyrÄer och konkurrensen Àr knivskarp - hÄll utkik efter kampanjer och erbjudanden i lokalpresssen. Ha en trevlig resa!! Mvh/Anders


"HallÄ dÀr. Vi Àr 3 polare som funderar pÄ att dra till Na Zeeland under en lÀngre tid. Vi undrar hur mycket ungefÀr det skulle kosta att hyra en bil i ungefÀr 1 mÄnad samt hur mycket en natt pÄ ett hostel skulle kosta oss. Lite annan info som vore praktisk att ha vore grymt! MVH Niklas o company." - Niklas (2010-11-24)

- Hej! Kan inte exakta kostnaden men ni kommer att kunna hyra en bil relativt billigt dÀrnere. Det finns speciella bolag som hyr ut bÀttre begagnade japanska bilar till riktigt bra priser. Kolla pÄ BBH:s hemsida sÄ fÄr ni en uppfattning om vad det kostar att bo pÄ hostel. Planera inte sÄ mycket ut ta dagarna som dom kommer! Mvh/Anders


"Hej igen! Kom pÄ en annan frÄga nu. NÀr ni reste runt, hade ni nÄgot internationellt SIM-kort till mobilen dÄ? Om ni hade det, nÄgot tips pÄ vilken sida jag kan finna det med bra priser? Mvh, Helena" - Helena Sjöström (2010-11-21)

- Hej! Vi hade vÄr egen telefon med svenskt SIM-kort. Jag har inga tips! Mvh/Anders


"Hej igen! Nu har vi pratat med bÄde Patrick om Galapagos och med Juan om Inkaleden. Inkaleden Àr vi pÄ g att boka nu =) Galapagos kommer nog inom snar framtid, vi kollar just nu vilken tur och bÄt vi ska ta. NÀr det gÀller Galapagos just, skulle jag vilja rÄdfrÄga. Vi har möjlighet att vara "snÄla" och vÀlja fem-dagarstur, vilken jag i och för sig anser Äker till de viktigaste öarna. Men samtidigt Àr 5 dagar inte speciellt lÄng tid, 8 dagar hinner man ju klart mer pÄ...Har ni nÄgon tanke dÀr? Mvh Helena" - Helena Sjöström (2010-11-18)

- Hej, va bra att ni bokat upp detta med dem. De Àr bÀgge kanonkillar. Juan Àr en riktig pÀrla - han kan allt om Inkatiden. Jag skulle rekommendera 5 dagar. De kommer att vara fullspÀckade och ni kommer att kunna se vÀldigt mycket under dessa 5 dagar. Ev. skulle ni kunna bo ett par dagar pÄ huvudön och om nÄgon Àr dykare ta nÄgra dyk. Dykningen Àr fantastisk. Vi hamnade mitt i ett stim av hammarhajar och sÄg riktigt mycket stora saker. Av vÄra drygt 200 dyk totalt tillhör des tvÄ dyk vi gjorde Top-5 bÀgge tvÄ (Papua Nya Guinea har de tre övriga pÄ Top-5). Mvh/Anders


"Hej!Vad heter resebyrÄn i Stockholm som anordnar resor till Papua Nya Guinea? Tack pÄ förhand" - Ida (2010-10-28)

- Hej Ida! Thabela travel arrangerar organiserade resor dit. De som vi hade kontakt med 2005 och fick hjÀlp att organisera finns inte kvar. Du kan förvisso organisera en hel del sjÀlv - vad hade du tÀnkt dig för upplÀgg?

Mvh/Anders


"Hej! Vi pratades vid för nÄgra Är sedan dÄ en kompis och jag skulle Äka till sydostasien. Nu Àr det inte lÄngt kvar tills tvÄ kompisar och jag far ivÀg till sydamerika och vi har en frÄga angÄende Galapagosöarna som vi tÀnkte att ni kanske kunde hjÀlpa oss med. Vi vill Äka till Galapagos, men som studenter pÄ resande fot i sydamerika i 4 mÄnader, har vi inte allt för stor resekassa för denna tur. Vi söker dÀrför en budgetvariant, men som fortfarande kan ge oss en upplevelse för livet. MÄnga agenturer tar rediga priser, eller sÄ kÀnns de inte speceillt sÀkra att boka via. SÄ vi tÀnkte höra med er om ni under resans gÄng fick höra om nÄgra agenturer som kÀnns som ett bra val? Vi vet om att vi Ätminstone mÄste lÀgga en 20.000 kr inkl. flyg, men vill gÀrna inte lÀgga oss mycket högre. Tack sÄ mycket pÄ förhand! Helena " - Helena Sjöström (2010-10-26)

- Hej Helena! Nog kommer jag ihÄg dig och dina Àventyr. VÄra rÄd vid förra resan mÄste ha varit goda - annars hade du inte hört av dig igen!? Sydamerika - vow!!! Absolut klart att ni skall Äka till Galapagos - ett helt underbart stÀlle! Mitt absoluta rÄd Àr att kontakta Patrik pÄ Jhomana i Quito direkt. Han har störtkoll och vet vad ni kan fÄ för er budget. Ni kommer Àven att fÄ hjÀlp med annat som kan vara bra att veta om er tid i Ecuador.

Vilka andra lÀnder planerar ni att besöka i Sydamerika? Mvh/Anders


"En sĂ„n hĂ€rlig sida!! Jag trillade in pga att jag skriver ett arbete ang brasilien. Är det ok om jag kopierar kartan pĂ„ sydamerika? Mvh Tina" - Tina (2010-09-24)

- Hej Tina! Det Àr OK att anvÀnda kartan. Lycka till med arbetet. Du fÄr planera in en resa dit - det Àr kanon dÀrborta! Mvh/Anders


"Hejsan! Jag och en vÀn funderar pÄ att Äka till amazonas om ca 1 vecka. Vi Àr just nu i Natal och funderar pÄ om det gÄr nÄgra tÄg till Manaus, vet ni vilka förbindelser man kan ta? Mvh Ulrika" - Ulrika (2010-09-19)

- Hej Ulrika! Sorry, vet ej! Förmodar att det Àr inrikesflyg eller en lÄng bussresa som Àr det mest aktuella! Mvh/Anders


"Hej! Jag undrar om ni har nÄgra kontaktuppgifter till Estelle eller den vingÄrd dÀr ni bodde pÄ. Hittar nÀmligen ingen email adress pÄ violot-guillemards hemsida. Tack pÄ förhand! ps. ni fÄr gÀrna skicka det pÄ mailen ds." - Sofia (2010-08-18)

- Hej Sofia - mailadressen kommer till din mail! Var ute i god tid - hon Àr vÀldigt mycket bokad - speciellt pÄ helgerna. Mvh/Anders


"Hej Anders! Kul att hitta en sida som ni har! Vi ska Ă„ka till Rio i slutet av oktober och vara i Brasilien i 2,5 veckor, och tittade pĂ„ Paraty som ni varit till. Är det bra förbindelser med buss dit, och har du nĂ„got boendetips i Paraty? Vi Ă€r tvĂ„ vuxna och tvĂ„ barn pĂ„ 11 & 12 Ă„r. Tack pĂ„ förhand! Lasse i Hudik" - Lasse Fyhr (2010-08-10)

- Hej Lasse! Buss frÄn Rio fungerar hur bra som helst. Pousadan vi bodde pÄ heter Pousada La Cigale - kan rekommenderas. Utflykt till Trindade (lokalbuss) ett mÄste - ta Àven nÄgon av de organiserade bÄtturerna runt öarna frÄn Paraty. Mvh/Anders


"Hej, vad kostade era resa? vad Àr det viktigaste man ska tÀnka pÄ att ha med sig? " - Antoine (2010-07-08)

- Hej, kostnaden Àr helt beroende av vilka lÀnder du planerar att besöka. Vi kalkylerade med 300 kronor per person och dag för mat, dryck, lokala resor och inkvartering i snitt.. Det Àr svÄraste att berÀkna Àr minnena (utflykter, dykning etc etc). Ha sÄ lite med dig som möjligt! TvÄ kreditkort, öronproppar, smÄpÄsar för klÀder, medicinvÀska, bankdosa, kort frÄn Sverige, fickkniv, ficklampa, nyfikenheten och, leende och ett gott humör samt tÄlamod. Mvh/Anders


"Vad heter vingÄrden i Pommard dÀr ni bodde?" - Mona Johansson (2010-05-25)

- Hej, mer info om vingÄrden hittar du hÀr. Mvh/Anders


"Fantastiskt!!" - Chris F (2010-05-03)

- Man lever bara en gÄng! mvh/Anders


"Hej! Jag Äker till wanaka i sommar och behöver lite tips pÄ boende, hur man tar sig upp till bergen och lite hur priserna ser ut? LÀste att ni hade varit och gjort ett skidive WOW lÄter helt fantastiskt!! Kep up the good work, det var en mycket trevlig lÀsning er blogg, mvh Rebecka" - Rebecka Hellerström (2010-04-08)

- Hej Rebecka! LÄter hÀrligt! Wanaka har ett par BBH vandrarhem som vi kan rekommendera - se priser pÄ lÀnken. Vi hade egen bil sÄ vi kunde ta oss ut i dalarna och vandra bland bergen - du hittar alltid transporter eller utflykter som du kan hÀnga pÄ. Gör ett skydive - helt fantastiskt och vackrare stÀllen att göra det pÄ finns knappt! Mvh/Anders


"Hej! Vi ar tre tjejer som reser runt tre manader i asien. Varat nasta stopp ar Perhentian Isalnds och Redang. Vi laste att ni varit dar och undrar om ni har nagra bra tips pa bra budgetboenden m.m pa oarna. Tack pa forhand! :) Mvh Emma Malin och Stina" - Emma Duberg (2010-03-09)

- Hej Emma, Malin och Stina! Boendet Àr beroende pÄ vilka stÀllen som har öppet nÀr ni kommer dit. Det Àr lÄgsÀsong sÄ sondera terrÀngen. De tvÄ alternativ ni skall kolla pÄ Àr boendet pÄ Besar pÄ vÀstsidan (Mamas etc.) eller pÄ Long Beach pÄ Kecir pÄ ostsidan. DÀr hittar ni stÀllen för en dryg hundring per bungalow och natt. Ska ni dyka rekommedneras WaterColor. Va skönt det lÄter!! Lycka till! Mvh/Anders


"hej tÀnkte Äka till png i december och stannar dÀr 3-4 veckor. Vad rekommenderar ni att göra och hur Àr kostnadslÀget i landet? vet ni var man kan fÄ hjÀlp med utflykter i landet ? mvh Roger, Stockholm" - roger (2010-03-08)

- Vow! Va kul! Jag skickar dig ett mail. Mvh/Anders


"Hej! Först och frÀmst - vilken hÀrlig sida!!! Jag lÀste om er vistelse i Argentina och blev riktigt sugen pÄ att ta mig till Mendoza efter er beskrivning (har tidigare varit i B.Aires, Ushuaia och Missiones). Undrar nu dock om estanican som ni bodde pÄ utanför B.Aires. Ni skriver att den var toppen och bilderna ser hÀrliga ut. Vad hette den? Hur bokade ni? Blir jÀttetacksam för svar, planerar nÀsta Argentinaresa till september/oktober. " - Mvh Claudia (2010-02-10)

- Hej! Vi scannade stÀllen i BA och hitta detta bland mÄnga andra. Det hette CinaCina och lÄg cirka 10 mil frÄn BA. Kolla med dina kompisar i BA om de har nÄgot stÀlle att rekommmendera. Lite avis pÄ dig - vi gillade verkligen Argentina och skall defintivt tillbaka. Mvh/Anders


"Finns det nĂ„gon möjlighet för dig att skicka den infon som du skickade till Åsa Broms Ă€ven till min mejl?" - Anna..igen ;) (2010-02-09)

- OK!


"Hej Anders! Jag och min pojkvĂ€n ska ut pĂ„ en resa liknande den som Åsa beskriver. Vi ska ocksĂ„ till Usa (New York) kanske Cuba och vidare Australien, Fiji, Nya Zeeland och slutligen Thailand samt Malaysia. Vi planerar ocksĂ„ att vara ivĂ€g cirka 5 mĂ„nader. Jag skulle bli mycket glad om du tipsade Ă€ven mig med vad som Ă€r bra att tĂ€nka pĂ„. Tror du det blir bra vĂ€dermĂ€ssigt om vi Ă„ker ivĂ€g till USA i augusti/september och sedan reser till nĂ€sta land med 1 mĂ„nads mellanrum mellan varje land? Och en annan viktig frĂ„ga för mig nu i planeringsstadiet av resan: tycker du det Ă€r lĂ€mplig att fĂ„ hjĂ€lp att arrangera resan av ett bolag sĂ„som Kilroy, eller anser du att mödan att anordna vidareresan sjĂ€lv nĂ€r man Ă€r i respektive land Ă€r vĂ€rt besvĂ€ret om det leder till att man fĂ„r mer frihet i nĂ€r man önskar resa vidare? Tack för en bra sida! :D" - Anna (2010-02-08)

- Hej! TimingmÀssigt gör ni rÀtt som Äker vÀsterut och anlÀnder till NZ och Australien i dec/jan - Bra ocksÄ att börja med högkostnadslÀnderna sÄ de Àr "avklarade". Jag tycker ni skall kolla pÄ en jorden-runt biljett. De brukar vara flexibla och Àndringsbara och vissa rutter kan vara svÄra att fÄ tag platser pÄ sÄ börja med att ta en diskussion med dem sÄ fÄr ni en uppfattning om fördelar/nackdelar med att ha rutten klar. DÄ fÄr ni Àven ett hum om de begrÀnsningar som kan finnas. Lycka till!


"Hej Anders, skulle gĂ€rna behöva lite goda rĂ„d. Vi Ă€r en familj pĂ„ tvĂ„ vuxna och tvĂ„ bar (8 och 10 Ă„r) som i augsti tĂ€nkte göra en 5 mĂ„ndaders resa. Först ut Ă€r sydstaterna i USA och vĂ€stkusen, vidare till Tonga via Nya Zeland eller Australien, vidare till Malaysia och smĂ„turer runt om kring, vidare till Bombay och sedan hem. Hur mycket pengar ska man rĂ€kan med tror du? Om du har tid skicka oss gĂ€rna lite goda tips pĂ„ lĂ€nderna vi tĂ€nkte besöka. Tusen tack/ÅSa" - Åsa Broms (2010-01-23)

- Hej Åsa, jag kontaktar dig via mailen. Mvh/Anders


"Do you have any information on Borneo?" - Gail (2009-12-18)

- Hi Gail! Borneo is BIG! The places we have visited is the area around Kota Kinabalu, climbing Mount Kinabalu, Sandakan (Sepilok orangutang park and Turtle Island), Tawau (diving at Sipadan) and Kuching in Sarawak. What are you looking for? Anders


"Tjena, jag o min flickvÀn flyger till Bangkok 9 mars nÀsta Är. Tanken Àr att sen ta oss vidare ner mot Borneo och sedan upp igen genomn Thailand för att Äterkomma till Stockholm 17 april. PÄ Borneo var tanken frÄn början att insupa det mesta av djungeltripper, bergsbestigning, sköldpadsfödsel och givetvis dykning. Nu har vi dock fÄtt lite information som gÄr isÀr. NÄgon sÀger att det inte Àr nÄgra problem att komma ner och boka allt pÄ plats medan nÄgon annan sÀger att man kan bli utan bÄde bergsbestigning, dykning och sköldpaddsungar om man inte har bokat lÄngt i förvÀg. Vidare sÀger nÄgon att priserna kan va mÄngfaldigt högre om man bokar hemifrÄn eller redan i Kota Kinabalu. I det hÀr lÀget blir man ju lite rÄdvill. Boka hemma eller boka pÄ plats? Hur ska man tÀnka om Borneo i övrigt, har man sett alla nationalparker om man sett en? " - PÀr (2009-12-06)

- Hej! Personligen skulle jag inte boka det hemifrÄn av nÄgon svensk resebyrÄ, dÀremot skulle jag ta kontakt med ex. Borneo Eco Tours och sondera terrÀngen med dem. Vi har besökt Turtle Island, Sepilok, Sipadan och bestigit Mount Kinabalu och det som kan vara svÄrast att fÄ plats till Àr bestigningen av Mount Kinabalu. Vi ordnade det pÄ plats i Kota Kinabalu och hann med en hel del annan medan vi vÀntade pÄ vÄr tur att traska upp pÄ toppen (ganska jobbigt faktiskt!). Mvh/Anders PS. Borneo Àr STORT!


"Hej! imponerad av Er sida mycket intressant lÀsning, kul och se att ni var ett "moget" par som vÄgar. Jag och min man planerar att göra en resa under 2011 men vi komer nog bara bli borta halva tiden. Jag sparar sÄ gott jag kan men Àr intreserad av vad ni tror att set skulle kosta att Äka sydamerika, australien, asien och ungefÀr 2 mÄn i varje vÀrldsdel? RÀcker 100 000 inl resa?" - Veronica Sandberg Söderholm (2009-11-20)

- Hej och tack för uppskattande ord om hemsida! LÀgg upp en budget och rÀkna med en dygnsutgift för mat, boende, transporter sÄ fÄr du en kÀnsla för vad ni har att leva pÄ, vilken standard det kan ge och om det Àr rimligt. Vi hade 600 kronor per dygn i snitt för tvÄ personer som vi la pÄ mat och inkvartering med hyfsad standard. Utmaningen Àr att fÄ pengarna att rÀcka till "minnen", dvs. utflykter och Àventyr. Mvh/Anders


"Hej,Vi Ă€r pĂ„ vĂ€g till Vietnam och kommer att tillbringa ca 14 dagar i Veitnam. Vi har tĂ€nkt att flyga till Hanoi, vidare till Hue, tĂ„g frĂ„n Hue till Danang och dĂ€rifrĂ„n flyg till HCMC. Är detta vettigt eller bör vi minska ner? Vad tror ni? Fokus för oss Ă€r att se oss omkring och ta nĂ„gra fĂ„ slödagar nĂ€r vĂ€der finns. Tacksam för svar. F ö en supersida som ni driver!! " - Berit (2009-10-14)

- Hej - roligt att ni gillar hemsidan. Tycker planen ser bra ut. Hanoi kan nog uppehÄlla er ett antal dagar (utflykter och sÄ) sÄ era tvÄ veckor kommer att gÄ vÀldigt fort. Kontakta Quy i Hanoi - han kan det mesta om Hanoi och övriga Vietnam och Àr en vÀldigt fin person att ha att göra med. Han har ett litet familjehotell i centrala Hanoi som Àr en bra startpunkt för era Àventyr.

Ha en riktigt trevlig resa!! Mvh/Anders


"Hej! Vilken underbar sida! Jag och en tjejkompis ska om tvÄ mÄnader resa jorden runt. Vi flyger först till Hanoi för att dÀrifrÄn Äka in i Laos vidare in i Thailand. Det jag undrar över Àr om det Àr svÄrt att ta sig mellan Vietnam och Laos med buss eller tÄg? Jag undrar ocksÄ hur mycket tid man behöver i Vietnam för att utforska landet, vi hade tÀnkt oss 2 veckor tror ni det blir för lite? Tack pÄ förhand Jennifer" - Jennifer (2009-09-23)

- HÀrligt! Ta kontakt med Quy (info om honom och mailadress finns pÄ hemsidan under avsnittet om Hanoi (lÀcker stad!!) och en lÀnk till hans hotell hittar du pÄ Senaste Nytt) sÄ ordnar han med ett bra backpackerhotell i Hanoi och andra tips om hur ni bÀst nyttjar era tvÄ veckor i Vietnam. Ni kommer att behöva koncentrera er pÄ den norra delen om ni bara lÀgger tvÄ veckor i Vietnam. GrÀnsövergÄngen till Laos Àr inte nÄgra problem mig veterligen. MÄnga tar sig till Sapa och dÀrefter in i Laos. TÀnk pÄ att norra Vietnam Àr relativt kyligt i vinter.

Mvh/Anders


"Hej och grattis till denna underbara sida och inspiration till oss alla dÀr ute som ocksÄ vill uppleva detta, ger mig hopp!! Vart köper jag jorden runt biljetterna? Alex" - Alexandra Rosell (2009-07-31)

- Howdy! Kul att du gillar hemsidan. Ut och res bara! För jorden biljett kontaktar du i första hand Kilkroy eller STA. Ska du ha en lite mer komplicerad biljett finns det en resebyrÄ i Helsingborg, Tour Pacific som hjÀlpte oss - sök upp Carina Westerfors. Skriv en rad nÀr du kommit ivÀg! Kramar Anders


"hej ! Jag tÀnkte göra en jorden runt resa, SÄg vad ni hade gjort pÄ sydön pÄ Nya Zeeland och vill göra nÄgot liknande vad kostade eran vistelse pÄ syd ön med inrÀknat allt extemsporter/boende/mat/resa runt och förutom vinprovning och golf=) MVH camilla" - camilla (2009-07-15)

- NÀr det gÀller boende anvÀnde vi oss av BBH:s hostel - kan varmt rekommenderas. Köp deras kort sÄ fÄr du rabatt pÄ alla inkvartering och diverse andra erbjudanden. Bor du i sovsalar fÄr du ner kostnaden ordentligt - priserna finns pÄ deras hemsida. Bor du pÄ dessa hostel lagar du egen mat och Äller ner kostnaderna pÄ det sÀttet.

Vi hade en budget pÄ 300 kronor per person för inkvartering och mat & dryck per dygn och det höll vi under vÄra 10 veckor pÄ NZ.

Nöjena Àr det svÄra att budgetera för!! Det Àr sÄ individuellt och gisses vad mycket det finns att göra pÄ NZ sÄ jag kan inte ge nÄgon siffra eller rÄd hur mycket du skall budgetera för.

Om du planerar att Ă„ka bil sĂ„ har du kostnaden för hyra, Ă„ker du buss har du kostnaden för buss etc. Bil ger stor flexibilitet men Ă€r dyrare. Reser du sjĂ€lv? Är ni nĂ„gra stycken kan ni dela pĂ„ kostnaden och det Ă€r helt klart att du upplever landet bĂ€ttre om du har egen bil - annars hamnar du bara pĂ„ stĂ€llena dĂ€r alla andra befinner sig.

Ha en riktigt trevlig resa! Mvh/Anders


"Hej! Underbar sida! Jag planerar en jorden runt resa som pÄbörjas i höst. I början av maj funderingar pÄ att besöka PNG. Det enda problemet Àr att jag har tiden emot mig. Tycker du att det Àr vÀrt att bara vara dÀr 1,5 vecka??? " - Ivan (2009-07-12)

- LÄter underbart - du har en intressant tid framför dig! Tack för att du gillar vÄr hemsida. PNG Àr definitivt vÀrt att besöka. Sikta pÄ att Äka vidare direkt frÄn Port Moresby (Äk in via Brisbane) - antingen till Milne Bay eller upp till höglÀnderna - lite beroende pÄ vad du Àr intresserad av. Mvh/Anders


"hej, jag och min pojkvan tankte bila runt i Afrika, ar det mojligt?? vad skaffar jag visum? behover vi extra tillstand for att ta in bil i dom olika landerna? vaccinationer? vore jatte vanligt om ni kunde hjalpa oss fa reda pa allt man bor veta innan. tack pa forhand!" - Romina (2009-06-17)

- Hej - allt Àr möjligt!! Vi har dock ingen erfarenhet av bilande i Afrika sÄ vi kan tyvÀrr inte hjÀlpa dig. Mvh/Anders


"Hejsan! jag tÀnkte sticka ivÀg till asien i sommar i nÄgra mÄnader. hur lÄngt kommer jag pÄ 20000kr finns det nÄgot uteliv i kambodja? dyrt/billigt? P.S 20000-flygresan. TÀnkte söka jobb som engelska lÀrare. hört att de behöver sÄdana:) hade bÀst!" - Simon (2009-05-09)

- Hej, Äker du runt i Asien gÄr det inte sÄ mycket pengar. Du kan bo billigt, Àta billigt och resa billigt sÄ hur lÀnge du kan vara borta beror pÄ vad du vill hitta pÄ som kan kosta pengar (dykning etc.). Det finns uteliv i Kambodja! Mvh/Anders


"Hejsan, kul att lÀsa om eran resa och upplevelse! Jag har en liten frÄga angÄende ekonomin. Vad blev eran totala kostnad? (sÄ man vet vart man ska lÀgga ribban för sparandet) Tacksam för svar pÄ mailen!" - Lova Andersson (2009-04-30)

- Hej - svar kommer pÄ mailen! Mvh/Anders


"Hej! Vilken fin sida ni har - sÄ inspirerande! Vi funderar pÄ att Äka till Brasilien och Argentina i sommar (juli/augusti). Först och frÀmst, Àr det en bra tid pÄ Äret att Äka? Vi skulle gÀrna vilja ta oss ner till Patagonien, men Àr det kanske för kallt dÄ? Andra tips pÄ vad man inte fÄr missa? Hur Àr det med boende - har ni tips pÄ bra och billigt boende? Och hur Àr det med transporter? Vi har hört att det ska finnas bra lÄngdistans/sovbussar? Vi Àr sÄ tacksamma för alla tips! VÀnliga hÀlsningar, Sofia & Johan." - Sofia & Johan (2009-04-15)

- Hej Sofia & Johan! Ju lĂ€ngre upp mot ekvatorn i Brasilien desto varmare - Patagonien Ă€r kyligt och nog ganska tufft vintertid (sommartid i Sverige) sĂ„ ring och prata med Pernilla Aguilar pĂ„ Inca Tours exempelvis och hör vad hon tycker - hĂ€lsa frĂ„n mig. Bussarna Ă€r helt suverĂ€na - ingenting ni behöver boka eller planera för nu - det ordnar ni pĂ„ plats. VĂ€ldigt hög standard med mat, underhĂ„llning och goda sovmöjligheter. Iguazufallen bör ni planera in och en vistelse uppe i Amazonas - annars skall ni planera utifrĂ„n klimatet och dĂ€r behöver ni kolla upp vad som gĂ€ller. StĂ€derna Rio de Janeiro och Buenos Aires (kyligt i juli) förstĂ„s. Återkom nĂ€r ni lagt upp den grova rutten sĂ„ kan ni fĂ„r lite mer detaljerade tips om boende och annat. Mvh/Anders


"Hej, vi skall Äka till Malaysia i Januari. Har ni varit till Saipadan, Tioman el Pehrentian vid den tidpunkten? Vi har varit mÄnga ggr till Thailand och trodde ju inte att det kunde skilja sÄ mycket klimatmÀssigt.. Vi Äker med lÀtta ryggsÀckar och budgetboende. Alla tips Àr vi tacksamma för. " - Siv (2009-03-29)

- Hej! Normalt sÀtt Àr ostkusten (fastlandet) regnig och framför allt blÄsig i januari och vi har undvikit den sidan under vintern. Nu Àr det ju sÄ att det normala vÀdret inte existerar lÀngre (!?!) och Tioman har nog öppet hela Äret. Sipadan (förmodar att du menar Sipadan) Àr öppet för dykning hela Äret runt och dÀr har vi tillbringat en julhelg en gÄng - vÀdret var helt OK. Borneo överhuvudtaget Àr nog tipset om ni skall till Malaysia vid den tidpunkten - riktigt trevligt och mycket att göra. Mvh/Anders


"Hi, I'am an italian student and next summer i will go in Papua New Guinea..I think my will be sepik-mt hagen festival-tari. I contact you for listen impression about PNG as safety,place to visit and information about domestic flights.. Are you satisfied after this trip? My most doubt are for the safety (Mt Hagen and Tari) ad for the domestic flights.Can you help me whit advise or raccomandation for find information be necessary? Sorry for my bad english,i hope you can undestand me. Thank you. Best regards. Luca" - Luca (2009-03-18)

- Hi Luca! Lucky you!! You will fly Air Niugini - just go into their web site for more information about their domestic flights. For your trip on Sepik River you shall contact Alois Mateos and in Tari Steve Wari. Steve is difficult to reach but try the email address at his homepage. Safety is an issue at PNG, however we where there for one month and had no problem. Just be nice and respect them and you should have no problem. They are humans like us! We loved our trip to PNG and you will experience things you only would dream of. In Mt Hagen there a couple of hotels and guest houses, try to organize a trip to se the Mud People and get yourself a guide who can show you the Bird of Paradise. Have fun! Anders


"Hej pÄ er! Jag har lyssnat pÄ ert föredrag pÄ N'joy och besökt er hemsida mÄnga gÄnger. Alltid hittar jag nÄgot nytt att lÀsa! VÀldigt inspirerande. Jag och min familj med man och tvÄ barn, 9 och 10 Är, hoppas kunna resa till Malaysia i december under ca 3 veckor. Vi vill inte resa runt för mycket pga barnen, utan gör hellre dagsutflykter. Hur skulle ni rekommendera att vi delar upp det? Vi Àlskar havet och natur och vill inte bara ligga pÄ en fin strand. Eller rekommenderar ni nÄgot annat land, vi har inte varit i Asien förut. Tar tacksamt emot tips pÄ stÀllen att besöka och kanske förslag pÄ stÀlle att övernatta. Vi har en begrÀnsad budget men vill inte ha det super enkelt heller. Tack snÀlla för er hjÀlp! " - Veronica (2009-03-13)

- Hej Veronica! Jag skickar ett mail till dig med info. Mvh/Anders


"Hej, I have been to Thailand and Bangkok several times, just loved it. But now my knees and legs have become weaker, I can walk but not vey fast or too far without a rest and I try to avoid stairs and big steps as much as possible. As i know Bangkok it does not feel like an alternative anymore. Still love to travel so how about Kuala Lumpur ? Can that be an alternative ? Hotel recommendation for Kuala Lumpur ? I read you have a favourite you like to go back to. " - Kristina (2009-03-08)

- Hi Kristina. We love Kuala Lumpur and in the sense of walking it is similar to Bangkok, Singapore, Hanoi, Saigon or Phnom Penh - you can get around with local transport, taxi or what ever means of transportation that is provided. In KL the natural choice is taxi or monorail so in that sense your knees should not stop you from exploring KL. Our pick is Sol Melia at Jalan Imbi. Very good location, good price/performance if you use their internet rates.

Enjoy your travel and please come back if you want any recommendation on what to do in KL.

Best regards/Anders


"hello, I am travelling to png in april and i would love to get some information from you. i will be travbelling alone and i wouldnt mind some info regarding reputable tour operators. I normally never deal with travel agencies or tour guides when i travel, but it seems like it might be necessary out there. your photos look amazing by the way. great job!!!!! thanks, mike" - michael faktor (2009-03-02)

- Hi Mike,

Good choice! Things changes so fast so I can not recommend any tour operators now but the one we used 2006 was Niugini Holidays - contact person Heidi Uhlig.

You can organize it yourselves if you are experienced and flexible and have patients!

Enjoy your trip!

Anders


"Hej Ni hĂ€rliga Globetrotters! Vilken underbar sida! Vi har funderingar pĂ„ en Thailandresa igen (VĂ„rvinter 2010 om inte vi blir med liten bebis snart), min tredje resa dit och min sambos andra resa dit. Jag har utforskat bĂ„de norr och söder (sambon i söder) men vill gĂ€rna utforska lite dĂ€remellan och tĂ€nkte dra med mej sambon till bl.a. Khao Lak och Similan Islands för att det sĂ€gs vara sĂ„ vackert pĂ„ Similan, nĂ„got jag missat mina gĂ„nger vi passerat. Nu Ă€r det sĂ„ att min man inte kan simma och bĂ€var för en "snorkel-& bĂ„ttur" ut till Similands. Åka bĂ„t gĂ„r bra. Jag undrar, finns det inte annat att se och göra Ă€n bara en vacker ö och snorkling/dykning? Finns det bĂ„tturer som inte inkluderar snorkel-&dyk-utrustningar, utan bara lunch och bĂ„tresa? Vi vandrar och cyklar gĂ€rna, Ă€lskar att fotografera, filma och upptĂ€cka saker. Om man kĂ€nner för att övernatta pĂ„ Similan, var och hur tar man sej dit och finns det bra billiga övernattningar (ej tĂ€lt)? Vidare undrar jag om det finns bra och billiga boenden i Khao Lak, samt mellan Bangkok och Khao Lak, utan att hamna i nĂ„got sjaskigt hotell lĂ„ngt bort frĂ„n allt? Vi kan vara primitiva, men inte bo smutsigt och okomfortabelt. (Jag har en nack- och ryggskada sĂ„ lĂ„nga strĂ€ckor och dĂ„liga sĂ€ngar gĂ„r helt bort). Bra boenden i Bangkok? Tips om bra shopping dĂ€r? Jag har varit i Bangkok förut nĂ„gra dar och vill göra annat Ă€n bara gĂ„ pĂ„ Nattmarknad och Ă„ka Skytrain. Äventyr som att bo pĂ„ bambuflottar pĂ„ floden Kwai mitt inne i djungeln mot grĂ€nsen till Burma utan elektricitet och rinnande vatten samt att simma med delfiner Xcaret i Mexico Ă€r hittills mina livs bĂ€sta Ă€ventyr. Oj vad mĂ„nga frĂ„gor det blev. Hoppas pĂ„ lite lĂ€nkar. Tack för en hĂ€rlig sida, hit kommer jag gĂ€rna igen! Keep up the good work!" - Maria (2009-02-19)

- Hej Maria! MÄnga frÄgor och ett kort svar - jag skickar ett mail till dig med vÄra funderingar. Mvh/Anders


"Hej pÄ Er, vet att ni varit en hel del i Frankrike! Jag och mannen min ska ner till Marseille över 1 Maj helgen nÄt tips om vad vi inte bör missa? Kramar Lola & Andréas" - Lola (2009-02-11)

- Hola SmÄland - Äterkommer till helgen med lite tips. Kram/Anders


"What was you're absolute favorite place you visited?" - Chad (2009-02-06)

- Papua New Guinea, for sure!


"Hi EvAnders, My name's Eleanor Richards, I'm Bob Richard's daughter. He sent me a link to your website and suggested I drop you a line as I am travellling to Thailand in July for three weeks and he seemed to think you guys may know a couple of things! I was wondering whether I could get your advice on where to go in Bangkok and what to see? Also, if you know anything about Chang Mai or Koh Samui that would be great too. I love your site, especially the pictures of New Zealand - I can't wait to save enough to get myself there! Anyway, look forward to hearing from you. El" - Eleanor Richards (2009-01-28)

- Hi! I will drop you a mail over the weekend. Until then - say hello to Bob!! Cheers! Anders


"Hej. Vi flyger till Saigon den 24/1 och berÀknar att stanna i cirka en vecka för att sedan Äka landvÀgen till Kambodja. (flygbiljett hem har vi den 14/2) Behöver vi visum till Vietnamn, Àr det nÄgot vi kan lösa pÄ flygplatsen i sÄ fall eller hur bör vi lösa det tycker du." - Inger (2009-01-04)

- Hej, fixa det innan sÄ slipper ni tÀnka pÄ det. Kolla med ambassaden vad som gÀller - Àr inte uppdaterad pÄ de senaste reglerna. Mvh/Anders


"Hej, Vad glad och tacksam jag Àr över att jag hittade in pÄ Eran sida! Fantastisk pÄ alla sÀtt och vis! Dock Àr jag lite lat och behöver en kick i baken för att fÄ tummen ur, sÄ att sÀga... Jag och pojkvÀnnen har tÀnkt ta ett sabbatsÄr frÄn vÄra högskolestudier. Jobba i Sverige juni-Ärsskiftet och sedan bege oss mot Asien i 3-4 mÄnader. Jag vill till Thailand, Vietnam och Kambodja utan att ha större kunskap och kÀnnedom om lÀnderna. PojkvÀnnen vill \"bort och ivÀg\" och har Àn mindre koll...Vilka fler lÀnder \"dÀr i krokarna\" rekomenderas? Och för att vi ska komma igÄng, vad behöver vi styra upp? Jag tÀnker; hur berÀknar vi vilken budget vi behöver? hur planerar vi vilken ordning vi bör besöka lÀnderna/platserna? Hur tar man reda pÄ hur man smidigast reser mellan de olika stÀllena? (finns ju oÀndliga mÀngder av reseberÀttelser, men som sagt, jobbigt att plöja igenom alla...och erfarenheterna kan vÀl vara vÀldigt skilda) och vad mer ska vi tÀnka pÄ i sjÀlva \"kom igÄng-stadiet\"? Hur lÄngt i förvÀg behöver man ta vaccinationer, skaffa visum mm? Tack pÄ förhand och GOD JUL! " - Therese (2008-12-21)

- Hej Therese! Vi ar pa resande fot (Kambodja just for tillfallet) sa jag aterkommer nar vi ar hemma i Sverige igen. Jag skickar mail till dig med vÄra rekommendationer och tips. Kram/Anders


"Har ni tips pÄ bussbolag i latinamerika, jag ska resa i chile, mellan chile och peru, samt panamå-nicaragua." - bobbis (2008-12-15)

- Hej Bobbis! Det finns sÄ mÄnga bussbolag sÄ prata med lokalbefolkningen innan du köper bussbiljetten vilka de rekommenderar. Mvh/Anders


"Hej jag har en frÄga om Jhomana hostel in quito. Förstod att ni sovit dÀr. Kan ni rekomendera det? Vi Àr 50 plussare och ska ut till Galapagos. Ska stanna ngr nÀtter i Quito innan och efter." - ann beutler (2008-12-09)

- Hej Ann! Vi kan definitivt rekommendera Jhomana. Patrik kan Àven hjÀlpa er att förgylla er tid i och i nÀrheten av Quito. Mvh Anders


"Hej. Vi Àr tvÄ tjejer som ska resa till Nya Zeeland i tvÄ veckor. Har tÀnkt att bila runt men undrar om det blir för stressigt att besöka bÄde norra och södra ön..? Landar ju i Auckland sÄ ska man dÄ utforska enbart nordön. Problemet Àr att man vill se allt under en sÄ kort period, och man mÄste ju utesluta nÄgonting. Tack pÄ förhand, Rebecka" - Rebecka (2008-12-05)

- Ja Rebecka, fokusera pÄ en av öarna sÄ slipper ni sitta i bilen hela tiden! Om Sydön lockar mer Àn Nordön sÄ flyg till Christchurch och kör runt pÄ Sydön men vÀlj en av dem. Mvh/Anders


"I'm still kind of...youthful. Hehe. I was just wondering how much did it cost you to do all of this? Where did you go first? Please let me know. My dream is to travel around the world and if you guys did it I think I should be able to as well" - Madison Lee (2008-12-04)

- Hi Madison!

You should always feel youthful - age doesnÂŽt matter! First of all - you need a around-the-world ticket which costs approx $2.500 - 3.500 depending how you will travel, where you go etc. For accomodation and food and beverage we had a budget for $40 per person per day on average and then itÂŽs very individual on what you spend on adventures. ItÂŽs very important to pick low cost countries and get used to not to sleep in your own bed and eat things that are served in respectively country. The more you adapt the cheaper (and better!). We started with Rio de Janeiro in Brazil. Dreams are to be fulfilled! Cheers! Anders


"Hej Anders och Eva! - Underbar sida! Ifall man under 2 veckor i maj/juni skulle vilja besöka PNG. (Kommer ifrÄn bali hÄllet dÄ.) Hur borde vi lÀgga upp detta och finns det nÄgon möjlig budget för detta? med nÄgra dyk, lite surfing kanske, trÀffa mÀnniskor, och nÄgra flodturer med trekking. Har nÄ ni tips pÄ resvÀg dÀr de fortfarande gÄr att hÄlla en billig nivÄ? (vi reser som bakpackers dÄ sedan 5 mÄnader tilbaks i SOA, (vana med snÄllivet)) Me vÀnlig hÀlsning Christian" - Christian87 (2008-12-04)

-


"Hur fÄr vi tag i Rantana i Phnom Phen?" - Anne Hellström (2008-11-09)

- Hej Anne. Skriv ett mail till Ratana. Jag skickar Àven ett mail till dig med hans mobiltelefonnummer dÄ han inte brukar kika pÄ sin mail sÄ ofta. Ratana hÄller till i Siem Reap - bara för att vara tydlig. Mvh/Anders


"LĂ€ser i tidigare inlĂ€gg att ni skriver att det Ă€r relativt kallt i norra Vietnam under januari. Hur kallt kan det vara dag/natt? Ska packa för en resa som börjar i norr för att avslutas i söder. Kommer att vara i bergen nĂ„gra dygn och bo i "hemmahos". Är det nödvĂ€ndigt att köpa en lĂ€ttviktssovsĂ€ck för nĂ„gra veckor? Är visserligen ganska sĂ„ frusen av mig, men sovsĂ€ck Ă€r ingen som jag annars anvĂ€nder och den kostar ju en del. Och....OM jag nu ska köpa en sovsĂ€ck, ska den vara i dun eller syntet? " - Åse (2008-11-06)

- Hej Åse! Grundtipset Ă€r att ta med nĂ„gra extra varma plagg frĂ„n Sverige som ligger lĂ€ngst in i garderoben och som du inte anvĂ€nt de senaste tre Ă„ren (vi har ju en tendens att spara klĂ€der!) som du kan ha med dig nĂ€r du Ă„ker upp i bergen och som du sedan kan lĂ€mna hos "hemmahosfolket". De har med största sĂ€kerhet filtar som du kan anvĂ€nda pĂ„ natten om det skulle vara kallt. SĂ„lunda, köp ingen sovsĂ€ck bara för detta Ă€ndamĂ„l. Vill du ha en trevlig kontaktperson i Hanoi sĂ„ skriv en rad. För övrigt Ă€r Vietnam lĂ€ckert och du kommer att mĂ€rka att det Ă€r skillnad pĂ„ norr och söder - pĂ„ olika sĂ€tt. Ha en riktigt trevlig resa!! Mvh/Anders


"Hej Ska Äka till Kambodja i januari ska man ha med sig dollar eller ska man vÀxla dÀr och betala i deras valuta.RÀcker det med bara dollar Tacksam för tips" - Bosse Johansson (2008-10-30)

- Hej, ta med dollar, det Àr dollar de anvÀnder. Sedan finns det gott om ATM:er i Kambodja - kommer dock inte ihÄg om man fick lokal valuta eller inte. Mvh/Anders


"Vad hette hotellet i Na trang?" - irene karlsson (2008-10-26)

- Hej Irene! Hotellet hette Dung Phuong 2 i Nha Trang. Det ligger en bit söderut pÄ stranden. Mycket prisvÀrt - se till att fÄ ett rum högt upp med utsikt över stranden. Mvh/Anders


"I would like to make a 3weeks trip to PNG and maybe ive some qustions for you about your time there. Maybe you can send me your emailadres? Ill make the trip in the summer of 2009." - Maarten (2008-10-24)

- Good pick! PNG is so different! I have sent you an email with the adress. Cheers! Anders


"Hej! Underbar sida!!! Jag och min pojkvÀn ska till sydostasien nu en 3 november, vi landar i bkk. sen vi vill Äka till vietnam o kambodja, men vi har bara en mÄnad pÄ oss och helst vill jag ah ca tvÄ veckor i thailand. sÄ mina frÄgor Àr vad i vietnam bör vi se? gÄr det att ta sig smidigt frÄn vietnam till siem riep? som Àr det Ànda vi vill se i kambodja dÄ vi redan har varit i phnom phen.. bör vi skaffa visa till vietnam innan? dessutom har vi sÄ billig budget som möjligt! Tack pÄ förhand, som sagt underbar sida!! " - tilde (2008-10-10)

- Tack - trevligt att ni gillar hemsidan! Ni fÄr gÀrna sprida lÀnken till vÀnner och bekanta. Med tanke pÄ att ni inte har sÄ mycket tid skulle jag rekommendera att ni flyger med Air Asia till Saigon, spenderar nÄgra dagar dÀr, tar bussen upp till Nha Trangs strÀnder och Äka via Dalat tillbaka till Saigon. FrÄn Saigon kan ni Äka buss eller bÄt pÄ Mekongfloden till Kambodja och sedan buss frÄn Phnom Penh till Siem Reap. Kontakta Ratana via mail sÄ tar han hand om er i Siem Reap. Han Àr en förbaskat trevlig och duktig tuk tuk kille som hjÀlper er med transporter och hotell i Siem Reap. Vi har rekommenderat honom till ett 10-tal par som alla Àr vÀldigt nöjda med honom. Kolla med amassaden vad som Àr bÀst nÀr det gÀller visum - det beror pÄ hur mÄnga dagar ni kommer att vara dÀr. Ha en trevlig resa. Mvh/Anders


"Hej! Jag reser ensam pÄ Borneo i mitten av december och vill bestiga Mt Kinabalu. Vill göra det i större sÀllskap. Har ni tips pÄ vart jag kan vÀnda mig för att boka det redan nu, frÄn Sverige? Jag har inte sÄ mÄnga dagar pÄ mig och vill gÀrna ha allt klart nÀr jag kommer dit. Mvh Lotta " - Lotta (2008-09-21)

- Hej Lotta! Vi besteg Mount Kinabalu for 7-8 Är sedan och det var hÀftigt och Àven om vi Àr ganska vÀltrÀnade sÄ var det ganska jobbigt sÄ rÀkna med att du behöver bita ihop - framför allt om du gÄr ner hela vÀgen samma dag som tagit summiten. Vi ordnade med alla tillstÄnd och bokning av guide etc. pÄ plats men du kan arrangera det i förvÀg = rekommenderas! För andra turer i Sabah har vi anvÀnt oss av Eco Tours - hÀr har du lÀnken
till deras tur upp till Mount Kinabalu. Ta med varma klÀder. Lycka till!! Mvh/Anders


"Hej! Jag funderar pĂ„ att Ă„ka till sydamerika nĂ€sta sommar. Framförallt Ă€r jag sugen pĂ„ Peru. Vad bör en flygstol kosta (tur och retur)? UngefĂ€r hur mycket kostar det att vandra lĂ€ngs inkaleden? Är det lĂ€tt att korsa grĂ€nsen till peru? Tack pĂ„ förhand /Jonas" - Jonas Holmberg (2008-09-19)

- Hej Jonas! Du bör kolla flygbiljetter redan nu och var uppmÀrksam om nÄgot av flygbolagen har nÄgra kampanjer. Sydamerika Àr populÀrt och du fÄr rÀkna med att betala strax under 10.000 för en tur och retur biljett om du bestÀller vid rÀtt tidpunkt. Det finns paket du kan köpa för inkaleden med olika typer av "komfort" - har dock tillgÄng till aktuella priser. Vi hade inga problem att korsa grÀnsen - tar bara lite tid men det Àr ingenting att hÀnga upp sig pÄ. Trevlig resa! Mvh/Anders


"How much money do i need to save to travel for a year?" - Beth (2008-09-15)

- Hi Beth! I really depence on which countries you want to visit. The difference between low cost countries/continents like South East Asia, India, Latin America, parts of Africa and high cost parts of the world like North America, Europe, New Zeeland, Australia can be five to ten times. It really means a lot to go to low cost countries if you have a limited budget. Other factors is what kind of accomodation you want to have - (dorms on hostels or hotel), if you can live on local food and if you travel like locals (bus and train etc.). What is your expections on budget? Cheers! Anders


"Hej. Jag har faktiskt ingen frÄga till er, tÀnkte mest bara sÀga att jag halkade in pÄ er sida och tycker att det ni gjort Àr helt fantastiskt! Detta Àr precis nÄgot som jag vill göra, jag ser fram emot att lÀsa igenom er reseskildring i lugn och ro ikvÀll. DessvÀrre Àr jag och min sambo i det stadiet dÀr vi börjar prata om barn och jag har dÀrför kÀnt att nu Àr det slut pÄ resandet och att det inte blir en jordenrunt-resa för mig, men ni visar ju att jag eller vi visst kan göra det! Vi fÄr bara vÀnta nÄgra Är! De Ànnu icke existerande barnen ska först bli stora och sedan ska det sparas pengar! ;o) Vad glad jag blev nÀr jag hittade er sida! Ska bli sÄ kul att lÀsa det ikvÀll! Ha det bra!" - Victoria i SkÄne (2008-09-11)

- Hej Victoria! Det Àr precis dÀrför vi lagt ut sidan - för att inspirera sÄdana som dig att komma ut i vÀrlden och upptÀcka allt fint som finns att uppleva och beskÄda. Du fÄr gÀrna sprida lÀnken till vÄr hemsida till vÀnner och bekanta och hör av dig nÀr ni "producerat" klart och skall ge er ivÀg!! Kram/Anders


"Hej! Jag och min kille ska Äka till sydostasien nu i vinter under ca 3 mÄnader. Först ska vi till kambodja(Siem Reap och Pnohm Penh) och undrar om ni kan rekommendera nÄgot billigt boende ( under 100 kr natten) och om ni har nÄgot som man inte bör missa nÀr man ÀndÄ Àr dÀr. Och han ratanas mail om ni kanske skulle vilja skicka den till oss sÄ vi kan kontakta. Undrar ocksÄ lite över guiderna ni hade i kabodja bÄde pÄ ankor wat, killing fields och S-21 vart ni hittade dem och om ni bokade i förvÀg eller hur ni gjorde? mvh Rebecka och Pontus " - Rebecka (2008-09-03)

- Hej Rebecka! Jag var i kontakt med Ratana sÄ sent som i helgen dÄ vi planerar att Äka och hÀlsa pÄ honom i vinter. Han hjÀlper er med boende, tuk-tuk transport och guidning under er tid i Siem Reap. Skriv ett mail till honom och ha tÄlamod dÄ han bara lÀser sin mail varje/varannan vecka. Ge honom era tider nÀr ni kommer sÄ ordnar han med upphÀmtning pÄ busstation/flygplatsen och allt annat praktiskt. Inkvartering för under 100 kronor skall inte vara nÄgra problem - sÀg vilken budget ni har sÄ fixar ha det. Se till att ni har tid att Äka ut pÄ Tonle Sap Lake samt till minmuséet. Rekommenderar att ni tar bussen frÄn Siem Reap till Phnom Penh (5 timmar pÄ helt ok vÀgar). Det ordnar ni pÄ plats. I Phnom Penh ordnar ni med guider nÀr ni kommer till Killing Fields och S-21, de finns pÄ plats vid ingÄngen och vÀntar bara pÄ att ni skall komma. Ha en trevlig resa och hör av er om ni vill ha fler tips i Sydostasien. Kram/Anders


"Hej! Jag ska till nya Zeeland i vinter och undrar pÄ ett ungefÀr vad vandrarhemmen kostar dÀr nere per natt? Underbar hemsida föresten!" - Angelica (2008-09-02)

- Hej Angelica! GÄ in pÄ BBH:s hemsida och titta pÄ vad vandrarhemmen kostar. En sÀng i en sovsal ligger pÄ mellan NZ$ 15-25 beroende pÄ vandrarhem. Ska du vara i Nya Zealand en lÀngre tid och Äka runt kommer det att löna sig att köpa ett BBH Card sÄ fÄr du Àven rabatter pÄ boendet (och en del annat som internetcaféer etc.) Ha en trevlig vistelse - det Àr kanonfint dÀrnere!! Vill du tips pÄ nÄgra smultronstÀllen i NZ sÄ hör av dig. Kram/Anders


"Hej! Vilken fantastisk resa ni gjort och TACK för att ni delar med er av era upplevelser. Vi har planer pĂ„ att Ă„ka till Nya Zeeland och Fiji i januari/februari, hur Ă€r klimatet dĂ€r vid den tiden? Hur Ă€r prislĂ€get pĂ„ Fiji, vi vill bo med hyfsad standard, Ă€r det rimlig att tro att man kan fĂ„ boende för tvĂ„ för ca 400:-/natt? Vilken kostnad bör man rĂ€kna med för mat per dag? Vilka öar rekommenderar ni att man besöker? vad bör man prioritera pĂ„ Nya zeeland om man har ca 1-2 veckor dĂ€r? Vi Ă€r i 35-Ă„rs Ă„ldern och reser utan barn. Tacksam för tips! " - Åsa Andersson (2008-08-15)

- Hej Åsa! Först och frĂ€mst - kolla upp flygbiljetter - det Ă€r den trĂ„nga sektorn och ta er ifrĂ„n Nadi pĂ„ Fiji om ni vill uppleva det riktiga Fiji. Jag skriver ett mail till dig. Kontakta Carina Westerfors pĂ„ Tour Pacific. Hon Ă€r riktigt duktig pĂ„ flyg till Söderhavet och hon kan (förhoppningsvis) ge dig en kontakt i USA för att köpa ett billigt flygpass pĂ„ Air Fiji sĂ„ ni kan Ă„ka runt bland öarna - vilket definitivt rekommenderas. Det finns stĂ€llen för mellan 200 kronor upp till tusentals kronor per natt varav merparten Ă€r dyrare Ă€n 400 kronor men ni skall nog kunna hitta okej stĂ€llen att bo pĂ„. Maten Ă€r okej utan att vara nĂ„gon kulinarisk upplevelse - inte billigt och inte dyrt. Mvh/Anders


"Hej, Jag heter Lina och jag och min syster tankte aka till thailand och sen till vietnam under nasta ar i januari. Sjalv ar jag redan i Sydney och kommer mota upp henne i nat av landerna, men vi har inte planerat vilket vi aker forst till. Men min fraga ar, hur latt ar det att ta sig mellan dessa lander, jag kan bara vara borta en manad pga studier sa jag tankte 2 veckor var pa varje plats, sa jag har kanske inte sa jattelang tid pa mig att resa, men vill samtidigt ha billigt... Vad rekomenderar du? Latt och smididgt att ta sig mellan landerna och hur mycket bor jag ha i min budget? Tack pa forhand, Mvh Lina" - Lina (2008-08-01)

- Hej! Du skall defintivt anvÀnda Bangkok som bas. FrÄn Bangkok kan du ta lÄgprisflyg till Saigon eller Hanoi - dess lÀnder Àr lÀmpliga som bas för den norra respektive södra delen av Vietnam. BÄde Thailand och Vietnam Àr billiga lÀnder sÄ ni klara er utan nÄgon större budget för mat och boende. Eftersom det Àr relativt kallt uppe i norra Vietnam i januari sÄ skulle jag rekommendera att ni koncentrerar er pÄ södra Vietnam med Saigon som bas. I Thailand Àr det vÀl lite beroende av vad ni vill göra. Samma sak hÀr - anvÀnder ni Bangkok som bas kan ni flyga, Äka tÄg eller ta en nattbuss och ni nÄr de flesta platserna inom ett dygn som lÀngst. Hör av dig nÀr ni har rutten klar för er sÄ kan vi ge lite mer detaljerade tips. Kram/Anders


"Hej. Jag sÄg att ni gjorde en massa dyk nÀr ni var pÄ Fiji. Jag och min sambo ska dit i oktober ca 4veckor och kommer att dyka kanske 30 dyk. Det jag undrar Àr hur dyrt det Àr att dyka dÀr? Jag har surfat runt lite men inte hittat prisuppgifter...Undrar sjÀlvklart ocksÄ var man ska dyka ;-)" - Ola & Gunilla (2008-07-21)

- Bula! Vi blev vÀldigt förtjusta i Dolpin Bay Divers uppe i Somosomo Strait och Rainbow Reef. Superb dykning och jag Àr helt övertygad att ni kommer att fÄ en mycket bra pris av Viola och Roland pÄ ett dykpaket, inklusive bure och mat. Skicka ett mail till dem och begÀr en prisoffert och hÀlsa frÄn oss!! De kan Àven ge er information om andra dykstÀllen pÄ Fiji. Undvik Yasawa om ni Àr krÀsna och ordna ett flygpass sÄ att ni kan flyga runt pÄ Fiji. Som du sÄg var vi Àven pÄ Matava - se deras priser hÀr. Hör av er om ni ni vill ha mer information. Mvh/Anders


"Hej! Jag och min flickvÊn skall ut pÄ en jorden runt resa i december var det tÊnkt. tanken var att vi skulle vara borta i ca 6 mÄnader. hur mycket pengar behÞver vi? Vart finner man dem absolut billigaset resorna? e det billigare att boka alla resor innan man Äker eller skall man boka biljetter pÄ varje destination? " - Niclas o Camilla (2008-06-29)

- Hej, det beror helt pÄ vilka lÀnder ni har planerat att resa i. NÀr det gÀller flygbiljetten gÀller samma sak - skall ni ta er runt jorden Àr jorden-runt biljetter troligen det bÀsta alternativet. Jag skickar ett mail till er sÄ fÄr ni beskriva lite mer i detalj vad ni planerar sÄ skall du fÄ ett utförligare svar. Mvh/Anders


"Har du kontaktuppgifter till det BB ni bodde pÄ i Bourgogne? Fin hemsida!" - Jan Sundqvist (2008-05-19)

- Hej, Kontaktuppgifterna hittar du pÄ deras hemsida. Boka i god tid - stÀllet Àr mycket populÀrt! Mvh/Anders


"I want to go to the Goroka-Festival in Sept.08.How can we make a reservation for a room? Do you have any emai-adresses (f.e.from the Lutheran Guesthouse?)Greetings,Denise,Germany" - denise (2008-05-01)

- Hi Denise! Getting a room in Goroka for the Goroka Festival this year will be a very big challenge!! Try travel agents if they have any slots left. Cheers! Anders


"Halloj! Har lÀst igenom er sida gÄng pÄ gÄng och inspirationen stiger för varje gÄng. Nu till min frÄga; Min sambo och jag planerar en jorden runt resa i backpacker stil. Vi Àter det som finns pÄ plats och sover var helst det finns en sÀng, dock gÀrna för oss sjÀlva och inte i sovsalar. Vad tycker ni Àr rimligt att ha som budget? BortrÀknat flyg dvs. Vi tÀnkte vara borta nÄnstans runt 7-10 mÄnader." - Fredrik (2008-04-12)

- Hej - det glÀdjer oss att ni blivit inspirerade av vÄrt Àventyr och det lÄter som ett helt rÀtt beslut att packa ryggsÀcken och ge er ut pÄ ert Àventyr. Jag skriver ett mail till med nÄgra frÄgor om era planer för att kunna hjÀlpa er i era budgetplaner. Mvh/Anders


"Hi, My colleague and I will be on a business trip to PNG on 14 April till 22 April. I will spending 1 day in Moresby (by ourselves) before departing for Lae. In Lae, my friend will take care of us and we will travel to Mt Hagen but will spend 1 night in Goroka. Then will proceed to Mt Hagen and Wabag before spending a nigtt in Hagen. The back to Lae again. For this route that I am going, is there any interestin places or scenaries or villages that I should take note? Will there be any danger for us to be cautious? My last questions, is Moresby really a high crimes places and inter tribes fighting really happening at bad as the reviews make us believe? I would not think so and I think it's all blown out of proportion. Nevertheless I would like to hea what's you comment. Thanks for info! Peter (Malaysia)" - Peter (2008-04-04)

- Hi, dress very casual and be prepared for a lot of fascinating meetings. When you are in the Goroka/Mt Hagen area make sure you can visit the Mud Men in the villages close to Goroka. Talk to the people in Goroka and ask them who to contact and where to go. Cheers! Anders


"Thanks Evanders for your fast answer. I forgot to ask, do we need to take any sort of injections? I remember I had to take 2-3 injections when I was bagpacking in India. Thanks" - Peter (2008-04-04)

- You should definitely consult your doctor what they recommend. Cheers/Anders


"My husband and I are going on a small organized tour to PNG this August. We will be at the sing sing in Mt. Hagan for two days. We were then going to go off on our own for 3 days to explore the villages and nature in the Mt. Hagan area (with a guide). Do you think this is a good and safe plan? Is it too many days for that area? We have heard reports of dangers on the roads in that area and were concerned. Also, we were going to spend several days in Tufi. Do you know of that place? Thanks so much for your response." - Claire (2008-03-25)

- Vow! You will love it! Nothing similar to what you have experienced before. You will have no problem to spend three days with your guide in the Mt hagen area. Please try to get the DVD:s Highlands Trilogy: First Contact / Joe Leahy's Neighbours / Black Harvest and see them before you go to Mt Hagen!!!! The diving in Tufi is excellent! Best regards/Anders


"Great website! How did you arrange your trip to PNG? Did you arrange everything (flights, acco, trips) on forhand? Or is it possible to arrange it while you are there? Thanks!" - Marieke (2008-03-24)

- Hi Marieke! If you have a lot of time and are an experienced traveller you can go to PNG and travel around. As there is no infrastructure for travelling on the ground you need to fly domestic flights to get to many of the places in PNG. We organized our trip on forhand and we where extremely pleased with our visit to PNG. Next time we go there we would most probabably buy a ticket to Port Moresby and some domestic flights and organize it ourselves. We will definitely go back to PNG!!!!!!!!!!! Best regards Anders


"Jag(59) och nin hustru(55) ska till Koh Tao i Augusti. Vill ha tips om boende. Inget lyx." - Bengt Bruun (2008-03-20)

- Hej Bengt! Det finns sÄ mycket att vÀlja pÄ. Vi har bott pÄ 4 olika stÀllen och vi har inget specifikt stÀlle som vi kan rekommendera. Ni kommer att mÀrka att det mycket ungdomar pÄ ön sÄ en rekommendation Àr att försöka hitta nÄgot som inte ligger pÄ Sairee Beach. Det finns lugnare delar av ön sÄ prova lite olika stÀllen och prova er fram vad och se vad som passar er. Mvh/Anders


"Mitt namn Ă€r Max och jag och min flickvĂ€n som tog studenten i vĂ„ras vill ut och resa nĂ€stan hela jorden runt (vi kommer inte Ă„ka till afrika). DĂ€remot har vi problem att hitta bra pris pĂ„ vĂ„r flygning. Vi har pratat med bĂ„de Kilroy och STA men de vill ha för mkt betalt för vĂ„r budget. Rutten vi tĂ€nkt oss Ă€r Stockoholm- New york - Mexico (Cancun el. Mexico city, vill till YĂșcatanhalvön) - Brasilien (se Amazonas och Rio) - Auckland - sydney - Bangkok - Indien (Chennai el. Dehli.) Har du ni nĂ„got bra tips pĂ„ hur vi ska boka? Med vem? Var? Vi bor i Stockholm och Ă€r som sagt ungdomar som reser pĂ„ en vĂ€ldigt limiterad budget. Tack pĂ„ förhand!" - Max (2008-03-06)

- Hej Max! För ungdomar som ni sÄ finns det inga som kan erbjuda nÄgot billigare Àn Kilroy eller STA. Skall ni komma ner i pris tror jag ni mÄste prioritera bort nÄgot - exempelvis New York och Mexico. Kontakta resebolagen och be dem modifiera resrutten och se hur det slÄr pÄ priset. Mvh/Anders


"Hur lÄngt tid tar det frÄn skÄne till fiji?" - L (2008-02-23)

- Hej, skall du bara till Fiji Àr den billigast och snabbaste vÀgen troligen att Äka via Sydkorea - tar cirka ett dygn.


"Fakta om Museo de Oro och dess grundare Miguel Mujica Gallo" - Olle Pettersson (2008-02-23)

- Hej, det bÀsta Àr ju att besöka Museo de Oro som vi gjorde nÀr vi var i Lima - mycket intressant! HÀr har du lÀnken till deras hemsida. Mvh/Anders


"Hej! som mÄnga andra hÀr skriver sÄ tycker Àven jag att det Àr en vÀldigt bra och inspirerande sida. jÀtte kul att 'hitta'! Jag och tvÄ av mina vÀnninor skall förverkliga en drömresa. Vi ska Äka till Asien, nÀrmare bestÀmt Indien, Vietnamn, Kambodja, Thailand och Kina. Vi har fixat det mesta med resan bÄde inom och till de olika lÀnderna. men vi kan inte riktigt bestÀmma oss vad som Àr bÀst nÀr vi landar i Saigon.. DÀrifrÄn vill vi gÀrna ta oss till kusten och sedan tillbaka för att ta oss vidare in i Kambodja (phnom Penh och Siem reap) jag ser att du tipsat om att ta kontakt med Ratana vilket vi kommer att göra! lÀste Àven att ni hade med bÄt tagit er frÄn Vietnam till Phnom penh. Vart utgÄr den ifrÄn och vad kostar resan? hur tar vi oss sedan pÄ bÀst sÀtt vidare till bangkok? har lÀst att det Àr fÄ som rekommenderar buss. tack för ert engagemang och inspirerande!" - Johanna Edberg (2008-02-21)

- Hej Johanna, jag skriver ett mail till dig. men i princip behöver ni inte fixa nÄgot innan utan det gör ni pÄ plats i Saigon (förutom att ni skall skicka ett mail till Ratana i förvÀg och meddela nÀr ni kommer till Siem Reap). Utbudet av transporter Àr stort och det Àr billigt! Kram/Anders


"Hej! Vi Ă€r tvĂ„ personer som ska Ă„ka till Kambodja i mars. Vi ska besöka Siem Raep och Phnom Penh. Är det nĂ„got speciellt som vi bör tĂ€nka pĂ„? Kan du rekommendera hotell? Om man vill ta sig frĂ„n Phnom Penh till kusten hur tar man sig lĂ€ttast dit?" - Monika (2008-02-16)

- Absolut. Vi rekommenderar er att skriva ett mail till Ratana i Siem Reap för att boka upp honom som tuk-tuk förare. Han hjÀlper er Àven att boka ett hotell/hostelrum i Siem Reap beroende pÄ er budget. Vi har ett tiotal par som bokat upp honom och de Àr alla jÀttenöjda med honom. De som var dÀr förra veckan tog han med pÄ en kambodjanskt bröllop i tvÄ dagar!!!! I Phnom Penh finns mÄnga hotell - vi var mycket nöjda med Billabong Hotel och var glada att vi hade hotellet som en liten oas som motpol mot alla starka intryck frÄn staden. Till kusten tar ni lÀttast med buss. Ha en hÀrlig resa! Anders


"Jag lÀngtar efter att ge mig ut och resa men har inget ressÀllskap. Mötte ni nÄgra (kvinnliga) ensamresenÀrer i mogen Älder (runt 50)? Vilka fördelar och eventuella problem kan finnas?" - Lena (2008-02-07)

- Ja, absolut! Vi mötte fler ensamresenÀrer Àn vi hade förvÀntat oss under vÄr resa (unga, Àldre av bÀgge könen) sÄ att resa sjÀlv Àr definitivt ett alternativ. De aspekter du skall vÀga in Àr;

Ekonomi - det Àr oftast lite dyrare att Äka sjÀlv dÄ du inte har nÄgon att dela kostnaden med i vissa lÀgen.
SÀkerhet - nÄgot mer utsatt att resa sjÀlv Àven om det hotet inte skall överdrivas. Vi har som sagt trÀffat mÄnga mÀnniskor, bÄde tjejer och killar som reser sjÀlva.
Flexibilitet - reser du sjÀlv har du bara din vilja att hantera.
Ensamhet - att resa sjÀlv stÀller större krav pÄ din initiativförmÄga - allt blir vad du gör det till. Jag kÀnner ju inte dig som person sÄ det kan bara du göra en bedömning av.
ResesÀllskap - alltid roligare att dela minnen med nÄgon.
ResesÀllskap under resans gÄng - sannolikheten att du trÀffar nÄgon och gör sÀllskap Àr relativt stor. Kanske mÄste du modifiera dina resplaner men som sagt - reser man sjÀlv Àr man mer flexibel.
Go for it!!!!!!


"Hej igen Anders. Kan jag fÄ kontaktuppgifter till den vingÄrd ni var pÄ. " - Marija P (2008-02-06)

- Absolut. Du hittar kontakttuppgifterna och mailadress pÄ deras hemsida.


"Hej och tack för mycket inspiration frÄn era resebreÀttelser. Min frÄga Àr: Hur fÄr jag veta mer om att delta i vinskörden i Frankrike som ni gjorde? " - Marija Pertot (2008-02-03)

- Hej! Du bör kontakta nÄgra vinodlare direkt och i god tid höra om de Àr intresserad av dina tjÀnster. Mvh/Anders


"Hej! Mycket proffsig och informativ hemsida. Kommer du ihÄg namnet pÄ hotellet i Saigon (13 dollar). Vet du hur lÄngt det Àr mellan Saigon och Phnom Penh. TÀnker Äka buss, hur mÄnga timmar tar det och vad kostar det? Ja, nu finns du bland mina favoriter, mycket bra upplÀgg. HÀlsningar Calle " - Calle (2008-01-24)

- Hej Calle! Hotellen ligger pÄ rad i det omrÄdet av Saigon sÄ gÄ in och kika pÄ rummen. De Àr enkla med ÀndÄ prisvÀrda. Det hotell vi bodde pÄ hette Hoang Linh Hotel. Vi Äkte bÄt pÄ Mekong-floden upp till Phnom Penh sÄ jag kan inte exakt hur lÄng tid det tar med buss men jag bedömer att det tar nÄgonstans mellan 6-8 timmar och det Àr billigt. Roligt att du gillar vÄr hemsida - hör gÀrna av dig om det Àr nÄgot annat du undrar över. Anders


"Hejsan!! Vilken trevlig sida ni har!! Vi Àr 2 par som Äker till Thailand 19/2 & sedan Äker vi vidare till Vietnam & Kambodja! Vi hÄller pÄ att leta hotell i Hanoi, men blir lite osÀker vad vi ska boka. Vi har Àven mailat Quy om hotell men inte fÄtt nÄt svar Ànnu... Kan ni rekommendera nÄgot?? Tack pÄ förhand Anna-Karin" - Anna-Karin (2008-01-18)

- Hej, jag har varit i kontakt med Quy och han kontaktar er och tipsar er om hotell. Se till att ni kan trÀffas i Hanoi sÄ fÄr ni ovÀrderlig info om Hanoi och resten av Vietnam. Mvh/Anders


"Hej & tack för en otroligt inspirerande sida! Jag och min sambo ska Äka frÄn L.A till Fiji i sommar. Min frÄga Àr: hur lÄng tid tar det att ta sig till Dolphin Bay Divers frÄn Nadi? Vi har bara 12 dagar i Fiji, kanske Àr det dumt att ta sig alltför lÄngt? Har ni nÄgra andra tips pÄ var vi kan Äka? Vi vill dyka och uppleva riktiga paradisstrÀnder...Tack pÄ förhand för hjÀlpen :)" - Johanna Haglund (2008-01-18)

- Hej Johanna! Jag tycker ni skall kontakta Viola (tyska)och Roland (schweizare) pÄ Dolphin Bay Divers och berÀtta vilka ni Àr, vad ni har för planer och frÄga efter en offert pÄ dykning och boende hos dem. Naturligtvis skall ni hÀlsa frÄn oss.

Åker ni till Fiji för att dyka och vill leva ett otroligt avslappad liv en vecka i hĂ€rlig miljö med bra dykning utan nĂ„gra turister runt omkring er Ă€r Dolphin Bay nĂ„got utöver det vanliga. Relativt spartanskt med mycket avkopplande. Det Ă€r cirka 2 timmars propellerflyg frĂ„n Nadi till Taveuni, dĂ€refter en transfer pĂ„ cirka 1,5 timma ungefĂ€r med bil och bĂ„t. Om ni inte vĂ€ljer det fĂ„r ni göra som alla andra och Ă„ka runt i Yasawa gruppen och ta nĂ„gra dagar runt Coral Coast pĂ„ huvudön. Kramar Anders


"Hej! Jag skriver för en gymnasietidning Kaskad i Halmstad. Undrar nu om det finns nÄgon som vill dela med sig av nÄgra bilder dÄ jag behöver bilder frÄn tsunamin före och efter. Tacksam för svar. Mvh mimmi" - Mimmi (2008-01-14)

- Hej Mimmi, jag skickar nÄgra bilder till din mailadress. Mvh/Anders


"Hej EvAnders! Underbar sida... Vi blev mycket intresserade av att Äka till Vietnamn efter att ha lÀst om er resa dÀr... Vet ni om det Àr möjligt att Äka bÄt frÄn Vietnam till Kambodja och vidare till Thailand pÄ Mekongfloden?Eller Àr det bara paketresor pÄ 2-3 dygn som gÀller? Har ni andra tips Àr dessa vÀlkomna.. Tackar pÄ förhand. MVH Maria o Pontus " - Maria (2008-01-13)

- Hej Maria! Kul att ni blivit intresserad av Vietnam. Det Àr mycket lÀtt att resa i Vietnam och lÀnderna omkring. Jag skickar ett mail till er med lite kompletterande frÄgor. Kramar Anders


"What are the exact dates of the 2008 Mt. Hagen sing-sing (so we can plan our trip)? Thanks." - Ric Prindle (2008-01-10)

- Hi Ric! This years event will take place Aug 16-17 in Mt Hagen. It is very popular and the numbers of beds in Mt Hagen is not that many so you should plan in advance to secure accomodation. You will love it. Cheers! Anders


"Hej Anders, Har du tips pÄ nÄgra företag som hjÀlper privatpersoner att hyra ut sin bostad? Jag bor i NynÀshamns kommun utanför Stockholm" - Jesper Thornberg (2008-01-01)

- Hej Jesper! Jag har skickat mail till dig med tips pÄ nÄgra företag. Mvh/Anders


"Hej, Ă€ven jag vill passa pĂ„ att tacka för en fantastisk sida. Vilken underbar resa ni har gjort! Vi Ă€r tvĂ„ familjer med fyra tonĂ„rsbarn som i december Ă„ker lite drygt tre veckor till Australien och pĂ„ vĂ€gen hem stannar vi ca 1,5 vecka i Borneo och Kuala Lumpur. Har ni nĂ„gra tips eller varningar? " - Åsa Lindin (2007-11-14)

- Hej och tack för era uppmuntrande ord. Jovisst har vi tips om Kulan och Borneo - dock inte sÄ mÄnga varningar frÄn dessa omrÄden! Jag skickar dig ett mail. Mvh/Anders


"Hejsan, vi Àr tre tjejer som gÄr ledarskapsprogrammet Är 1 i LuleÄ. Vi gör ett projektarbete (drömutmaningar), dÀr vi har inriktningen "resa jorden runt", vi har lite frÄgor och vill gÀrna ha tips om Àmnet. Svara pÄ mejlen ifall det gÄr bra? tack pÄ förhand. " - Camilla Andersson, Jennifer Altenburg och Jenny Gustavsson. (2007-11-13)

- Hej, vilket intressant projektarbete. Naturligtvis kan ni skicka era frÄgor till oss. Mvh/EvAnders


"vi glömde skriva mejlen." - Camilla Andersson, Jennifer Altenburg och Jenny Gustavsson (2007-11-13)

- Hej, jag har skickat mail till er.


"Hej! Vi ska ivĂ€g till bangkok i 5 veckor i feb-mars 2008 o sedan vidare.VĂ„r son pĂ„ 6 Ă„r ska med.Vi kan inte bestĂ€mma oss om vi ska Ă„ka till Vietnam,Thailand(koh chang),Kambodja eller malaysia.Vi har varit i Thailand 2 ggr tidigare o vill se annat nu.Vi Ă€r inte fullt sĂ„ kulturella som ni Ă€r vi Ă€r nog ganska lata men vill resa runt en del ialla fall. Vilket stĂ€lle/stĂ€llen skulle ni rekommendera till oss??Vi Ă€r vĂ€ldigt sugna pĂ„ Vietnam men det Ă€r sĂ„ svĂ„rt att bestĂ€mma sig.//HĂ€lsn Åsa Åke elliot i Jönköping ps.fantastisk sida ni har o vad intressant det Ă€r att lĂ€sa!!" - Åsa nylund (2007-11-01)

- Hej Åsa, jag skickar ett mail till dig med tips. Mvh/Anders


"Vill bara gratulera er till ert sÀtt att prioritera. Jag blir varm av intensiteten och glÀdjen i er blick./Lasse" - Lasse (2007-10-22)

- Tack Lasse! Du anvÀnder verkligen rÀtt ord - prioritera. Vi Àr fortfarande vÀldigt glada att vi vÄgade prioritera att genomföra detta Àventyr. Vi Ängrar det inte för en sekund och vi önskar att andra vÄgade göra detsamma.


"hej! jag och min fru planerar en jorden runt resa inom 4-5 Är att besöka alla de sju underverken + de som inte fick plats pÄ den nya vÀrldsarvslistan. det blir digert och vi rÀknar med att spara ihop 100 000 kr för boende, mat, utflykter under 2-3 mÄnader. Har haft jorden runtbiljett för 12 Är sedan men jag antar att det kostar mer idag och att man möjligen kan ha fler Àn 4 stopp pÄ sin jorden runt resa? har nÄgon hÀr förslag pÄ vad det kan kost om ni vill sÀga besökt ex. manchu pinchu, galapagos, pÄskön, Chichen Itza i Mexiko, staden petra i jordanien, angkor vat i kambodja o kinesiska muren etc." - leonardo (2007-10-14)

- Hej Leonardo. Jorden Runt biljetter Àr omgÀrdade av regler sÄ du behöver komma i kontakt med nÄgon som kan regelverken och ta fram ett förslag. Spontant verkar det inte vara nÄgot knepigt upplÀgg Àven om Sydamerika Àr en vit flÀck pÄ kartan för nÄgra av de stora flygallianserna. One World har nog bÀst tÀckning i Sydamerika men du behöver kanske kombinera det med ett flygpass i Sydamerika. Kontakta Carina Westerfors pÄ Tour Pacific i Helsingborg. Vi har rekommmenderat henne till fler Jorden Runt-resenÀrer med gott resultat.


"hej ska ivÀg i januari till vietnamn vet ej hur lÀnge vi blir dÀr, men tanken Àr att vi ska ta oss vidare till kambodja via landsvÀg sedan in i thailand och hem frÄn bangkok. blir borta ca 4veckor. men min frÄga Àr hur det funkar att ta sig över grÀnserna? Àr det nÄ regler som gÀller, kostar det? nÄgot man mÄste tÀnka pÄ ?m.m.tack pÄ förhand/ mona" - mona (2007-10-10)

- Hej! Skall du vara borta sÄ pass kort tid Àr det inga problem. Kolla med detaljerna pÄ UD kring Vietnam dÄ jag Àr osÀker pÄ de senaste reglerna. Vi ordnade visum i Bangkok för vÄr vistelse i Vietnam men vi var dÀr en mÄnad - gÄr Àven att ordna frÄn Sverige men som sagt kolla med UD och jag tror du klarar dig pÄ ett turistvisum om du blir dÀr kortare tid Àn 14 dagar. FrÄn Vietnam till Kambodja hanteras visumköpet vid grÀnsövergÄngen (kostar $20-30). GrÀnsövergÄngen frÄn Kambodja till Thailand gÄr vÀldigt smidig och jag har inget minne av att det Àr nÄgon kostnad för att fÄ turistvisum. Det Àr inget speciellt du behöver tÀnka pÄ rent generellt förutom att det kan ta lite tid om det Àr mycket folk vid grÀnsövergÄngarna. Ha en trevlig resa!!


"Hejsan fin sida! NÀr ni var i sydamerika vad hade ni för budget dÄ?" - Richard Andersson (2007-09-17)

- Hej Richard. Sydamerika kategoriserar vi som lĂ„gkostnadslĂ€nder och vi lĂ„g pĂ„ cirka 100 kronor/person per natt i snitt för boende pĂ„ mindre hotell och hostel och vi kunde unna oss bĂ„de öl och vin till maten men Ă€ndĂ„ hĂ„lla oss runt 100 kronor/person för maten. Det gĂ„r att komma undan billigare om du bor pĂ„ billigare hostel och naturligtvis gĂ„r det att spara in pĂ„ maten ocksĂ„ men dessa siffor kan du anvĂ€nda som norm. Brasilien ligger lite högre i pris och har stora sĂ€songsvariationer. RĂ€kna med cirka 200 - 400 kronor per 100 mil i buss. Åker du nattbussar ingĂ„r dĂ„ mat, vin och frukost i en del lĂ€nder och komforten i vissa lĂ€nder Ă€r förbluffande hög. Du fĂ„r rĂ€kna med att köpa vatten i princip överallt sĂ„ det blir nog en tia om dagen bara pĂ„ vatten!

Skall du Äka till Galapagos, besöka Machu Picchu, Äka pÄ djungelutflykter sÄ tillkommer det natuligtvis kostnader.

Hör av dig igen om du har nÄgra mer specifika frÄgor och betÀnk att vi Àr tvÄ relativt bekvÀma 50-talister nÀr det gÀller budgeten.
EvAnders


"Hej! Tack för att ni har delat med er av era Àventyr, underbart att lÀsa reseberÀttelserna & titta pÄ alla fantastiska bilder... verkligen inspirerande! Jag vill alltid ge mig ivÀg pÄ lÄngresor, mitt problem Àr dock att jag Àr vÀldigt allergisk mot bl.a. nötter, mögel och alla möjliga slags pÀlsdjur. Tror ni att det överhuvudtaget Àr möjligt för "en sÄn som mig" att resa som backpacker liknande det sÀtt som ni har gjort? " - Jenny (2007-09-13)

- Hmmmmmmm... Bra frÄga! Du kommer obevekligen att hamna i miljöer som du troligen kommer att fÄ problem med och jag tror att det bÀsta sÀttet att ta reda pÄ det innan du Äker ivÀg pÄ en lÀngre resa Àr att ge dig ut pÄ en mini backpacker resa (14 dagar) i ett lÀttrest land, exempelvis Thailand med Bangkok som utgÄngspunkt, bara för att utsÀtta dig för dessa miljöer.

Mycket kan du undvika, framförallt det du Àter. PÀlsdjur finns ju mer eller mindre överallt och dÀr Àr det nog beroende pÄ hur kÀnslig du Àr, detsamma gÀller möglet. Vi Àr ju inte allergiker sjÀlva sÄ din lÀkare bör vÀl kunna ge dig lite vÀgledning ocksÄ.

En bra start om du behöver fÄ lite inspiration till att vÄga slÀppa taget Àr att gÄ in Miles Hilton BarberŽs hemsida. LÀs vad denna blinda fantastiska gentleman har för instÀllning till livet och inse att att det Àr du som sÀtter begrÀnsningarna för vad du gör med ditt liv!

Ett stort tack för dina trevliga ord om vĂ„r hemsida – du fĂ„r gĂ€rna sprida lĂ€nken till andra du kĂ€nner – vi brinner för att, pĂ„ ideell basis, hjĂ€lpa andra som har reseplaner.

Lycka till och hör gÀrna av dig om du kommer ivÀg. Kramar EvAnders


"Hi, I don;t have questions yet... but we are about to go to PNG as well.. But ehh Compliments on the cool Website !!!! really really nice... How did you made it... (o.k. that was a question) :-) Take care and happy travels Leon from Holland" - Leon (2007-07-31)

- Hi Leon! Many thanks for your comments on the website. The CMS is built in PHP and uses MySQL as database. Please come back with questions about PNG. It is really a fantastic country! Best regards/EvAnders


"Vilket Àr ert bÀsta dykstÀlle?" - Zeb (2007-07-22)

- Oj, det Àr ganska subjektivt och lite beroende pÄ vad du fÄr största kicken av (och hur tjock plÄnboken Àr)! SvÄrt att ge nÄgot direkt enkelt svar men skall du dyka i tropiska vatten och vill ha orörda pÀrlor bör du söka dig runt Indonesien, Filippinerna och Papua Nya Guinea.

NÄgorlunda lÀttÄtkomliga dykstÀllen som Àr bra Àr Similan Island i Thailand (Äk liveaboard upp mot Burma en vecka), Sipadan pÄ Borneo och Bunaken pÄ Sulawesi. Sipadan och Bunaken Àr "walldives" och de tvÄ gÄnger vi varit pÄ Sipadan bodde vi pÄ ön - det gÄr inte lÀngre tyvÀrr.

Vi blev positivt överraskade av dykningen i norra Fiji - Rainbow Reef i Somosomo Strait - se bilder frÄn Fiji men den bÀsta dykningen vi stött pÄ "so far" Àr Papua Nya Guinea.

BÀgge dessa destination ligger en bit bort (och det betyder att du i princip Àr ensam under vattnet med din divemaster och buddy!) men pÄ sikt skall du planera för att Äka dit nÀr du upplevt Similan, Sipadan och nÄgra av de fina stÀllena i Indonesien och Fillipinerna.

Naturligtvis skall du nÄgon gÄng i livet dyka pÄ Galapagos ocksÄ. Vem vill inte hoppa ner i ett stim med hammarhajar och leka med sjölejon!!

OK stÀllen Àr Perhentian Island pÄ Malayisas ostkust (vissa dive sites), Nha Trang i Vietnam (om man har vÀgarna förbi!), Hin Daeng och Hin Mueng utanför Koh Lanta (mantor) men dessa gÀller bara nÄgra dyk sÄ satsa pÄ Sipadan, Bunaken eller en liveaboard med utgÄngspunkt frÄn Similan Island i första lÀget och bygg pÄ dig erfarenhet.

Vi har inte dykt nÄgot runt Afrika men dÀr finns det ocksÄ bra dykstÀllen och i Karibien har vi dykt i Cozumel, Mexico, Cayman Island och pÄ St Croix.


"Hej, vi har tÀnkt att Äka till Kambodja, Vietnam, Singapore o kanske till Burma i slutet av nov. detta Äret.. Ska vara borta i 1 mÄn. SÄg eran hemsida o undrar om ni kan ge förslag pÄ vart man bör Äka, vilka platser, hotell o sevÀrdheter man inte bör gÄ miste om??? tack för upplysningen Mvh kiki" - KiKi (2007-07-10)

- Hej, naturligtvis hjÀlper vi er. Skicka ett mail till oss med denna lÀnk med era frÄgor och lite basfakta om resan sÄ kommer det ett svar. Mvh/EvAnders


"Vi tycker att det lÀt mysigt med Kerikeri Farm Stay pÄ Nya Zeeland, kan ni berÀtta adressen dit? Vi har försökt leta pÄ nÀtet men inte lyckats. Tack pÄ förhand!" - Henrik & Erica (2007-06-24)

- Hej Henrik & Erica! Ni hittar adressen pĂ„ BBH:s hemsida. Mysigt stĂ€lle och helt underbar att fĂ„ ett jĂ€tteglas med fĂ€rsk apelsinjuice pĂ„ morgonen. Försök att fĂ„ plats i det lilla huset som ligger i apelsinodlingen. HĂ€lsa Claes & Moyra frĂ„n oss!! Om ni gillar det stĂ€llet skall ni Ă€ven kolla in BrianÂŽs Place i Tokomaru Bay pĂ„ Norra Ön. HĂ€rligt stĂ€lle i en vĂ€ldigt speciell miljö!


"hej hej! jag har massor av frÄgor! men först av allt! hur/ vart ringer jag för att boka tÄget som gÄr frÄn Helsingfors- Moskva (Tolstoj) vet tidtabbel och allt men vet inte vart jag ska boka den, eller ska man bara boka pÄ plats i helsinki? (ska sen Äka transibiriska sÄ billigt som möjligt till Peking! Tack pÄ förhand! " - Linda (2007-06-15)

- Hej Linda! Återkom med dom andra frĂ„gorna - vi vet inte vem du skall ringa för att fĂ„ tag pĂ„ tĂ„gbiljetten. HĂ€r har du dock en sida med en mailadress du kan prova: Helsinki - Moscow (tryck pĂ„ Finland i vĂ€nstermarginalen) eller kontakta Finska SJ. Kramar EvAnders


"About how much money (in usd) did you spend total (including flights) for your 382 day-trip, per person?" - Kristeen (2007-06-10)

- Hi Kristeen! We spent approx $40 per person a day on food and accomodation on average during our 382 days. The RTW-ticket was aprox. $3.300 including an air-pass in South America and taxes. We also had various flights in South America, Fiji, PNG and SouthEast Asia so add another $1.200 on the flights (PNG is expensive and AirAsia very cheap). Other cost is very dependent on your interests and what you want to do so that part is very individual. You should at least have a budget for this kind of adventure of $ 100 per day and person including everything. This means you can do things that are specific for the area and also cover some of the more expensive places. Hope this gives you some input to your planning and please let us know if you want additional information. Cheers! EvAnders


"hejsan! mycket intressant sida :) vad hade ni för budget innan ni Äkte? per person alltsÄ" - Hanna (2007-06-06)

- Hej Hanna! Vi hade en likviditesbudget pÄ 300 kronor per person och dygn per person för mat och husrum under hela Äret och vi hamnade pÄ 270 kronor nÀr vi stÀllde samman alla kostnader efter det att vi kom hem. DÄ bodde vi i princip aldrig i sovsalar (dubbelrum) och vi gillar mat och dryck sÄ det gÄr definitivt att leva billigare men sÄ Àr vi ju inte 20 Är lÀngre och lite mer bekvÀma av oss!?!? En Jorden Runt biljett gÄr pÄ mellan 15 - 25.000 kronor beroende pÄ upplÀgg och sedan har du kostnaderna för "minnen". Den posten Àr den svÄraste att budgetera för och Àr beroende av vilka intressen du har - dykning, vandring, utflykter, fallskÀrmshopp eller vad det nu kan vara. Kostnaderna varierar sÄ mycket mellan lÄg- och högkostnadslÀnder sÄ var noga med valen av lÀnder du skall besöka. Kramar EvAnders


"Having been disappointed by the lack of water at the Victoria Falls in Zambia, what time of year did you visit the Iguasso Falls as they look magnificent in your photo? " - Peter Newman (2007-06-06)

- Hi Peter! The best time to be at the Iguasso Falls is September to November when the water are at its peak. We where there mid October. Please note that it can be too much water so they sometimes closes some of the bridges (and train) on the Argentinian side. Plan at least 2-3 days to cover the whole area. Best regards EvAnders


"Har ni en privat e mail-adress? lennartswartz@glinka.com" - Lennart (2007-06-03)

- Jovisst - skicka mailen till info@sundstromtravel.se


"Hi Evanders, your journey and the website are wonderful, I am very interested in Papua new guinea, would you please tell how much you had spent there and any travller reminder for me.I am planning to visit this country for 1 month but alone. Is it safe for a female lonely girl?" - Cara (Hong Kong) (2007-05-23)

- Hi Cara! We spent one month in Papua Nya Guinea and visited different regions. Your question about travelling solo in PNG is highly discussed among travellers and you will hear everything from "no problem" to "donÂŽt do it" when discussing the subject. The more you organize the trip in advance the lower risk you take. If possible, try to avoid the big cities. Please come back to us if you have more questions. Best regards EvAnders


"Hej Evanders! JÀtteglad att har hittat er sidan igen! Ni Àr fantastiska och kommer med Àrliga och verkligen otroliga rÄd. Jag gör exjobbet och blir fÀrdigt om en mÄnad. Sen överger jag ekorrhjulet och ser vad vÀrlden tar mig i ca tvÄ Är. Jag orkar inte bloggar om mina ev. resor. FÄr ser om ni lyckas övertalar mig=). Jag kommer att Äterkomma till er sidan otaliga gÄnger! tack sÄ mycket! Ha det sÄ bra och jag skulle inte bli förvÄnad om ni fortfarande Àr resegalna och vill ut igen." - Tuhyn Ly (2007-05-20)

- Hej Tuhyn! Kul att vi inspirerat dig och lycka till med studierna. Hör av dig om det Àr nÄgot du undrar över. Kramar EvAnders


"Hej! En jÀttefin hemsida med jÀttefina bilder och skoj att lÀsa. Undrar vilket program denna hemsida Àr gjord i? Den Àr sÄÄÄ fin!" - Sara (2007-05-15)

- Tack dÄ mycket!! Lite teknisk fakta: CMSet Àr byggt i scriptsprÄket PHP och anvÀnder databasen MySQL. EvAnders


"Did you meet or engage with many solo travellers on your journey? Would you have felt comfortable doing the same trip as a single person?" - Vivien Jackson (2007-05-14)

- Hi Vivien! Yes, we met solo travellers of both gender - young and old, experienced and unexperienced in all the countries we visited. Generally speaking we would have felt comfortable if we would have been solo when it comes to security and such things and we would probably adapt a little based on the fact that one is alone. When you are two or more you can always share cost and to cope with that you need to make some adjustments. You will be positively surprised to learn how many people that are travelling alone! Please let us know if you have any specific thoughts. Best regards EvAnders


"Hi! Great/informative website - thank you! I will be traveling to Fiji next month with my husband and 10 year old son. We'll be staying for about a month and want to include exceptional snorkeling. We are divers too but want to spend time with our son. Your report on Dolphin Bay Divers sounds great. Is the snorkeling off the beach really good? Would some of the nearby dive sites also be good for snorkeling? Did you spend time exploring Taveuni? Thank you!" - caroline (2007-05-08)

- Hi Caroline! Snorkeling is good at Dolphin Bay Divers Resort and itÂŽs a very relaxed place. IÂŽm convinced Viola and the personell will activate your son if you want to do some morning dives. They only do morning dives anyway. You should ask Viola and Roland if your son can go with you and do snorkelling nearby the dive sites when you are out diving. We loved the place so much so we stayed at Dolphin all the time and Anders unjured his foot (running on the beach!) so that made that decision even easier. Have a nice trip to Dolphin Bay!!


"Hej. Jag heter Helena och rÄkade faktiskt springa pÄ er sida av en slump, men Àr vÀldigt glad att jag gjorde det. Den har varit vÀldigt bra genom att ha givit mig intryck av olika platser pÄ jorden. Det Àr sÄ att nÄgra vÀnner och jag ska ge oss ut pÄ en resa nu efter gymnasiet (och efter lite jobbande) och har Ànnu inte bestÀmt oss riktigt vart vi vill Äka. Vi har funderat pÄ Nya Zeeland, Indonesien/Nya Guinea och Àven pÄ Kina, men det tar ett tag ta reda pÄ vad som skulle passa bÀst. Jag undrar nu om ni har nÄgra tips och rÄd att ge? Kanske om vilket/vilka land/lÀnder som skulle kunna ge mest Àventyr under ca 3 mÄnader och vart det Àr lÀttast att ta sig runt sjÀlv med tanke pÄ ex sprÄk? Tacksam för svar! Mvh Helena" - Helena (2007-04-25)

- Hej Helena! NÄgra frÄgor som ni bör stÀlla er Àr hur er budget ser ut, om ni vill Äka dit alla andra Äker och hur Àventyrliga ni vill vara samt om ni vill ha kvalité eller kvantitet nÀr det gÀller antalet besökta lÀnder. En annan aspekt Àr Àven nÀr pÄ Äret ni kommer att Äka. SprÄket grejar ni vart Àn ni Äker Àven om jag bedömer att Kina kan vara den största utmaningen vad gÀller sprÄket om ni Äker dit. Jag skickar ett mail till dig med mer info. Kramar Anders


"Jag har ingen direkt frÄga till er utan mÄste bara berömma er fantastiska hemsida som jag har luslÀst sista dagarna. Jag Àr helt fascinerad av er resa, de vackra bilderna och de fantastiska miljöer ni har vistats i. Jag Àr sjÀlv en resglad tjej med stort intresse för andra lÀnder och kulturer. EmellanÄt satt jag bara och gapade nÀr jag lÀste om era Àventyr. Jag blev vÀldigt fascinerad av era berÀttelser frÄn framför allt Papua Nya Guinea. Tack för en fantastisk hemsida. Ni har förgyllt min tillvaro i flera dagar. Kram frÄn Camilla Johansson i SkÄne" - Camilla Johansson (2007-04-24)

- Hej Camilla! Ett varmt tack för dina fina ord - det vÀrmer verkligen och det glÀdjer oss att vi kunnat fÄ dig fastklistrad vid datorn med vÄra reseberÀttelser och bilder. Hoppas att det gett dig inspiration för nÀsta Àventyr - vi Àr sÄ otroligt glada att vi vÄgade ta steget och Äka ivÀg och vi hoppas kunna uppmuntra andra att vÄga slÀppa taget! MÄnga kramar EvAnders


"Nyfiken pÄ hur di har intrigerat googlemap i din sajt dÄ jag letar efter en liknande funktion till min kommande resa. http://danneman-design.com/blog/" - Daniel Peterson (2007-04-21)

- Hej Daniel! GÄ in pÄ den hÀr sidan och följ instruktionerna. Du fÄr sedan en kod som du lÀgger in pÄ hemsidan. Lycka till!


"I loved reading about entire year but especially your time in the vineyards of Burgundy! My husband & I would very much like to participate in the grape harvest this fall - do your friends in Pommard ever need extra help? Should I contact them directly? I look forward to hearing from you! Thanks, Noreen." - Noreen Neufeld (2007-04-17)

- Hello Noreen! You should contact them directly - they are the ones who knows weather they need extra personell or not. Check their website for contact information. Good luck!! ItÂŽs a lovely place!! Best regards EvAnders


"Hej! Vilken supersnygg sida ni har! Är sjĂ€lv ute och reser nu (Ă€r i sluttampen av mina nio mĂ„nader) och kommer definitivt sĂ€tta mig och lĂ€sa allt ni skrivit nĂ€r jag kommer hem och försöka jobba ihop pengar och sticka ut igen!" - Anette (2007-04-11)

- Tack Anette! Vi glÀdjs med dig som Àr pÄ resande fot och önskar dig lycka till under din sista del av resan. Hör av dig nÀr du hemma om du vill fÄ extra inspiration till nÀsta resa. EvAnders


"Hej, Jag har en frÄga om vÀdet i asien. Jag har sjÀlv tÀnkt att resa runt i vitenam, thailand,kambodja osv. under juni, juli nÀsta Är dÄ det Àr regnperiod i dessa lÀnder. Hur mycket regnar det egentligen? Blir man störd av det och Àr det vÀrt att knö ner en regn jacka i vÀskan? //Johanna Hellberg" - Johanna Hellberg (2007-04-04)

- Vart du Àn Äker i vÀrlden sÄ möts du av lokalbefolkning som sÀger att "det som var sanning förr nÀr det gÀller vÀdret, gÀller inte lÀngre". SÄ ocksÄ i Asien. Eftersom du Äker till tropiskt klimat kommer du garanterat fÄ regn. Det kan vara skurar och det kan var dagsregn med stora översvÀmmningar men det kan ocksÄ vara lÄnga perioder av torka. Hur som haver Àr det alltid varmt och skönt sÄ blir du blöt torkar du fort. Vi gÄr alltid i sandaler och nÄgra strumpor har vi normalt inte, jo skall du ut i djungeln och vandra behöver du ha ett par rejÀla skor. Vi blir absolut inte störd av det (vi Àr sÄna dÀr som inte ens bryr oss och tÀnker inte sÄ mycket pÄ det eftersom det Àr nÄgot vi inte kan pÄverka!) och du kommer att mÀrka att man anpassar sig till vÀderleken.

Vissa delar av Asien Àr perfekt att Äka till under vÄra sommarmÄnader - tÀnker bland annat pÄ Malaysias ostkust och det finns delar av Vietnam som ocksÄ passar bra denna tidsperiod sÄ njut av dessa underbara lÀnder!! Regnjacka? Tja, skall du ut i djungeln och vandra sÄ bör du ha det annars fÄr du se hur mycket plats du har i packningen. Vi slÀpade med oss regnstÀll hela resan och i Asien vete tusan om vi anvÀnde det sÄ mycket!?

PS. Har du inte sÄ ta tillfÀllet i akt och titta pÄ Al Gores film En obekvÀm sanning som handlar om klimatförÀndringarna.


"Hej! Jag tycker att era bilder Ă€r vĂ€ldigt skarpa och fina och undrar vilken kamera ni anvĂ€nde under resan? Är bilderna alla bilderna direkt frĂ„n kameran eller har de redigerats? //Linn" - Linn HolmbĂ€ck (2007-04-03)

- Hej Linn! Bilderna Àr tagna med, som vi brukar sÀga lite skÀmtsamt, en vanlig pocketkamera. NÄvÀl, vi anvÀnder oss av en Sony Cybershot DSC-N1, dvs en liten kompakt digitalkamera. DÀrtill har vi ett standard undervattenshus till kameran för dykbilderna.

Bilderna till och med Fiji tog vi med en enklare digitalkamera, en Cybershot D12 eller nÄgot liknande, men den "druknande" under ett av vÄra Manta-dyk. SÄ kan det gÄ ibland!!

Vi anvÀnder ett program frÄn Microsoft för att frÀscha upp bilderna - förmodar att det har liknande funktionalitet som PhotoShop.

Hemligheten ligger i att ta vÀldigt mycket bilder och vara disciplinerad med att redigera och ta bort kort frÄn minnet varje dag sÄ att bara bra kort sparas.


"Var bokade ni er biljett och vad blev priset? Att ni fick med alla dessa exoktiska platser pÄ en biljett Àr fantastiskt! Hur mycket tillkom i övriga utgifter totalt under resan i runda tal?" - Leko (2007-04-02)

- Är du under 25 Ă„r skall du vĂ€nda dig till STA eller Kilroy. Vi (som precis hade fyllt 25!?!) kontaktade ett antal resebyrĂ„er och hitta till slut en suverĂ€n kvinna (Carina pĂ„ Tour Pacific i Helsingborg) som vi arbetade med för att fĂ„ ihop vĂ„r resa. Hittar du nĂ„gon med den speciella kunskapen som behövs kan dom göra underverk. Baspriset med One World lĂ„g pĂ„ cirka 15.000 och totalt hamnade vi pĂ„ cirka 25.000 inklusive skatt för vĂ„r Jorden Runt-biljett inklusive ett flygpass i Sydamerika med Lan Chile. Vi sprĂ€ngde milestaket och hade fler stopp Ă€n basbiljetten sĂ„ man kan nog sĂ€ga att vĂ„r biljett var ganska maxad och vi lyckades Ă€ven fĂ„ med flyget till Papua Nya Guinea i det priset.

Vi gjorde av med 280 kronor i snitt pÄ mat och dryck per dag och 280 kronor i snitt per natt för boendet för oss bÀgge. Vad du sedan lÀgger pÄ lokala resor, utflykter, inköp och andra minnen Àr vÀldigt individuellt.


"Har ni nÄgra nya planer pÄ gÄng? JÀttebra att ha er som bollplank om man funderar pÄ en lÀngre resa. Fyller 50 om 2 Är sÄ varför inte!!" - Renee pÄ segelbÄten shela (2007-03-11)

- Hej sailors! Vi har följt er resa pÄ www.shela.se och visst Àr det en ynnest att kunna göra ett sÄnt break som ni ocksÄ gjort! Vi har inga direkta resplaner just nu men sjÀlvklart hjÀlper vi er att planera en lÀngre resa. Kramar EvAnders


"Hej Eva, vi trÀffades pÄ toa pÄ Berns nÀr vi skulle se Lena PH o Orup. Tack för er adr och era upplevelser var spÀnnande att lÀsa. Har ingen lÄngresa p g just nu men vem vet? MÄnga tips har jag fÄtt av era berÀttelser. TACK! Visst var showen bra?" - Eva NorgÄrd (2007-03-07)

- Vad kul att du uppskattar den. Hör av dej om du vill ha fler tips, vi har rest till mĂ„nga andra platser ocksĂ„, innan vĂ„rt lĂ„nga break. Ja, showen var jĂ€ttebra man blir glad av bĂ„de Lena och Orup. Roligt att sprĂ„kas vid en stund pĂ„ Toan

*ler*

//Eva


"GRATTIS TILL HEMSIDAN! LĂ€ngtar ni inte bort ? " - TIBOR (2007-02-24)

- Tack Tibor! Vi hoppas att det inspirerar att lÀsa hemsidan och det vi vill förmedla. Om vi lÀngtar bort? Absolut gör vi det!


"Vad Àr Sverige mest kÀnt för i de lÀnder ni besökt?" - minTur (2007-02-23)

- Vi trÀffade mÄnga mÀnniskor i olika lÀnder i olika livssituationer och det Àr helt klart slÄende hur stort IKEA Àr runt omkring i vÀrlden! De Àr ofattbart stora och framförallt otroligt uppskattade.


"Vart skulle ni vilja Ă„ka tillbaka nu med samma om ni hade ett gratis erbjudande dit?" - minTur (2007-02-22)

- Med betoning pÄ gratis sÄ blir valet Papua Nya Guinea i och med att det Àr ett mycket dyrt resmÄl. Annars Argentina, och dykningen pÄ Fiji.


"Vilka grejor har varit lÀttare respektive svÄrare att fÄ tag pÄ under resan mot vad ni trodde?" - minTur (2007-02-20)

- LÀttare att hitta internetstÀllen Àn vad vi trodde och svÄrare att hitta OB till Eva!!


"Vilken grej/pryl/mojÀng eller plagg var det bÀsta att ha med sig pÄ denna resa? NÄgot som ni kÀnde att - det hÀr kan jag inte vara utan. " - minTur (2007-02-19)

- Kamera, bra sandaler som tÄl vatten, fickkniv, glasögon, medicinvÀska, ficklampa, undervattenshus till kameran och descificeringsvÀtska för hÀnderna.

Det absolut mesta gÄr att fÄ tag pÄ under resans gÄng. OB, större Àn mini/normal, Àr i vissa lÀnder snudd pÄ omöjligt att fÄ tag pÄ och ett mÄste vid dykning under "vissa" perioder.


"Tips pÄ bra stÀllen, prisvÀrda, om man ska resa med 3-4 tonÄrsgrabbar!" - minTur (2007-02-17)

- Thailand, Malaysia med Borneo (bad, mat, natur och djur), Brasilien och Argentina (fotboll, vandringar, bad, musikstÀllen, natur och djur).


"Vad var bÀst under er resa? " - minTur (2007-02-16)

- De dagliga bekrÀftelser att vi gjorde rÀtt som hade modet att hoppa av ekorrhjulet ett Är för att uppleva vÀrlden. Att ta det beslutet nÀr man börjar nÀrma sig 50 Àr stort och i den Äldern Àr det faktum att - man lever bara en gÄng - mer relevant.

Mer specifikt - mÄngfalden!

Favoritstad: Buenos Aires i Argentina.

Musik: Rio de Janeiro.

Dykning: Rainbow Reef pÄ Fiji + Milne Bay pÄ Papua Nya Guinea.

Minst exploaterat och spÀnnande: Papua Nya Guinea

Vackrast: Machu Picchu, Inkaindianerna, Foz de Iguassu, Perito Moreno-glaciÀren i Patagonien, Huli Wigman pÄ Papua Nya Guinea.

Djurliv: Galapagos och Amazonas

Har det mesta: Nya Zeeland

Mest likt Stockholm: Sydney


"Har ni nÄgra nya idéer/ tankar pÄ vad ni ev. ska hitta pÄ hÀrnÀst? Eller tror ni att ni rullar in i ekorrhjulet?" - minTur (2007-02-15)

- Inga direkta idéer men det blir nog inte ekorrhjulet heller sÄ vi fÄr se.


"BÀsta rÄdet Ni fick - vÀrsta?" - minTur (2007-02-14)

- Att Äka till Dolphin Bay Divers pÄ Fiji - Tack Carina!!!

Att Äka pÄ en organiserad resa i Inkariket och pÄ Galapagos med extremt bra guider - Tack Karin pÄ Thabela Travel!!

Att hyra bil istÀllet för att hyra en campervan pÄ Nya Zeeland - Tack Philip Swales i Wellington!!

De fantastiska musikstÀllena i Rio de Janeiro - Tack Peter Hult pÄ Rioguiden!!

- Vi har inte fÄtt nÄgra dÄliga rÄd som vi har följt - folk har varit otroligt vÀnliga och hjÀlpsamma.


"Var var ni tryggast - mest rÀdda?" - minTur (2007-02-13)

- Vi har i princip kÀnt oss trygga hela tiden förutom kanske lite otrygga i São Paulo och Port Moresby


"Vart vill ni absolut Ă„ka tillbaka till - vart inte?" - minTur (2007-02-13)

- Till i princip alla stÀllen - det finns sÄ mycket att uppleva och vi har bara skummat pÄ ytan. Det finns mÄnga mÀnniskor som vi hemskt gÀrna skulle vilja Äterse!!!


"NĂ„got ni kunde ha gjort annorlunda under resan? " - minTur (2007-02-12)

- Om man vill dokumentera resan, vilket vi valde att göra, kan det vara klokt att ta med en liten bÀrbar dator. Det minskar tiden och kostnaden pÄ internetcafeerna. Skall naturligtvis avvÀgas mot den ökade stöldexponeringen.

Texterna kan skrivas i bungalow/hostel/beachen eller dylikt och sedan kopiera ner texterna pÄ USB-minne och ta med de fÀrdigskrivna texterna (lÀngre mail) nÀr man kommer in pÄ internetcafeerna.


"NĂ„gra ”mĂ„sten” pĂ„ de stĂ€llen ni besökte? " - minTur (2007-02-12)

- Warili Lodge i Tari, Southern Highlands, Papua Nya Guinea
- Dolphin Bay Divers i Vanua Levu/Tavueni, Fiji
- Brian's Place i Tokomaru Bay, Nordön, Nya Zeeland
- Restaurang Porteno i Buenos Aires
- Punta Espinoza pÄ Galapagos
- Jalan Alor i Kuala Lumpur


"Godaste matrÀtterna? " - minTur (2007-02-12)

- Mama's bananpannkaka pÄ Perhentian Besar, Malaysia
- Kokoda gjord pÄ nyfÄngad Spanish Makarel pÄ Matava, Kadavu, Fiji
- Ceviche i Lima, Peru
- Biffe de Chorizo + Dulce de Lecce pÄ Porteno i Buenos Aires, Argentina
- Penang curry pÄ New Haven Rest, Koh Tao, Thailand
- Black pepper crab i Singapore
- Beef Rendang till frukost pÄ Melia i Kuala Lumpur, Malaysia
- Banana Flower Salad med minced pork and shrimps pÄ Vuon Pho 1 i Saigon, Vietnam
- Äh förresten: All mat i Asien!!


"VÀrsta matrÀtten (om ni Ät nÄgon sÄdan)? " - minTur (2007-02-12)

- Smakar det inte bra, tar man en ny rÀtt! Det Àr klart att det kanske Àr lite exotiskt att kÀka myror (smakar citron!) och larver (lite geggigt) i Amazonas djungel och att Àta marsvin (som kyckling) i Cuzco i Peru och orm i Vietnam. Vi Àter bara lokal mat och det Àr inte alltid vi vet vad vi Àter! Men smakar det gott sÄ...


"Motsvarade resan era förvÀntningar (eller blev det bÀttre eller sÀmre Àn ni tÀnkt er)? " - minTur (2007-02-12)

- Absolut bÀttre Àn förvÀntat!!

Med ett leende, tÄlamod, respekt och en ödmjuk instÀllning till de olika lÀndernas kultur och sedvÀnjor blir det alltid bÀttre Àn vad man förvÀntar sig av varje enskilt land.


"Har ni nÄgra övriga tips till blivande jordenrunt- resenÀrer? " - minTur (2007-02-12)

- VÄra personliga rÄd Àr att vara sÄ flexibel som möjligt och spendera tid pÄ de platser du trivs pÄ. Hellre fÄ lÀnder men att du tar dig tid att "komma under ytan" i lÀnderna - inget "tick-in-the-box". Ta vara pÄ de tillfÀllen som uppenbarar sig!

Köp en jorden runt biljett med relativt fÄ "hubar" i större stÀder.
De flesta lÀnderna i Sydamerika har fantastiskt bra bussar.
I Nya Zeeland rekommenderar vi att hyra bil och bo pÄ BBH hostel. Alla hostel vi bodde pÄ hade double or twin rooms.
Kika pÄ Papua Nya Guinea - ett tufft men otroligt udda och spÀnnande land.
I Sydostasien flyger Air Asia till mÄnga stÀllen.
Gör en grov budget under planeringen för boende, mat, transporter och "minnen frÄn resan".
Generellt sÄ rekommenderar vi att ni lÀser pÄ sÄ mycket som möjligt - bÄde innan och under resan.
Lita inte blint pÄ Lonely Planet, utan prata med andra resenÀrer och lokalbefolkningen.
Glöm dina svenska normer sÄ snart du satt dig pÄ planet och kom ihÄg att ju bÀttre du anpassar dig till landets förhÄllanden och "gillar lÀget" desto mer minnesrikt och roligt blir ditt Àventyr.


"Har det fungerat bra med att boka hotell/hostels via Internet under resans gÄng? " - minTur (2007-02-12)

- Det har fungerat mycket bra Àven om det kan vara tidskrÀvande att dubbelchecka uppgifter, hitta kartor och sÄ vidare. Ibland bokar vi bara en natt och kilar runt dagen efter och kollar in lÀget.


"Hur ser en prioriteringslista ut om man skall bege sig ivÀg 2-4 veckor till en rimlig kostnad och inte spelar golf eller dyker men vill uppleva nya miljöer." - minTur (2007-02-12)

- Med mindre barn - Thailand/Malaysia med Borneo. VÀldigt bra introduktion till resor lite lÀngre bort dÄ det Àr sÄ lÀttrest.

Med lite större barn Àven till Brasilien och Argentina.


"Vad har ni saknat mest (mer Àn vÀnner och familj som jag antar stÄr överst)?" - minTur (2007-02-12)

- Vi kan inte komma pÄ nÄgot förutom att vi saknat familj och vÀnner!


"Vad trodde ni att ni skulle sakna som ni inte har gjort?" - minTur (2007-02-12)

- HemlÀngtan och att laga mÄnga goda middagar.


"Vad saknade ni som ni inte trodde ni skulle sakna?" - minTur (2007-02-12)

- Okej; en riktig god ost. Anders har saknat Onsdagsklubben i golf och sedan har vi faktiskt saknat "fredagskÀnslan"!?


"En sÄn hÀr upplevelse borde kunna förÀndra en som person, har den gjort det?" - minTur (2007-02-12)

- Vi Àr nog i grund och botten samma personer men med andra perspektiv.


"Vad Àr de bÀsta - vÀrsta minnena?" - minTur (2007-02-12)

- Vi har sĂ„ mĂ„nga bra minnen sĂ„ det Ă€r oerhört svĂ„rt att sĂ€ga men att Ă„terse familjemedlemmar och gamla och nyfunna kompisar har varit vĂ€ldigt, vĂ€ldigt trevligt. Överhuvudtaget alla underbara mĂ€nniskor vi trĂ€ffat under resan.

- VÀrst kanske var bussresan frÄn Siem Reap till ThailÀndska grÀnsen och första dygnet efter det att Anders skadat foten pÄ Fiji och vi inte visste hur allvarligt det var. Eva tillÀgger: Myggen i nedre Sepikfloden i PNG.


"Vad var det ni packade som ni har anvÀnt mest - minst?" - minTur (2007-02-12)

- VÄra sandaler och medicinlÄdan. Det vi packade med oss har vi anvÀnt om och om igen och det som vi inte anvÀnt sÄ mycket har efter hand lÀmnats till mÀnniskor som hade större nytta av vÄra grejor.